Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Υγεία

   Αυτές τις ημέρες τις γιορτινές, δίνουν και παίρνουν οι ευχές. "Χριστός Ανέστη", "Χρόνια Πολλά", μα πάνω απ' όλα "Υγεία!". Σε κάθε γιορτή, με κάθε αφορμή, η ευχή που κυριαρχεί είναι μία: "Υγεία!". 
   Όλοι λέμε και ξαναλέμε ότι το πολυτιμότερο αγαθό όλων είναι η υγεία. Πόσοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την ουσιαστική της αξία και σημασία???
   Γιατί, η πλειοψηφία, αν δεν βιώσει κάτι, αν δεν το ζήσει στο πετσί της, δυσκολεύεται να συλλάβει γεγονότα, συνέπειες κι αλληλουχίες.
   Αλίμονο, βέβαια, αν πρέπει ν' αρρωστήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε...
   Θεωρητικά, όποιος εννοεί τη συγκεκριμένη ευχή, δεν πρέπει να είναι καπνιστής, δεν πρέπει να είναι παχύσαρκος, δεν πρέπει να διαθέτει συνήθειες βλαβερές και επιζήμιες για την υγεία του. Αντίθετα, οφείλει να σέβεται τη ζωή, τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα, απέχοντας συνειδητά από ο,τιδήποτε ενδέχεται να τον βλάψει.
    Και όλα αυτά είναι απλά μέτρα προληπτικά. Γιατί είναι τέτοια η φύση της σημερινής ζωής, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, που δεν ξέρουμε από τι να πρωτοφυλαχθούμε, τι να διατηρήσουμε και τι να αποβάλλουμε. Βαλλόμεθα πανταχόθεν. Από τη μία επιβαρυνόμαστε από τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και το άγχος που αυτές επιφέρουν, καθώς κι από τα τρόφιμα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι "πειραγμένα". Από την άλλη,- ακόμα κι αν απέχουμε από το κάπνισμα συνειδητά- γινόμαστε συχνά "παθητικοί" καπνιστές, εισπνέοντας τον καπνό των "ευγενών" συμπολιτών μας, σε επαγγελματικούς και άλλους χώρους. Στα παραπάνω προστίθενται και η συνολικά επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούμε, και την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι τόσα πολλά. Κι εμείς τόσο αδύναμοι να τα διαχειριστούμε, οπότε και να προστατευτούμε.
   Αν κάναμε τουλάχιστον τα ελάχιστα. Όχι στο κάπνισμα. Όχι στην παχυσαρκία. Όχι στο ανεξέλεγκτο και δίχως όφελος άγχος.
   Γιατί η αρρώστια, ειδικά αν την προκαλέσουμε, θα προκύψει. Και δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα πλήξει. Πόσο θα διαρκέσει, αν θα είναι ιάσιμη, αν θα μας ξαποστείλει μια και καλή ή αν θα μας ταλαιπωρήσει επί μακρόν.
   Και ξέρετε... Η αρρώστια δεν ταλαιπωρεί μόνο τον άνθρωπο που προσβάλλει. Μα πλήττει και όλους όσους τον περιβάλλουν. Και αναφέρομαι φυσικά στην οικογένεια του. Γιατί, οι λοιποί, όσο κι αν ενδιαφέρονται, λίγα διατίθενται να κάνουν... Περιορίζονται, κυρίως, σε άκομψες κουβέντες, με συμβουλευτικό υποτίθεται χαρακτήρα, δίχως λογική, ρίχνοντας ουσιαστικά αλάτι στην πληγή...
    Γι' αυτό, μία είναι η συμβουλή. Αγαπήστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Σεβόμενοι τον εαυτό σας, σέβεστε και την οικογένειά σας. Γιατί, αν νοσήσει ένα μέλος της οικογένειας, αρρωσταίνουν συλλήβδην...
   Και είναι κρίμα. Τόσες ζωές να μπουν σε υποθήκη...

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου