Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας, κ. Θανάσης Αγγελής, στο "LefkadaNews-Internet Radio"

   
   Με αφορμή το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Optimist & Laser 4.7 , που διεξάχθηκε στη Λευκάδα το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, καλέσαμε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού “LefkadaNews” και την εκπομπή «Με Θέμα & Πνεύμα… Ελεύθερο!», τον κ. Θανάση Αγγελή, Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας. Όσοι δεν καταφέρατε να μας ακούσετε, την Πέμπτη, στις 31 Μαρτίου, ημέρα της εκπομπής, έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε ένα απόσπασμα της κουβέντας μας, ακολούθως.   
         
- Μ.Β.: Κύριε Αγγελή, καλημέρα και καλώς μας ήρθατε. Το περασμένο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν εδώ στη Λευκάδα οι Περιφερειακοί Αγώνες για τους μικρούς φίλους της ιστιοπλοΐας. Μιλήστε μας σχετικά.          
- Θ.Α.: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας. Οργανώσαμε εδώ στη Λευκάδα το Περιφερειακό Πρωτάθλημα των κατηγοριών Optimist και Laser 4.7 . Η κατηγορία Optimist αφορά παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών και η κατηγορία Laser 4.7 μέχρι 18 ετών. Δεν ήταν εύκολο να έρθει αυτό το Πρωτάθλημα στη Λευκάδα, διότι ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας είναι ένας νέος όμιλος ως προς την ενεργοποίηση του στο αθλητικό κομμάτι, αν και ιδρύθηκε το 2002. Ο Όμιλος όταν ιδρύθηκε έδωσε μεγάλους αγώνες για να μπορέσει να αποκτήσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, το σχετικό εξοπλισμό και όλα όσα χρειάζονταν. Βρέθηκα στον όμιλο από αγάπη προς τη θάλασσα και τη Λευκάδα, διότι θεωρούσαμε αδιανόητο να μην υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στη Λευκάδα, σε έναν τόπο που βρέχεται από όλες τις μεριές και έχει και πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Λευκάδα δέχεται πάρα πολλούς θαλάσσιους επισκέπτες που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα- ειδικά μετά την κατασκευή της μαρίνας. Αν παρατηρήσετε κάθε φορά που έρχεται αεροπλάνο στο Άκτιο, έρχονται πολλοί επισκέπτες οι οποίοι πηγαίνουν στη μαρίνα, παίρνουν το σκάφος τους και φεύγουν. Και δεν επισκέπτονται μόνο τη Λευκάδα, αλλά και το Μεγανήσι, τον Καστό, τον Κάλαμο, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά. Όλα αυτά τα νησιά τροφοδοτούνται με σκάφη από τη Λευκάδα. Την περίοδο της ιστιοπλοϊκής δραστηριότητας, υπάρχουν στη θάλασσα τρεις χιλιάδες σκάφη. Υπολογίστε με πέντε, έξι άτομα στο κάθε σκάφος, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό που συμμετέχει και βοηθάει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους σκεφτήκαμε να ιδρύσουμε ένα Ναυτικό Όμιλο. Ο άλλος λόγος ήταν ότι ζούσαμε μέσα στη θάλασσα, κολυμβητήριο δεν υπήρχε- παρότι ζητήσαμε επανειλημμένα να γίνει-, οπότε είπαμε να φτιάξουμε το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας.          

- Μ.Β.: Και πώς ξεκινήσατε? Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και συμμετοχή?         
- Θ.Α.: Στην αρχή ξεκινήσαμε πολύ δειλά. Με σχολές ανοικτής θάλασσας, για άτομα ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε παιδικά τμήματα αρχαρίων, κάνοντας προπονήσεις μόνο τα καλοκαίρια, γιατί δεν υπήρχε προπονητής για το Χειμώνα. Υπήρχαν δυσκολίες ακόμα και από τους γονείς, οι οποίοι φοβόνταν να βάλουν τα παιδιά τους στη θάλασσα. Τους εξηγήσαμε, όμως, ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει να πνιγεί, διότι τα παιδιά που έρχονται στο Ναυτικό Όμιλο πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν κολύμπι και φοράνε υποχρεωτικά και σωσίβιο. Δεν μπαίνει παιδί σε σκάφος, αν δεν φορέσει πρώτα το σωσίβιο του. Τα μαθήματα που γίνονταν για τους αρχάριους διαρκούσαν πέντε εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων μάθαινε το παιδί να παίρνει και τούμπα με το σκάφος, να κολυμπάει και μετά να γυρίζει μόνο του το σκάφος. Γιατί αυτά τα μικρά σκαφάκια τουμπάρουν.

- Μ.Β.: Το παρατήρησα αυτό παρακολουθώντας τους Αγώνες. Μου έκανε, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι οι μικροί αθλητές το απολάμβαναν και έδειχναν απόλυτα εξοικειωμένοι.         
- Θ.Α.: Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ιστιοπλοΐα κερδίζουν περισσότερα πράγματα απ’ ότι σε άλλα αθλήματα. Καταρχήν είναι το μοναδικό άθλημα που δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία του περιστατικό ντόπινγκ. Τι να ντοπάρει ο αθλητής? Το μυαλό του? Διότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ένας αθλητής στην ιστιοπλοΐα είναι το μυαλό του. Η τακτική του αγώνα. Μπορεί να ταξιδεύουν όλοι καλά, να είναι όλοι ικανοί, αυτός, όμως, που θα διαλέξει τον καλύτερο δρόμο, θα κερδίσει. Βέβαια, υπεισέρχεται και ο παράγοντας της τύχης, διότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και ενδέχεται ενώ κάποιος να είναι πρώτος στα τρία τέταρτα της κούρσας, στο τέλος να χάσει την πρώτη θέση, λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου.   

- Μ.Β.: Ασκούν, δηλαδή, τα παιδιά, πέρα από το σώμα και το μυαλό τους.         
- Θ.Α.: Εάν ο αθλητής έχει μυαλό και κάποια σωματική διάπλαση, ανάλογα με την κατηγορία και με το άθλημα που συμμετέχει στην κατηγορία αυτή, μπορεί άνετα να συνεχίσει μπροστά. Και κάτι άλλο. Τα παιδιά κερδίζουν αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί επτά, οκτώ, εννέα ετών, βρίσκεται μέσα σε ένα σκαφάκι, με το πανάκι και το τιμόνι του. Χωρίς μηχανή. Καταλαβαίνετε ότι το παιδί αυτό νιώθει καπετάνιος. Ότι μπορεί μεθαύριο στη ζωή του ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, όπως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μέσα στη θάλασσα. Η ιστιοπλοΐα ξεκινά σαν παιχνίδι για τα παιδιά, όταν πρωτοέρχονται. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που δημιουργείται στο παιδί είναι η αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτό το παιχνίδι. Στη συνέχεια, τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα και να γίνουν αθλητές. Μην ξεχνάτε ότι για να προχωρήσει κάποιος και να φτάσει ψηλά, θέλει δουλειά. Δεν υπάρχει άθλημα χωρίς πολλή δουλειά.    

- Μ.Β.: Πόσες φορές προπονούνται τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας?        
- Θ.Α.: Το χειμώνα τα παιδιά προπονούνται Σάββατο και Κυριακή. Οι λόγοι είναι πολλοί που δεν γίνονται προπονήσεις τακτικότερα. Τα παιδιά είναι μικρά, πηγαίνουν σχολείο, έχουν μαθήματα και φροντιστήρια.

- Μ.Β.: Θα περιμένουν, όμως, πώς και πώς να έρθει το Σαββατοκύριακο.       
- Θ.Α.: Βέβαια. Όλα τα παιδιά που έχουν έρθει στην ιστιοπλοΐα την έχουν αγαπήσει και την περιμένουν με λαχτάρα. Για να κάνουμε πέντε φορές την εβδομάδα προπονήσεις, θα πρέπει να έχουμε προπονητή που θα είναι όλη την εβδομάδα εδώ. Δεν μπορούν, βέβαια, να γίνουν όλα τα σαββατοκύριακα προπονήσεις, γιατί υπάρχουν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μας το επιτρέπουν όλες τις φορές. Τότε γίνεται θεωρητικό μάθημα. Υπάρχουν δυσκολίες. Και στην επαρχία ειδικά υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, διότι το να μετακινηθούν τα παιδιά και να πάνε σε κάποιο άλλο μέρος για να προπονηθούν- το κοντινότερο σε μας είναι η Κέρκυρα- απαιτούνται χρήματα και οι εποχές μας είναι δύσκολες οικονομικά.   

- Μ.Β.: Πώς πήγαν οι έντεκα μικροί αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας στους Περιφερειακούς Αγώνες που έγιναν στο νησί?       
- Θ.Α.: Στην κατηγορία των Optimist, που είχαμε εννέα αθλητές, ήταν αξιοπρεπέστατη η εμφάνιση του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας. Στην κατηγορία των Laser, αν σκεφθείτε ότι τα παιδιά έχουν προπονηθεί μόνο έξι μήνες, και εκεί πήγαμε πολύ καλά. Όλα τα παιδιά ένιωσαν πολύ ευχαριστημένα, σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνουν για προπονήσεις. Στα μικρά τα παιδιά η Λευκάδα κατέλαβε δεύτερη και τρίτη θέση. Να πούμε ότι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Optimist που έγινε, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα πέντε πρώτα παιδιά- τρία αγόρια και δύο κορίτσια- θα απαρτίσουν την προ-εθνική ομάδα της Ελλάδος. Θα πάνε στην Αθήνα, σε κάποιο camp που θα γίνει, για να βγούνε τα δεκαπέντε παιδιά- από όλη την Ελλάδα- που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους μεγάλους Αγώνες, σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, να πω ότι πέρυσι η Ελλάδα σάρωσε στο Πανευρωπαϊκό. Ακουστήκαμε στα πέρατα του κόσμου χάρη στους μικρούς μας αθλητές. Αθλητές οι οποίοι μεγαλώνοντας θα χαρίσουν χαρά και δόξα στον τόπο μας με τη συμμετοχή τους μέχρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Μ.Β.: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας?       
- Θ.Α.: Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Λευκάδα θα ακουστεί στις πρώτες θέσεις, εφόσον παραμένει η αγάπη και το μεράκι για το άθλημα.

- Μ.Β.: Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ιστιοπλοΐα είναι ένα ακριβό άθλημα. Ισχύει?       
- Θ.Α.: Τα σκάφη, το σωσίβιο και τον προπονητή τα διαθέτει ο Ναυτικός Όμιλος. Το παιδί αγοράζει τον προσωπικό του εξοπλισμό. Τη στολή που χρειάζεται να φορά ως ιστιοπλόος. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι ότι πρέπει να αρέσει στο παιδί, μα πρέπει να αρέσει και στον γονιό, προκειμένου ν’ ασχοληθεί.    

- Μ.Β.: Πώς θα χαρακτηρίζατε το σύνολο της διοργάνωσης των Περιφερειακών Αγώνων?       
- Θ.Α.: Ήταν δύσκολο να έρθουν στη Λευκάδα οι Αγώνες. Δεν μας είχαν εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί είμαστε ένας σχετικά νέος όμιλος, όπως σας είπα. Υπήρξε αρχικά ένας σκεπτικισμός από την πλευρά της Ομοσπονδίας για το αν θα έπρεπε να μας δώσουν τους Αγώνες. Τελικά, όμως, έδωσαν όλοι συγχαρητήρια στο Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας για την άρτια οργάνωση των Αγώνων, αφού έμειναν κατευχαριστημένοι. Μάλιστα ήταν πολλοί εκείνοι που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Λευκάδα αυτό το τριήμερο και κατενθουσιάστηκαν.

- Μ.Β.: Οι τοπικοί "άρχοντες" τίμησαν τους Αγώνες με την παρουσία τους?       
- Θ.Α.: Τώρα γιατί μου ξύνεται πληγές? Ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας κάλεσε όλους σχεδόν τους τοπικούς άρχοντες. Δυστυχώς, στην τελετή λήξης των Αγώνων δεν παρευρέθηκαν. Πληροφορήθηκα, εκ των υστέρων, ότι την ώρα της απονομής, η βροχή στην πόλη της Λευκάδας ήταν καταρρακτώδης. Νομίζω ότι αρκετοί δεν ξεκίνησαν να έρθουν στην απονομή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

- Μ.Β.: Αν κάποιος γονιός ενδιαφέρεται να ασχοληθεί το παιδί του με την ιστιοπλοΐα, σε ποιον μπορεί ν’ απευθυνθεί?       
- Θ.Α.: Μαθήματα αρχαρίων θα ξεκινήσουν, αφού τελειώσουν τα σχολεία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνονται μαθήματα αρχαρίων στο Ναυτικό Όμιλο. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει να μας βρει, τις ημέρες των προπονήσεων, στις Αλυκές Αλεξάνδρου στους Καρυώτες, όπου μας έχει παραχωρηθεί κι ένα κτίριο για τα σκάφη μας.

   Είπαμε κι άλλα πολλά με τον κ. Αγγελή. Ειλικρινά, δυσκολεύτηκα να επιλέξω τι να μεταφέρω στο χαρτί. Ο κ. Αγγελής είναι αστείρευτος. Γεμάτος ενθουσιασμό και αγάπη για την ιστιοπλοΐα, το Ναυτικό Όμιλο και το νησί της Λευκάδας. Στοιχεία που καταφέρνει να τα μεταδίδει κάθε φορά που μιλά.
   Από τη μεριά μας, να τον ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή του στο στούντιο του “LefkadaNews” και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας και στους μικρούς αθλητές του.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου