Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Δύο Συνεδριάσεις Σε Μία, Με Κρίσιμη Θεματολογία

12η & 13η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας


   Την Τετάρτη, στις 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν η 12η και η 13η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κεντρικά, αντίστοιχα θέματα την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λευκάδας, για το τρέχον έτος. Δύο πολύ σημαντικά θέματα, που έχρηζαν εμπεριστατωμένης μελέτης και ανάλυσης, και συνεπώς απαιτητικών εισηγήσεων και συζητήσεων. Δύο θέματα που δεν έπρεπε να στριμωχτούν σε μία ημέρα, αλλά έπρεπε να συζητηθούν αυτόνομα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, προκειμένου να μην μπει το ένα στα χωράφια του άλλου, γεγονός που δεν αποφεύχθηκε. Ο χειρισμός αυτός μου έφερε στο νου την παροιμία: «δεν χωρούν δύο καρπούζια σε μία μασχάλη», αντίληψη που δεν φάνηκε να τη συμμερίζονται οι έχοντες την εξουσία. Ως φυσικό επακόλουθο της συγκεκριμένης απόφασης προέκυψε το πολύωρο της διαδικασίας, οπότε και η ψυχολογική και σωματική κόπωση των δημοτικών συμβούλων, που από ένα σημείο κι έπειτα άρχισαν να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα- περνώντας τον περισσότερο χρόνο τους εκτός αυτής-, να αλλάζουν θέσεις και να κουβεντιάζουν μεταξύ τους, σε χαμηλούς τόνους μεν, ενοχλητικά δε.
   Είναι βέβαιο ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες και οι προθεσμίες πιέζουν, αλλά η προχειρότητα δεν αποτελεί λύση. Ας ελπίσουμε ότι θα ισχύσει η δήλωση του Δημάρχου: «Θα βρούμε έναν βηματισμό σε λίγο καιρό και θα λειτουργήσουμε κάθε Δευτέρα», που δόθηκε ως απάντηση στη διαμαρτυρία του κ. Βεργίνη: «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε εδώ κάθε πέντε ημέρες».
   Και η ημέρα των συνεδριάσεων πρέπει να οριστεί συγκεκριμένα και η διάρκειά τους να αποφασιστεί οριστικά και αμετάκλητα.
   Πριν καλά καλά αρχίσουν οι εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, γίναμε μάρτυρες του ξεσπάσματος της Προέδρου, κας Νίκης (Λίνας) Μακρυγιώργου, εναντίον του τύπου. Βάσει των λεγομένων της, κάποια τοπική εφημερίδα έγραψε για την ομιλία με θέμα τη νόσο αλτσχάιμερ- της οποίας υπήρξε βασική διοργανώτρια- ανυπόστατα και ψευδή σχόλια. Από όσο γνωρίζω, η Πρόεδρος είχε δίκιο που ενοχλήθηκε. Δεν θα έπρεπε, όμως, να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, δεν θα έπρεπε να είναι αφοριστική όσον αφορά στο ρόλο των ΜΜΕ. Δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Τα γραφόμενα, τα λεγόμενα και η συνολικότερη παρουσία του καθενός καταδεικνύουν τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του.
   Κατά γενική ομολογία, η πρόεδρος ήταν αυστηρότερη αυτή τη φορά, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στην τήρηση των χρόνων των εισηγήσεων. Είναι υποχρεωτικό, όμως, να επιδείξουν μία διάθεση συνεργασίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μία διάθεση να σεβαστούν το σύνολο της διαδικασίας, τους κανόνες και την επιβολή αυτών από την πλευρά της Προέδρου. Ειδικά, ο κ. Κυριάκος Κονιδάρης, κάποια στιγμή, βγήκε εκτός ορίων, καταφέρθηκε εναντίον της Προέδρου, δημιουργώντας ένα βαρύ κλίμα στην ατμόσφαιρα. Είναι φρόνιμο οι τόνοι να διατηρούνται χαμηλοί και το εκρηκτικό μας ταμπεραμέντο να το αφήνουμε εκτός της αιθούσης.
   Κατά τη διάρκεια συζήτησης του πρώτου θέματος, που αφορούσε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λευκάδας για το 2011, διατυπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, ειδικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
   Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακονταειδής είπε ότι: «Δεν πρέπει να αραδιάζουμε έργα. Πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες», και συνέχισε λέγοντας ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να έχουν ως γνώμονα το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα του πολίτη, την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σωστότατη η τοποθέτηση υπέρ των προτεραιοτήτων. Μακάρι να ακολουθηθεί.
   Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής ανέπτυξε ένα απλό, λογικό και ουσιαστικό σκεπτικό. Είπε ότι πριν συζητηθεί και αποφασισθεί ο,τιδήποτε, πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι. Επιπλέον, παρατήρησε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται αρκετά έργα σε χωριά.
   Προφανώς, ο «Καλλικράτης» δεν θα τους ευνοήσει όλους με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό…    
   Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Κυριάκου Κονιδάρη: « Με μία πρώτη ματιά, το τεχνικό πρόγραμμα αφορά τον πρώην Δήμο Λευκάδας. Βάσει αυτού του προγράμματος, ο Καλλικράτης έχει αποτύχει».
   Κατόπιν έντονων διαφωνιών και λογομαχιών, ψηφίστηκε και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λευκάδας και ακολούθησε η 13η Συνεδρίαση με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
   Τον προϋπολογισμό μας παρουσίασαν οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου κ.κ. Πέτρος Ματαράγκας και Σπύρος Δελαπόρτας, οι οποίοι, δυστυχώς, πιάστηκαν αδιάβαστοι σε αρκετά σημεία. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι έλειπαν και κάποιες σελίδες από τον προϋπολογισμό που προσκόμισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση από τα μέλη του…
   Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, είπαν:
  • Ο κ. Βεργίνης: «Με αυτόν τον προϋπολογισμό παραβιάζεται η διαφάνεια. Πρέπει να παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία», και
  • Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής: «Οι προϋπολογισμοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σαφείς και κατατοπιστικοί. Αυτός που μας δώσατε φέτος είναι ανεδαφικός και πλασματικός».
   Ο Δήμαρχος- αναφερόμενος στις προηγούμενες Δημοτικές αρχές και διοικήσεις- απάντησε: «Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός ήταν έκθεση ιδεών».
   Αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, ότι η παρούσα Δημοτική αρχή παρέλαβε μία κατάσταση χαοτική. Από τη μία μεριά ο «Καλλικράτης» που δημιούργησε νέα προβλήματα και «επέβαλλε» τη συρραφή τεχνικών προγραμμάτων και προϋπολογισμών των παλαιότερων δήμων και κοινοτήτων, από την άλλη η ανεπάρκεια των οργανωτικών δομών και η έλλειψη καταρτισμένων επιστημόνων… Αναρωτιέμαι, ειλικρινά, προς ποια κατεύθυνση οδεύει ο Δήμος Λευκάδας και με ποιους τρόπους και ποια μέσα θα καταφέρει, όχι να ανακάμψει, αλλά να διασωθεί απλά…          
   Ολοκληρώνοντας, ήθελα να αναφέρω μία συμπεριφορά που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις τόσο σ’ εμένα προσωπικά, όσο και σε αρκετούς από τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας των «Νέων της Λευκάδας». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενιαίας συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, όταν ολοκλήρωνε τις τοποθετήσεις του, αποχωρούσε από την αίθουσα. Ακόμα κι αν οι επόμενοι ομιλητές του απηύθυναν το λόγο, ο ίδιος δεν τους άκουγε, καθότι απουσίαζε. Και δεν έγινε αυτό μια και δυο φορές… Προς αυτή την κατεύθυνση δικαιολογημένα διατύπωσε τα παραπονά του και ο κ. Βεργίνης.
   Θα περιοριστώ να πω ότι είναι απαραίτητο να σεβόμαστε, αν επιθυμούμε να μας σέβονται.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου