Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Γη & Ύδωρ



   Κατά καιρούς, ακούγεται η άποψη ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα έχει ως μήλον της Έριδος το νερό. Δικαίως, λοιπόν, το ζήτημα του νερού και της υδροδότησης του νησιού μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της 14ης συνεδρίασης του, η οποία διεξήχθη, κατά κύριο λόγο, σε πολιτισμένους- και όχι εμπόλεμους- τόνους. Αν και- για να είμαστε δίκαιοι- οι προεκτάσεις του εν λόγω ζητήματος θα δικαιολογούσαν τις όποιες υψηλότονες, διεκδικητικές συμπεριφορές…  
   Όσον αφορά στη θεματολογία της προ-ημερησίας διατάξεως, η έναρξη έγινε με τα ερωτήματα που διατύπωσε ο κ. Βεργίνης σχετικά με τον προϋπολογισμό και την πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγόρου για την υπόθεση του αιολικού πάρκου. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται προσωρινά ο μισθωτός δικηγόρος του Δήμου, γνωστοποιώντας συνάμα την πρόθεση του Δήμου να αποταθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο.
   Ακολούθησε η διαμαρτυρία του κ. Ζουριδάκη, υπεύθυνου δημοτικού συμβούλου για τον τομέα του αθλητισμού, σε σχέση με μία επιστολή που εστάλη από πλευράς διοικήσεως του «Τηλυκράτη» και η οποία τον έθιγε προσωπικά. Τέτοια ήταν, μάλιστα, η αγανάκτησή του που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Δημάρχου. Στο πλευρό του στάθηκαν, διαψεύδοντας τις φήμες, οι κ.κ. Θανάσης Καββαδάς και Νίκος Βικέντιος.
   Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Μαργέλης επισήμανε την αναγκαιότητα να προσληφθεί οδηγός για το όχημα μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το οποίο παραμένει αδρανές κι αναξιοποίητο. Όσον αφορά στο θέμα αυτό, και σε όποιο άλλο παρεμφερούς φύσεως, να ευχηθούμε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, ξεπερνώντας τους σκοπέλους του γραφειοκρατικού δημόσιου μηχανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις σαν κι αυτή, οι υπερβάσεις είναι επιβεβλημένες.
   Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτησή για το νερό, ο κ. Γεράσιμος Αραβανής έθεσε αίτημα να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν πρώτα- ολοκληρωμένα και συνολικά- οι πολίτες της Λευκάδας. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία συνέχισε τη ροή της. Στο σημείο αυτό, επικράτησε στην αίθουσα ένα κλίμα ασυνεννοησίας που αφορούσε στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου- συγκεκριμένα, αν έπρεπε ή όχι να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα του κ. Αραβανή-, γεγονός που επιβεβαίωσε τα προγνωστικά μας σύμφωνα με τα οποία μπορεί ο Κανονισμός Λειτουργίας να αναθεωρήθηκε και να ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, δύσκολα, όμως, θα εφαρμοσθεί με συνέπεια. Μου δόθηκε δε η εντύπωση ότι η πλειοψηφία δεν τον έχει καν διαβάσει, γι’ αυτό και αντιδρά και συμπεριφέρεται τοιουτοτρόπως. Κι όποιος τον έχει διαβάσει, μία επανάληψη- προς εμπέδωση- δεν βλάπτει, τουναντίον ωφελεί.
   Το θέμα που αφορούσε στο νερό και την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είχε ουσιαστικά να κάνει με την παραχώρηση άδειας στους εκπροσώπους της εταιρίας να συντάξουν και να προσκομίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα επιχειρησιακό πλάνο, ένα πρόγραμμα δράσης, βασισμένο στις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υδροδότησης του νησιού. Παρόντες στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ήταν οι κ.κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Δικτύων & Εγκαταστάσεων, και ο Θεόδωρος Χαϊδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρίας. Γιατί η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.- ας μην γελιόμαστε- ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό και μετοχικό της καθεστώς, είναι μία εταιρία, και όπως κάθε εταιρία κινείται κι αποφασίζει με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Προκειμένου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφορίας της.
   Ο Δήμαρχος, στην εισήγησή του, χαρακτήρισε την ΕΥΔΑΠ και το νέο αυτό σύστημα που  προτείνεται να εφαρμόσει στο Δήμο Λευκάδας ως «μάννα εξ ουρανού», κι έκανε λόγο για εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε νησί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του υπέρ της ΕΥΔΑΠ, ανέφερε, ως παράδειγμα, διάφορους λογαριασμούς ύδρευσης από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Με την αναφορά του αυτή, υπονοώντας ότι οι λογαριασμοί της Λευκάδας θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με αυτούς των Αθηνών, ουσιαστικά αυτοδιαψεύστηκε, αποδυναμώνοντας τον ισχυρισμό του για εξατομικευμένη προσέγγιση. Οι υφιστάμενες δομές και οι μηχανισμοί υδροδότησης της Αθήνας διαφέρουν από τους αντίστοιχους της Λευκάδας. Λογικά, οι διαφορετικές ανάγκες που θα προκύψουν θα διαφοροποιήσουν και τα τιμολόγια. Μην τα συγχέουμε, λοιπόν, συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη. Η κατάσταση στη Λευκάδα είναι σίγουρα πιο απαιτητική, γεγονός που ενδέχεται να εκτοξεύσει τα κόστη στα ύψη.
   Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια ο Σύνδεσμος Ύδρευσης του νησιού ξόδεψε 3.500.000,00 Ευρώ, σε υλικά και εργολάβους, είπε ότι «Το νερό δεν κοστίζει. Οι υπηρεσίες για να φτάσει το νερό στο σπίτι κοστίζουν», ενώ μας πληροφόρησε- φαρδιά, πλατιά και μεγαλόστομα- ότι «Είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε το νερό!». Αναφερόμενος στην παραχώρηση άδειας στην ΕΥΔΑΠ για να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το επιχειρησιακό της πλάνο- επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χαλαρώσει τις αντιστάσεις- είπε: «Ένας αρραβώνας είναι. Δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα».
   Από τη μεριά της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το υπάρχον δίκτυο και τις υπάρχουσες επενδύσεις, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά κάτοικο, για υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, υπολογίζεται γύρω στα 80,00 Ευρώ. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε, όταν ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν πολυθέλει να αναλάβει μία τόσο απαιτητική δουλειά, αλλά η πραγματική της επιθυμία είναι να συμβάλλει στο καλό και την ανάπτυξη του τόπου. Με άλλα λόγια, τα κίνητρά τους είναι αμιγώς φιλανθρωπικά…
   Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χαϊδάκη, ότι, δηλαδή, η ΕΥΔΑΠ έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να μας προτείνει λύσεις και καλύτερες μεθόδους αξιοποίησης του δικτύου.
   Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης διέκοψε η έφοδος στην αίθουσα εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας, οι οποίοι άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια- χωρίς την άδεια της Προέδρου- γνωστοποιώντας μας το ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης και την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού. «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», δήλωσαν γραπτώς.
   Να υπογραμμίσω ότι ο Δήμαρχος επαναλάμβανε διαρκώς- μάλλον για να ξορκίσει κάθε καχυποψία για κερδοσκοπία- ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανήκει στο Δημόσιο και ότι το πρόγραμμα υδροδότησης των νησιών που προωθεί η εταιρία, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
   Ορθότατα αντέδρασε ο κ. Ζώης Μικρώνης, υποστηρίζοντας ότι είναι κοινό μυστικό ότι η ΕΥΔΑΠ θα γίνει ιδιωτική. Και πράγματι, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, οι κυρίαρχοι τίτλοι των δελτίων ειδήσεων μας γνωστοποιούσαν τις κυβερνητικές προθέσεις- κατά τις «τροϊκανές» διαθέσεις- για αποκρατικοποιήσεις.
   Με ευθύ ύφος διατύπωσε την άποψη του ο κ. Γεράσιμος Αραβανής, λέγοντας: «Σημειώστε ότι η ΕΥΔΑΠ ήρθε για να μείνει. Όχι για 20 χρόνια, αλλά οριστικά». Ο κ. Αραβανής ανέφερε τα 20 χρόνια, γιατί αυτή είναι η χρονική διάρκεια της δέσμευσης που μας ζητείται από την ΕΥΔΑΠ.
   Από τη μεριά του, ο κ. Βεργίνης υποστήριξε ότι: «Δεν μπορούμε να υπογράψουμε Λεόντειο συμφωνία για εκχώρηση δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων για 20 χρόνια». Επιπλέον, εντόπισε στη γραπτή συμφωνία που καλούμαστε να υπογράψουμε με την ΕΥΔΑΠ ένα σημείο που αναφερόταν- γενικά και αόριστα- σε κάποιους «ειδικότερους όρους», το οποίο και ζήτησε να αφαιρεθεί. Καταλήγοντας, συμφώνησε να κατατεθεί το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΔΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της συνολικής κατάστασης και να  λάβουμε γνώση αυτής.
   Σχετικά με τους «ειδικότερους όρους» και τα «ψιλά γράμματα» που εμπεριέχουν όλα τα συμβόλαια- από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα-, να πούμε ότι οι μάνατζερς είναι πολύ καλά διαβασμένοι, και προκειμένου να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά της εταιρίας τους, βρίσκουν τα κατάλληλα νομικά και λεκτικά τερτίπια να το κάνουν, χωρίς εμείς να το πάρουμε μυρωδιά. Κι όταν το αντιληφθούμε, ίσως να είναι πια αργά…
   Κάτι άλλο πρωτοφανές που παρατηρήθηκε, ήταν ότι τοποθετήθηκαν υπέρ της ΕΥΔΑΠ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφικής παράταξης, όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Λες κι ακολουθούσαν μια κοινή γραμμή. Όλοι περιέγραψαν περιστατικά βιωματικά, κατά τα οποία μία διακοπή νερού τους δυσκόλεψε τη ζωή και τους έβγαλε εκτός προγράμματος. Οπότε κατέληγαν να μας παρουσιάζουν την ΕΥΔΑΠ και το πλάνο της ως πανάκεια…
   Ουδείς υποστήριξε ότι η Λευκάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην υδροδότηση της. Συχνές κι απροειδοποίητες διακοπές νερού, μας ενοχλούν, μας εκνευρίζουν και δυσκολεύουν τις ζωές όλων μας. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε τα καταλληλότερα μέσα και εργαλεία για να το επιλύσουμε. Πρώτα οφείλουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να μετρήσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Ο Δήμαρχος είναι ο αρμόδιος για να οργανώσει το πλάνο αυτό, μοιράζοντας κι αναθέτοντας αρμοδιότητες και καθήκοντα στους αντίστοιχους τομεάρχες. Θέλει κόπο και δουλειά πολλή, πειθαρχία και οργάνωση σκληρή. Βέβαια, είναι αυταπόδεικτο ότι ο Δημόσιος τομέας στη χώρα μας δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε τέτοιους ρυθμούς, οπότε να αποδίδει και τα αντίστοιχα. Συνεπώς, επιλέγουμε την εύκολη λύση της ΕΥΔΑΠ κι ενός προγράμματος που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε νησί. Αλήθεια? Με τι εχέγγυα καλούμαστε να υπογράψουμε με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.?
   Θα πρότεινα στους πολίτες της Λευκάδας, και κατ’ επέκταση στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, να ενημερωθούν ορθά και να διερευνήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και τις προεκτάσεις του, προτού συμφωνήσουν και υποθηκεύσουν το νησί για τα επόμενα είκοσι χρόνια, παραδίδοντας- αμαχητί- γη και ύδωρ… 

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου