Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Υγεία

   Αυτές τις ημέρες τις γιορτινές, δίνουν και παίρνουν οι ευχές. "Χριστός Ανέστη", "Χρόνια Πολλά", μα πάνω απ' όλα "Υγεία!". Σε κάθε γιορτή, με κάθε αφορμή, η ευχή που κυριαρχεί είναι μία: "Υγεία!". 
   Όλοι λέμε και ξαναλέμε ότι το πολυτιμότερο αγαθό όλων είναι η υγεία. Πόσοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την ουσιαστική της αξία και σημασία???
   Γιατί, η πλειοψηφία, αν δεν βιώσει κάτι, αν δεν το ζήσει στο πετσί της, δυσκολεύεται να συλλάβει γεγονότα, συνέπειες κι αλληλουχίες.
   Αλίμονο, βέβαια, αν πρέπει ν' αρρωστήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε...
   Θεωρητικά, όποιος εννοεί τη συγκεκριμένη ευχή, δεν πρέπει να είναι καπνιστής, δεν πρέπει να είναι παχύσαρκος, δεν πρέπει να διαθέτει συνήθειες βλαβερές και επιζήμιες για την υγεία του. Αντίθετα, οφείλει να σέβεται τη ζωή, τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα, απέχοντας συνειδητά από ο,τιδήποτε ενδέχεται να τον βλάψει.
    Και όλα αυτά είναι απλά μέτρα προληπτικά. Γιατί είναι τέτοια η φύση της σημερινής ζωής, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, που δεν ξέρουμε από τι να πρωτοφυλαχθούμε, τι να διατηρήσουμε και τι να αποβάλλουμε. Βαλλόμεθα πανταχόθεν. Από τη μία επιβαρυνόμαστε από τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και το άγχος που αυτές επιφέρουν, καθώς κι από τα τρόφιμα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι "πειραγμένα". Από την άλλη,- ακόμα κι αν απέχουμε από το κάπνισμα συνειδητά- γινόμαστε συχνά "παθητικοί" καπνιστές, εισπνέοντας τον καπνό των "ευγενών" συμπολιτών μας, σε επαγγελματικούς και άλλους χώρους. Στα παραπάνω προστίθενται και η συνολικά επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούμε, και την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι τόσα πολλά. Κι εμείς τόσο αδύναμοι να τα διαχειριστούμε, οπότε και να προστατευτούμε.
   Αν κάναμε τουλάχιστον τα ελάχιστα. Όχι στο κάπνισμα. Όχι στην παχυσαρκία. Όχι στο ανεξέλεγκτο και δίχως όφελος άγχος.
   Γιατί η αρρώστια, ειδικά αν την προκαλέσουμε, θα προκύψει. Και δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα πλήξει. Πόσο θα διαρκέσει, αν θα είναι ιάσιμη, αν θα μας ξαποστείλει μια και καλή ή αν θα μας ταλαιπωρήσει επί μακρόν.
   Και ξέρετε... Η αρρώστια δεν ταλαιπωρεί μόνο τον άνθρωπο που προσβάλλει. Μα πλήττει και όλους όσους τον περιβάλλουν. Και αναφέρομαι φυσικά στην οικογένεια του. Γιατί, οι λοιποί, όσο κι αν ενδιαφέρονται, λίγα διατίθενται να κάνουν... Περιορίζονται, κυρίως, σε άκομψες κουβέντες, με συμβουλευτικό υποτίθεται χαρακτήρα, δίχως λογική, ρίχνοντας ουσιαστικά αλάτι στην πληγή...
    Γι' αυτό, μία είναι η συμβουλή. Αγαπήστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Σεβόμενοι τον εαυτό σας, σέβεστε και την οικογένειά σας. Γιατί, αν νοσήσει ένα μέλος της οικογένειας, αρρωσταίνουν συλλήβδην...
   Και είναι κρίμα. Τόσες ζωές να μπουν σε υποθήκη...

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Μεγάλη Παρασκευή

   Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Είναι η ημέρα κορύφωσης του Θείου δράματος, η ημέρα κορύφωσης του πένθους, λίγες μόλις ώρες πριν την Ανάσταση.
   Με όλα αυτά που μας απασχολούν καθημερινά, η προσοχή μας έχει μοιραστεί. Έχει αποπροσανατολιστεί. Δεν βιώνουμε το ίδιο κατανυκτικά το ύφος και τη σημειολογία αυτών των Άγιων Ημερών. Μα αρκεί να ξεκλέψουμε μία μόνο στιγμή για να αναλογιστούμε και να εμβαθύνουμε στη σημασία τους...
   Στον καθένα, η κάθε έννοια λειτουργεί διαφορετικά. Η ίδια λέξη μπορεί να οδηγήσει δέκα διαφορετικούς ανθρώπους σε δέκα διαφορετικά μονοπάτια του μυαλού και της σκέψης. Τι μονοπάτι θα ακολουθήσει ο καθένας εξαρτάται καθοριστικά από την ιδιοσυγκρασία, τα πιστεύω, τις εσωτερικές του δομές και διεργασίες.
   Κάπως έτσι η λέξη "πένθος", ενώ ουσιαστικά εμπεριέχει την απώλεια και τη θλίψη, και σκορπά συναισθήματα πικρά- αφήνοντας τα στόματα στυφά-, προσωπικά αρνούμαι να τη βιώσω ισοπεδωτικά.
   Σίγουρα, όταν αποχωριζόμαστε κάποιον ή κάτι, και ειδικά όταν η απώλεια γίνεται με τρόπο αιφνίδιο και ξαφνικό, λυπόμαστε κι απογοητευόμαστε. Και λίγα λέω. Μα η στεναχώρια δύσκολα περιγράφεται γλαφυρά. Και δεν έχει νόημα να περιγραφεί. Νόημα έχει να βιωθεί.
   Με όποιον τρόπο επιλέγει ο καθένας, βάσει των δεδομένων και της συνολικότερης αντιμετώπισής του απέναντι στη ζωή.
   Άλλοι βιώνουν τις δυσκολίες με εσωστρέφεια. Κλείνονται στο καβούκι τους και δεν θέλουν μήτε να δουν, μήτε να απαντήσουν άνθρωπο. Ορισμένους αυτή η στάση τους βοηθά. Σαν το θηρίο που όταν πληγωθεί στο κυνήγι της επιβίωσης, φωλιάζει στη σπηλιά του, γλύφει τις πληγές του κι όταν τις επουλώσει, εφορμά στη ζωή δυνατά, όσο ποτέ ξανά.
   Άλλους πάλι, αυτός ο απομονωτισμός- στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τη θλίψη και να ανασυγκροτηθούν- τους ρίχνει ακόμα πιο πολύ, απορροφώντας τους σαν δίνη, σε χαοτικές διαδρομές της ψυχής. Εκεί, όπου το μυαλό και η λογική υστερούν και δεν ακολουθούν...
   Υπάρχει και μία άλλη σχολή: η εξωστρεφής. Αυτή που επιλέγει να πενθήσει φωναχτά, ηχηρά και φανερά. Που δεν μπορεί να κρατήσει τον πόνο κλειδαμπαρωμένο στα σωθικά της και επιλέγει να τον διοχετεύσει δημιουργικά. Στην περίπτωση αυτή, το δάκρυ ακολουθεί τη χαρά, και η χαρά το δάκρυ.
   Γιατί όλα είναι μέσα στη ζωή. Και τα καλώς και τα κακώς κείμενα. Και η λύπη και η ευτυχία. Και ο πόνος και η επιτυχία.
   Η παρακμή διαδέχεται την ακμή, και η ακμή την παρακμή. Αλίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν γευτεί και τα δύο. Γιατί, αν δεν πάρεις μία γεύση από το ένα, πώς να εκτιμήσεις, να αντιληφθείς και να ευχαριστηθείς το άλλο?
   Η ζωή μπορεί να είναι μικρή, μα σίγουρα δεν είναι φρόνιμη. Κάνει διαρκώς κύκλους, μας φέρνει τα πάνω κάτω, μας αδικεί, μας στεναχωρεί, άλλοτε μας απογειώνει κι άλλοτε μας προσγειώνει.
   Υπό το σκεπτικό αυτό, είναι βέβαιο ότι μετά το πένθος έρχεται η Ανάσταση. Αρκεί να διατηρήσουμε την πίστη μας σθεναρή, το μυαλό μας καθαρό κι ανεπηρέαστο από τις "σειρήνες" κάθε είδους, και να επιμείνουμε στις αρχές και τις αξίες μας, αμετακίνητα και με πυγμή.
   Κλείστε, λοιπόν, το μάτι στη ζωή, ατενίστε την με αισιοδοξία, κι ο πόνος θα κοπάσει. Και πού θα πάει? Θα βρει το δρόμο της κι η χαρά και... θα κοπιάσει...

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Το Κέντρο Εκπαίδευσης «Μόρφωση» Στηρίζει το Φιλόπτωχο Ταμείο




   Την Παρασκευή το απόγευμα, στις 15 Απριλίου, η διεύθυνση, οι καθηγητές, οι μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης "Morfosi" άφησαν για λίγο τις υποχρεώσεις τους, για να επισκεφθούν την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο.
   Ο σκοπός της επισκέψεως τους ήταν ευγενής και καλόκαρδος. Είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να τα διαθέσουν υπέρ του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
   Ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Μαυρομάτης ενημέρωσε τον Σεβασμιότατο για το ενδιαφέρον και το ζήλο που επέδειξαν οι μαθητές του Κέντρου, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προμήθειες. Επιπλέον, αναφερόμενος στην κρίση, υποστήριξε ότι έχει κυρίως πλήξει τις ανθρώπινες αρχές κι αξίες, και συνέστησε- εν όψει και των Άγιων Ημερών που έρχονται- "Ανάσταση Συνειδήσεων".
   Από τη μεριά του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος καλοδέχτηκε και ευχαρίστησε όλους για αυτήν τη σπουδαία χειρονομία. Δράττοντας την ευκαιρία, μας ενημέρωσε ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει ανάγκη υποστήριξης κι αγάπης. Λίγο πριν αποχαιρετήσει το δυναμικό της "Μόρφωσης", συμβούλεψε τους μαθητές της να είναι επιμελείς και να μελετούν όσο πιο πολύ μπορούν.
   Στη συνέχεια, η οικογένεια της "Μόρφωσης", με τη βοήθεια του πατήρ Δημήτριου και του Πατήρ Σπυρίδωνα, εναπόθεσαν τις προμήθειες στο χώρο του "Οίκου Αγάπης" (παλαιό Οικοτροφείο), απ' όπου γίνεται και η διανομή των δεμάτων Αγάπης.
   Το Κέντρο Εκπαίδευσης "Morfosi" είναι άξιο- γι' ακόμη μια φορά- συγχαρητηρίων, γιατί πέρα από τη διάδοση της γνώσης, φροντίζει και για την καλλιέργεια των μαθητών του, και συνάμα- μέσω της συγκεκριμένης χειρονομίας- τείνει χείρα βοηθείας και στον πλησίον.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Γη & Ύδωρ



   Κατά καιρούς, ακούγεται η άποψη ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα έχει ως μήλον της Έριδος το νερό. Δικαίως, λοιπόν, το ζήτημα του νερού και της υδροδότησης του νησιού μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της 14ης συνεδρίασης του, η οποία διεξήχθη, κατά κύριο λόγο, σε πολιτισμένους- και όχι εμπόλεμους- τόνους. Αν και- για να είμαστε δίκαιοι- οι προεκτάσεις του εν λόγω ζητήματος θα δικαιολογούσαν τις όποιες υψηλότονες, διεκδικητικές συμπεριφορές…  
   Όσον αφορά στη θεματολογία της προ-ημερησίας διατάξεως, η έναρξη έγινε με τα ερωτήματα που διατύπωσε ο κ. Βεργίνης σχετικά με τον προϋπολογισμό και την πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγόρου για την υπόθεση του αιολικού πάρκου. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται προσωρινά ο μισθωτός δικηγόρος του Δήμου, γνωστοποιώντας συνάμα την πρόθεση του Δήμου να αποταθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο.
   Ακολούθησε η διαμαρτυρία του κ. Ζουριδάκη, υπεύθυνου δημοτικού συμβούλου για τον τομέα του αθλητισμού, σε σχέση με μία επιστολή που εστάλη από πλευράς διοικήσεως του «Τηλυκράτη» και η οποία τον έθιγε προσωπικά. Τέτοια ήταν, μάλιστα, η αγανάκτησή του που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Δημάρχου. Στο πλευρό του στάθηκαν, διαψεύδοντας τις φήμες, οι κ.κ. Θανάσης Καββαδάς και Νίκος Βικέντιος.
   Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Μαργέλης επισήμανε την αναγκαιότητα να προσληφθεί οδηγός για το όχημα μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το οποίο παραμένει αδρανές κι αναξιοποίητο. Όσον αφορά στο θέμα αυτό, και σε όποιο άλλο παρεμφερούς φύσεως, να ευχηθούμε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, ξεπερνώντας τους σκοπέλους του γραφειοκρατικού δημόσιου μηχανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις σαν κι αυτή, οι υπερβάσεις είναι επιβεβλημένες.
   Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτησή για το νερό, ο κ. Γεράσιμος Αραβανής έθεσε αίτημα να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν πρώτα- ολοκληρωμένα και συνολικά- οι πολίτες της Λευκάδας. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία συνέχισε τη ροή της. Στο σημείο αυτό, επικράτησε στην αίθουσα ένα κλίμα ασυνεννοησίας που αφορούσε στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου- συγκεκριμένα, αν έπρεπε ή όχι να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα του κ. Αραβανή-, γεγονός που επιβεβαίωσε τα προγνωστικά μας σύμφωνα με τα οποία μπορεί ο Κανονισμός Λειτουργίας να αναθεωρήθηκε και να ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, δύσκολα, όμως, θα εφαρμοσθεί με συνέπεια. Μου δόθηκε δε η εντύπωση ότι η πλειοψηφία δεν τον έχει καν διαβάσει, γι’ αυτό και αντιδρά και συμπεριφέρεται τοιουτοτρόπως. Κι όποιος τον έχει διαβάσει, μία επανάληψη- προς εμπέδωση- δεν βλάπτει, τουναντίον ωφελεί.
   Το θέμα που αφορούσε στο νερό και την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είχε ουσιαστικά να κάνει με την παραχώρηση άδειας στους εκπροσώπους της εταιρίας να συντάξουν και να προσκομίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα επιχειρησιακό πλάνο, ένα πρόγραμμα δράσης, βασισμένο στις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υδροδότησης του νησιού. Παρόντες στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ήταν οι κ.κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Δικτύων & Εγκαταστάσεων, και ο Θεόδωρος Χαϊδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρίας. Γιατί η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.- ας μην γελιόμαστε- ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό και μετοχικό της καθεστώς, είναι μία εταιρία, και όπως κάθε εταιρία κινείται κι αποφασίζει με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Προκειμένου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφορίας της.
   Ο Δήμαρχος, στην εισήγησή του, χαρακτήρισε την ΕΥΔΑΠ και το νέο αυτό σύστημα που  προτείνεται να εφαρμόσει στο Δήμο Λευκάδας ως «μάννα εξ ουρανού», κι έκανε λόγο για εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε νησί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του υπέρ της ΕΥΔΑΠ, ανέφερε, ως παράδειγμα, διάφορους λογαριασμούς ύδρευσης από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Με την αναφορά του αυτή, υπονοώντας ότι οι λογαριασμοί της Λευκάδας θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με αυτούς των Αθηνών, ουσιαστικά αυτοδιαψεύστηκε, αποδυναμώνοντας τον ισχυρισμό του για εξατομικευμένη προσέγγιση. Οι υφιστάμενες δομές και οι μηχανισμοί υδροδότησης της Αθήνας διαφέρουν από τους αντίστοιχους της Λευκάδας. Λογικά, οι διαφορετικές ανάγκες που θα προκύψουν θα διαφοροποιήσουν και τα τιμολόγια. Μην τα συγχέουμε, λοιπόν, συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη. Η κατάσταση στη Λευκάδα είναι σίγουρα πιο απαιτητική, γεγονός που ενδέχεται να εκτοξεύσει τα κόστη στα ύψη.
   Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια ο Σύνδεσμος Ύδρευσης του νησιού ξόδεψε 3.500.000,00 Ευρώ, σε υλικά και εργολάβους, είπε ότι «Το νερό δεν κοστίζει. Οι υπηρεσίες για να φτάσει το νερό στο σπίτι κοστίζουν», ενώ μας πληροφόρησε- φαρδιά, πλατιά και μεγαλόστομα- ότι «Είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε το νερό!». Αναφερόμενος στην παραχώρηση άδειας στην ΕΥΔΑΠ για να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το επιχειρησιακό της πλάνο- επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χαλαρώσει τις αντιστάσεις- είπε: «Ένας αρραβώνας είναι. Δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα».
   Από τη μεριά της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το υπάρχον δίκτυο και τις υπάρχουσες επενδύσεις, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά κάτοικο, για υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, υπολογίζεται γύρω στα 80,00 Ευρώ. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε, όταν ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν πολυθέλει να αναλάβει μία τόσο απαιτητική δουλειά, αλλά η πραγματική της επιθυμία είναι να συμβάλλει στο καλό και την ανάπτυξη του τόπου. Με άλλα λόγια, τα κίνητρά τους είναι αμιγώς φιλανθρωπικά…
   Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χαϊδάκη, ότι, δηλαδή, η ΕΥΔΑΠ έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να μας προτείνει λύσεις και καλύτερες μεθόδους αξιοποίησης του δικτύου.
   Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης διέκοψε η έφοδος στην αίθουσα εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας, οι οποίοι άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια- χωρίς την άδεια της Προέδρου- γνωστοποιώντας μας το ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης και την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού. «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», δήλωσαν γραπτώς.
   Να υπογραμμίσω ότι ο Δήμαρχος επαναλάμβανε διαρκώς- μάλλον για να ξορκίσει κάθε καχυποψία για κερδοσκοπία- ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανήκει στο Δημόσιο και ότι το πρόγραμμα υδροδότησης των νησιών που προωθεί η εταιρία, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
   Ορθότατα αντέδρασε ο κ. Ζώης Μικρώνης, υποστηρίζοντας ότι είναι κοινό μυστικό ότι η ΕΥΔΑΠ θα γίνει ιδιωτική. Και πράγματι, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, οι κυρίαρχοι τίτλοι των δελτίων ειδήσεων μας γνωστοποιούσαν τις κυβερνητικές προθέσεις- κατά τις «τροϊκανές» διαθέσεις- για αποκρατικοποιήσεις.
   Με ευθύ ύφος διατύπωσε την άποψη του ο κ. Γεράσιμος Αραβανής, λέγοντας: «Σημειώστε ότι η ΕΥΔΑΠ ήρθε για να μείνει. Όχι για 20 χρόνια, αλλά οριστικά». Ο κ. Αραβανής ανέφερε τα 20 χρόνια, γιατί αυτή είναι η χρονική διάρκεια της δέσμευσης που μας ζητείται από την ΕΥΔΑΠ.
   Από τη μεριά του, ο κ. Βεργίνης υποστήριξε ότι: «Δεν μπορούμε να υπογράψουμε Λεόντειο συμφωνία για εκχώρηση δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων για 20 χρόνια». Επιπλέον, εντόπισε στη γραπτή συμφωνία που καλούμαστε να υπογράψουμε με την ΕΥΔΑΠ ένα σημείο που αναφερόταν- γενικά και αόριστα- σε κάποιους «ειδικότερους όρους», το οποίο και ζήτησε να αφαιρεθεί. Καταλήγοντας, συμφώνησε να κατατεθεί το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΔΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της συνολικής κατάστασης και να  λάβουμε γνώση αυτής.
   Σχετικά με τους «ειδικότερους όρους» και τα «ψιλά γράμματα» που εμπεριέχουν όλα τα συμβόλαια- από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα-, να πούμε ότι οι μάνατζερς είναι πολύ καλά διαβασμένοι, και προκειμένου να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά της εταιρίας τους, βρίσκουν τα κατάλληλα νομικά και λεκτικά τερτίπια να το κάνουν, χωρίς εμείς να το πάρουμε μυρωδιά. Κι όταν το αντιληφθούμε, ίσως να είναι πια αργά…
   Κάτι άλλο πρωτοφανές που παρατηρήθηκε, ήταν ότι τοποθετήθηκαν υπέρ της ΕΥΔΑΠ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφικής παράταξης, όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Λες κι ακολουθούσαν μια κοινή γραμμή. Όλοι περιέγραψαν περιστατικά βιωματικά, κατά τα οποία μία διακοπή νερού τους δυσκόλεψε τη ζωή και τους έβγαλε εκτός προγράμματος. Οπότε κατέληγαν να μας παρουσιάζουν την ΕΥΔΑΠ και το πλάνο της ως πανάκεια…
   Ουδείς υποστήριξε ότι η Λευκάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην υδροδότηση της. Συχνές κι απροειδοποίητες διακοπές νερού, μας ενοχλούν, μας εκνευρίζουν και δυσκολεύουν τις ζωές όλων μας. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε τα καταλληλότερα μέσα και εργαλεία για να το επιλύσουμε. Πρώτα οφείλουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να μετρήσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Ο Δήμαρχος είναι ο αρμόδιος για να οργανώσει το πλάνο αυτό, μοιράζοντας κι αναθέτοντας αρμοδιότητες και καθήκοντα στους αντίστοιχους τομεάρχες. Θέλει κόπο και δουλειά πολλή, πειθαρχία και οργάνωση σκληρή. Βέβαια, είναι αυταπόδεικτο ότι ο Δημόσιος τομέας στη χώρα μας δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε τέτοιους ρυθμούς, οπότε να αποδίδει και τα αντίστοιχα. Συνεπώς, επιλέγουμε την εύκολη λύση της ΕΥΔΑΠ κι ενός προγράμματος που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε νησί. Αλήθεια? Με τι εχέγγυα καλούμαστε να υπογράψουμε με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.?
   Θα πρότεινα στους πολίτες της Λευκάδας, και κατ’ επέκταση στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, να ενημερωθούν ορθά και να διερευνήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και τις προεκτάσεις του, προτού συμφωνήσουν και υποθηκεύσουν το νησί για τα επόμενα είκοσι χρόνια, παραδίδοντας- αμαχητί- γη και ύδωρ… 

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com     

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η κ. Μαρία Ρούσσου μιλά για τη Βιβλιοθήκη Λευκάδας & τον "Ορφέα"

    
   Την Πέμπτη το πρωί, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Θέμα & Πνεύμα… Ελεύθερο!» του LefkadaNews-Internet Radio, ήταν προσκεκλημένη η κ. Μαρία Ρούσσου, Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφέα». Η πρώτη ώρα της εκπομπής ήταν αφιερωμένη στην καλεσμένη μας, η οποία μας μίλησε τόσο για τη Βιβλιοθήκη, όσο και για τον «Ορφέα», ενημερώνοντας μας και προσκαλώντας μας!    
         
- Μ.Β.: Κυρία Ρούσσου, καλή σας ημέρα. Χαιρόμαστε πολύ που σας έχουμε κοντά μας. Ξεκινώντας, ήθελα να σας ζητήσω να μας υπενθυμίσετε τις παροχές και τις υπηρεσίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας στο ευρύ κοινό.  
- Μ.Ρ.: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας είναι μία από τις σαράντα πέντε Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας. Εκτός από τις συνήθεις παροχές, που είναι να δανείζει βιβλία, έχει επίσης ένα τμήμα ερευνητικό με βιβλία που απευθύνονται κυρίως σε ερευνητές που θέλουν να δουλέψουν στη Βιβλιοθήκη. Από το 2003 έχουμε κι ένα Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης που σημαίνει ότι διαθέτουμε πλήρη υπολογιστικά συστήματα για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για όλο τον κόσμο. Επίσης, έχουμε ένα τμήμα για ανθρώπους με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε δύο πλήρη συστήματα υπολογιστών που απευθύνονται το ένα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και το άλλο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η Βιβλιοθήκη έχει και μία πολύ αξιόλογη συλλογή Μεταβυζαντινών κειμηλίων, με περισσότερα από εκατόν εβδομήντα κειμήλια, από το τέλος του 15ου αιώνα και μετά. Είναι και αυτό ένα τμήμα που είναι ανοικτό στο κοινό, όλες τις ώρες που λειτουργεί η Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, διαθέτουμε και μία σειρά από ψηφιακές διευκολύνσεις που μπορεί κανείς και μέσω διαδικτύου, χωρίς να έρθει στη Βιβλιοθήκη, να έχει πρόσβαση σε πολλές από τις υπηρεσίες μας.   

- Μ.Β.: Υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο αυτές οι δυνατότητες μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Βιβλιοθήκης?
- Μ.Ρ.: Έχουμε ήδη μία σελίδα. Και σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε την αναβάθμισή της. Τώρα τη βελτιώνουμε σε πολλά σημεία. Και από την παλιά μας ιστοσελίδα, όμως, μπορεί κανείς να δει τον κατάλογο των βιβλίων. Έχει καταχωρηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των βιβλίων. Ακολουθούμε το σύστημα καταλογράφησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ένα φιλικό προς τον αναγνώστη σύστημα. Είναι καταχωρημένα εκεί τα βιβλία μας και μπορεί κάποιος από το σπίτι του να δει τι βιβλία έχει η Βιβλιοθήκη και αντίστοιχα να τα ζητήσει. Και μπορεί να μας στείλει και ηλεκτρονικά μηνύματα και να του απαντήσουμε σε ό,τι θέματα επιμέρους αναζητά. Επίσης, σε λίγο καιρό, στην καινούργια μας ιστοσελίδα, θα είναι διαθέσιμο, το ψηφιοποιημένο μας υλικό. Είχαμε την ευκαιρία να ψηφιοποιήσουμε γύρω στις εκατό χιλιάδες σελίδες από σπάνιο υλικό τοπικού ενδιαφέροντος και παλιές, κειμηλιακές εκδόσεις κυρίως, οι οποίες θα είναι κι αυτές διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας. Θα μπορεί κανείς από το σπίτι του να διαβάσει ολόκληρα βιβλία, που είτε αναφέρονται στη Λευκάδα, είτε στα Επτάνησα, είτε για κάποιο άλλο λόγο έχουν εξαιρετική σημασία. Θα είναι και αυτή η υπηρεσία διαθέσιμη, καθώς επίσης θα μπορεί κανείς, παιδιά ή μεγαλύτεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να έρθουν στη Βιβλιοθήκη, να ακούσουν κάποια βιβλία ολόκληρα. Τα παιδιά παραμύθια ή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, που για κάποιο λόγο είναι καθηλωμένοι στο σπίτι τους, θα μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας μας, να ακούσουν την αφήγηση ολόκληρων βιβλίων.

- Μ.Β.: Μεγάλη διευκόλυνση αυτή. Και πρωτότυπη συνάμα.
- Μ.Ρ.: Προσπαθούμε να κάνουμε πρωτοπόρες δράσεις. Αυτό το είχε κάνει πριν από καιρό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, κυρίως για παραμύθια για παιδιά. Εμείς σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε και σε βιβλία για ενήλικες, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που για κάποιο λόγο είναι στο σπίτι τους και δεν έχουν ευκολία στο να διαβάζουν.  

- Μ.Β.: Μιας και μιλήσαμε για παραμύθια, ήθελα να κάνουμε μία ειδική αναφορά στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
- Μ.Ρ.: Έχουμε ένα χώρο στο παιδικό τμήμα, όπου μπορούν τα παιδιά να καθίσουν να διαβάσουν και μόνα τους και με τη συνοδεία κάποιου ενήλικα. Πολλά παιδιά που μένουν στην πόλη της Λευκάδας έρχονται μόνα τους. Και είναι και κάποια που έρχονται παρέα με τους φίλους τους. Κάθονται εκεί και διαβάζουν ή δανείζονται βιβλία για το σπίτι τους. Για το υλικό του παιδικού τμήματος να πω ότι έχουμε βιβλία ψυχαγωγικού περιεχομένου, δηλαδή παραμυθάκια και βιβλία λογοτεχνίας χωρισμένα σε δύο μεγάλες κατηγορίες- εκείνα που έχουν περισσότερες εικόνες και απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά και τα άλλα που έχουν πιο πολύ κείμενο και απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Δεν υπάρχει στεγανό. Το κάθε παιδί μπορεί να δανειστεί απ’ όπου θέλει. Κι επίσης υπάρχει κι ένα τμήμα πιο πληροφοριακό για εργασίες και για παιδιά που ενδιαφέρονται περισσότερο για εφευρέσεις, ιστορία, για πιο εξειδικευμένα θέματα. Υπάρχει και μία σειρά από ψηφιακό υλικό- cd, dvd, βιντεοκασέτες και λοιπά- που μπορούν να δανειστούν. Ακόμα υπάρχει υπολογιστής και στο παιδικό τμήμα μέσω του οποίου μπορούν να κάνουν αναζήτηση. Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι για την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους ανήλικους είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα. Ακριβώς για να προστατεύσουμε τα παιδιά.     

- Μ.Β.: Μας είπατε ότι υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη ηλεκτρονικοί υπολογιστές που διατίθενται προς χρήση του κοινού. Πόσοι ακριβώς είναι και ποιοι είναι οι κανόνες για τη χρήση τους?
- Μ.Ρ.: Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, όπου εντάσσονται οι θέσεις εργασίας των υπολογιστών, διαθέτει επτά υπολογιστές. Μπορεί κανείς να έρθει όλες τις ώρες που είναι ανοικτή η Βιβλιοθήκη. Ο μόνος περιορισμός είναι να μην ψάχνουν σε ιστοσελίδες που έχουν άμεσα ή έμμεσα βίαιο περιεχόμενο, κι επίσης η επικοινωνία να μην γίνεται σε τόνους απειλητικούς. Ο Προϊστάμενος κάθε Βιβλιοθήκης πρέπει να έχει μια εποπτεία ώστε να μην υπάρχουν τέτοια κρούσματα, γιατί μετά υπαγόμαστε στις διατάξεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Επιπλέον, είμαστε αναγκασμένοι, βάσει του κανονισμού, να έχουμε περιορισμένο χρόνο. Μπορεί, δηλαδή, κανείς να είναι σ’ έναν υπολογιστή το πολύ για μία ώρα, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι.    

- Μ.Β.: Βιβλία, υπολογιστές, πού χωράνε όλα αυτά? Ρωτώ, γιατί το κτήριο της Βιβλιοθήκης είναι ωραιότατο μεν, αλλά οι χώροι του είναι λιγάκι περιορισμένοι.  
- Μ.Ρ.: Δεν θέλαμε να αρνηθούμε κάποιες προκλήσεις, ακριβώς για να δώσουμε στο κοινό όλες τις δυνατότητες που μπορεί να διαθέτει μία αξιοπρεπής, σοβαρή, σύγχρονη Βιβλιοθήκη. Δεν θέλαμε η Βιβλιοθήκη να είναι Μουσείο, ούτε να είναι ένας ήσυχος τόπος μόνο με βιβλία. Θέλαμε να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Κι έτσι ήμασταν υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να τις ακολουθήσουμε.

- Μ.Β.: Για τα άτομα με αναπηρίες, ο χώρος της Βιβλιοθήκης είναι εύκολα προσβάσιμος?    
- Μ.Ρ.: Βεβαίως. Έχουμε μία ράμπα για την πρόσβασή τους στο κτήριο, και έχουμε αυτά τα δύο πλήρη συστήματα υπολογιστών που σας έλεγα. Το ένα απευθύνεται σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, και το άλλο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είναι πλήρη τα συστήματα αυτά και για να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ανθρώπους αρτιμελείς. Έχουμε ειδικούς εκτυπωτές και ειδικό πληκτρολόγιο.   

- Μ.Β.: Το Καλοκαίρι σας επισκέπτονται και τουρίστες για να κάνουν χρήση του διαδικτύου?    
- Μ.Ρ.: Βεβαίως. Μας επισκέπτονται και τουρίστες, όπως και άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι τους. Για παράδειγμα, έχουμε πολύ κόσμο από τη μαρίνα. Και πολλούς αλλοδαπούς έχουμε, και από τα camping, αλλά και αρκετούς οικονομικούς μετανάστες. Άλλωστε, στη φιλοσοφία της ίδρυσης του Δημόσιου Κέντρου ήταν να εξυπηρετεί ανθρώπους που δεν έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. 

- Μ.Β.: Με ποιον τρόπο ενημερώνονται οι τουρίστες για τις υπηρεσίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας?
- Μ.Ρ.: Κατά καιρούς έχουμε ακολουθήσει διάφορες μεθόδους. Έχουμε φροντίσει να υπάρχει κειμενάκι ενημερωτικό σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Λευκάδας. Έχουμε και ηλεκτρονική παρουσία, μέσω πολλών ιστοσελίδων, και της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων.  

- Μ.Β.: Το Καλοκαίρι οργανώνετε και πολλές εκδηλώσεις, μέσω των οποίων προβάλλεται η Βιβλιοθήκη.
- Μ.Ρ.: Οργανώνουμε αρκετές εκδηλώσεις, για το μέγεθός και τα δεδομένα της Βιβλιοθήκης. Οργανώνουμε εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Επειδή, δυστυχώς, δεν έχουμε αίθουσα εκδηλώσεων, κάνουμε τις πιο πολλές εκδηλώσεις στο χώρο του κήπου μας. Έχουμε έναν ωραίο κήπο, δροσερό, στο κέντρο της παλιάς πόλης, κι εκεί έχουμε κάνει αρκετές εκδηλώσεις. Θα σας πω μόνο της τελευταίας χρονιάς, του τελευταίου Καλοκαιριού, ότι οργανώσαμε μία έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, όπου και προβλήθηκε, με την επιμέλεια του Γιάννη Φαλκώνη, και μία ταινία για τη Λευκάδα, σε πρώτη προβολή. Κι επίσης εκτέθηκαν μία σειρά από γλυπτά του Κάρολου Καμπελόπουλου. Κατά καιρούς έχουμε κάνει κι άλλες εκδηλώσεις. Ο κήπος της Βιβλιοθήκης είναι ένας πολύ ευχάριστος χώρος. Δεν έχει τον ακαδημαϊσμό μιας αίθουσας κλειστής. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει μία σειρά από εκδόσεις, που κι αυτές έμμεσα και άμεσα προβάλλουν τη Βιβλιοθήκη. Έχουμε κάνει συνολικά δέκα εκδόσεις. Η τελευταία αφορά το αντισεισμικό, οικοδομικό σύστημα της Λευκάδας. Είναι μία δουλειά που έχει κάνει ο Παναγιώτης Τουλιάτος, καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους συνεργάτες του. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας εμπιστευτεί για να κάνουμε εμείς την έκδοση. Να συμπληρώσω ότι πέρα από τη συμμετοχή μας στα διάφορα πολιτιστικά, προκειμένου για την εξωστρέφεια της Βιβλιοθήκης, πέρυσι στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματοποιήσαμε μία έκθεση με σπάνιο επτανησιακό υλικό που συνδεόταν άμεσα ή έμμεσα με το γεγονός της Ένωσης. Η έκθεση αυτή κράτησε πολύ καιρό, ακριβώς γιατί είχε πολύ ενδιαφέρον για τον κόσμο. Επίσης, είχαμε ενεργή συμμετοχή στην πρώτη Διεθνή Συνδιάσκεψη Βιβλιοθηκών και Αρχείων που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν για μας πολύ σημαντικό που συμμετείχαμε και στην ομάδα προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης μας και να έχουμε εγκωμιαστικά σχόλια για όλα όσα κάνουμε.    

- Μ.Β.: Σε σχέση με τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης, πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που επιθυμεί να τις προμηθευτεί?
- Μ.Ρ.: Πρέπει να απευθυνθεί στη Βιβλιοθήκη, όπου και τις διαθέτουμε έναντι συμβολικού αντιτίμου, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τα έξοδα της κάθε έκδοσης. Ελπίζουμε οι εκδόσεις μας να είναι χρήσιμα δώρα. Είναι πολύ οικονομικά. Κοστίζουν όσο ένα κουτί γλυκά. Για μας είναι πολύ βασικό, γιατί θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες εκδόσεις μας. Ετοιμάζουμε μια σειρά από εκδόσεις για τα βυρσοδεψεία της Λευκάδας, για τους πρόσφυγες, για τις φυλακές, για την ιστορία του κτηρίου μας και άλλα.

- Μ.Β.: Το προσεχές Καλοκαίρι, που τα πράγματα δείχνουν λιγάκι αποθαρρυντικά όσον αφορά στα πολιτιστικά, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας μας ετοιμάζει κάτι?
- Μ.Ρ.: Σε λίγες μέρες θα σας παρουσιάσουμε την αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, που πολύ λίγες από τις δυνατότητές της σας ανέφερα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αυτής, που ως θέμα θα έχει το ψηφιακό μέλλον της Βιβλιοθήκης και τις ψηφιακές της προοπτικές, θα σας παρουσιάσουμε κι ένα πρόγραμμα συνεργασίας των Βιβλιοθηκών της Επτανήσου με τις Βιβλιοθήκες της Νότιας Ιταλίας, συγκεκριμένα της περιοχής της Απουλίας. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δημιουργήθηκε μία σειρά από ψηφιακό υλικό- cd και dvd- που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές παραστάσεις- συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις- τόσο ελληνικές, όσο και ιταλικές, που μέσα από αυτές καθρεφτίζεται η επίδραση που ασκούσε η μία χώρα στην άλλη. Η Βιβλιοθήκη μας πρωταγωνίστησε, μαζί με τη Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας και των λοιπών Επτανήσων, και θα χαρούμε πολύ να το παρουσιάσουμε κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης, θα παρουσιάσουμε κι ένα τμήμα ψηφιακής ανάγνωσης βιβλίων.      

- Μ.Β.: Πέρα από την ιδιότητά της Προϊσταμένης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, φέρετε και την ιδιότητα της Προέδρου του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα. Αρχικά, ήθελα να σας ρωτήσω για την κινηματογραφική λέσχη του «Ορφέα» και τη φετινή της πορεία.
- Μ.Ρ.: Είχαμε στο πρόγραμμα είκοσι ταινίες, διαλεγμένες για όλα τα γούστα. Εξαιρετικά ποιοτικές ταινίες. Στο σημείο αυτό ήθελα να αναφέρω τη μοναδική συμβολή της κυρίας Τούλας Σκληρού, που είναι ο άνθρωπος πίσω από την κινηματογραφική λέσχη. Ήταν όλες οι ταινίες πολύ σημαντικές και ποιοτικές. Είχαμε ικανοποιητική προσέλευση. Πάντα ο στόχος μας είναι να γεμίζει η αίθουσα. Δεν συνέβαινε όλες τις φορές, όμως, γενικά πήγε πολύ καλά. Κι ελπίζουμε κάθε φορά να φέρνουμε και πιο καλές ταινίες και να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση.     

- Μ.Β.: Από εδώ και πέρα, ποια είναι τα σχέδια του «Ορφέα»?
- Μ.Ρ.: Το Μάιο θα συνδιοργανώσουμε μαζί με την Περιφέρεια κάποιες εκδηλώσεις στα πλαίσια της επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Είναι πολλά χρόνια που ο «Ορφέας» πρωταγωνιστεί σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Φέτος έχουμε προγραμματίσει μια πανεπτανησιακή έκθεση που καλούμε καλλιτέχνες από όλα τα Επτάνησα και μας στέλνουν έργα τους. Επίσης, θα γίνει συνάντηση χορωδιών, στις 21 Μαΐου. Θα είναι καλεσμένες τρεις σημαντικές χορωδίες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, και θα συμμετάσχει και η «Νέα Χορωδία» και η χορωδία του «Ορφέα». Στις 21 Μαΐου θα γίνει η δοξολογία και η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής κι επίσης θα χορέψουν παιδιά από το χορευτικό μας τμήμα.

- Μ.Β.: Από ποια τμήματα αποτελείται ο όμιλος του «Ορφέα»?
- Μ.Ρ.: Εκτός από την κινηματογραφική λέσχη που αναφέραμε, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο του «Ορφέα», που είναι ένα πολύ πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο, από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα. Έχει περισσότερα από χίλια πεντακόσια κειμήλια. Εκεί έχουμε αναπαράσταση του λευκαδίτικου σπιτιού- και του χωριού και της πόλης- στολές, αντικείμενα της κοινωνικής ζωής, τμήματα από επαγγέλματα. Έχουμε, επίσης, την αρκετά φημισμένη μεικτή χορωδία, η οποία έχει δώσει στο παρελθόν, και συνεχίζει, πολλές συναυλίες με εγκωμιαστικά σχόλια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχει συσταθεί και μία χορωδία νέων, εδώ και λίγο διάστημα, και η οποία πηγαίνει πολύ καλά, και καλούμε και μέσα από την εκπομπή σας όλους τους νέους που έχουν καλή φωνή και θέλουν να τραγουδήσουν, να έρθουν. Είναι εντελώς δωρεάν η συμμετοχή. Οι πρόβες της χορωδίας των νέων είναι κάθε Τρίτη, από τις επτά και μισή έως τις εννιά. Και οι πρόβες της μεικτής χορωδίας μας είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις επτά μέχρι τις εννιά. Ακόμα, έχουμε και το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, το χορευτικό μας, που είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα. Είναι η διάσωση, η διάδοση και η προβολή των παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Δάσκαλοι είναι ο Σπύρος Παπουτσόπουλος και η Δήμητρα Χατζηπαππά. Το χορευτικό μας συμπλήρωσε μισό αιώνα ενεργής παρουσίας. Για εμάς είναι πολύ σημαντική και η καλή σχέση και η συνεργασία με τα χορευτικά και των άλλων σωματείων. Επιπλέον, είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι οι άνθρωποι του «Ορφέα», γιατί κατέστη δυνατό να ξαναστήσουμε τη μαντολινάτα του «Ορφέα». Η μαντολινάτα ήταν ένα σημαντικό τμήμα του σωματείου, που για διάφορους τεχνικούς λόγους είχε διακόψει τη δραστηριότητά του. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στο μαντολίνο και την κιθάρα και πάει πολύ καλά. Το κτήριο μας ξαναζωντάνεψε με πολύ κόπο και μόχθο όλων των μελών και των φίλων. Και πιστεύουμε ότι από τη νέα σχολική χρονιά, θα πάει ακόμα καλύτερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε και άλλα όργανα, όπως κοντραμπάσο και βιολί.  

- Μ.Β.: Ποιες είναι οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου?
- Μ.Ρ.: Μετά το Πάσχα θα υπάρχει κανονικό ωράριο, πρωί και απόγευμα. Θα σας ανακοινώσουμε την ακριβή ημερομηνία. Ειδικά για φέτος το Χειμώνα και μέχρι τώρα, ήταν ανοικτό κάθε Κυριακή πρωί, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία όλοι οι φίλοι μας που βγαίνουν στην πλατεία για ένα καφέ, να περάσουν να απολαύσουν και τους θησαυρούς του Λαογραφικού Μουσείου. Κι επίσης, κατόπιν συνεννόησης, μπορούν τα σχολεία να το επισκέπτονται τις καθημερινές. Αυτό το αποφασίσαμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να υπάρχει απασχόληση υπαλλήλου, οπότε κάθε Κυριακή ένας από εμάς ανοίγει το Μουσείο.

- Μ.Β.: Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο βασικός στόχος του σωματείου σας?
- Μ.Ρ.: Θέλουμε να φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά. Γιατί, έχει διαρραγεί λιγάκι ο κοινωνικός ιστός κι ελπίζουμε εμείς να συμβάλλουμε λίγο, τόσο μέσω της Βιβλιοθήκης όσο και μέσω του «Ορφέα», να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν μια διέξοδο, να έρχονται κοντά, να επικοινωνούν. Και τους μικρούς και τους μεγαλύτερους.  

- Μ.Β.: Πώς βλέπετε τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου?
- Μ.Ρ.: Έχω την ανάγκη να τα βλέπω αισιόδοξα. Η Λευκάδα έχει μία μακραίωνη ιστορία και τα Επτάνησα γενικότερα. Σίγουρα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά οφείλουμε κάποια στιγμή να κάνουμε πράγματα αντάξια του παρελθόντος. Κι εγώ προσωπικά νιώθω μεγάλη ευθύνη για το τι έχει κάνει ο «Ορφέας» όλα αυτά τα χρόνια και οι προκάτοχοί μου στη Βιβλιοθήκη. Κάπως έτσι πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργούμε όλοι μας, ακριβώς επειδή έχουμε αυτήν την ιστορία πίσω μας. Να τη συνεχίσουμε, να τη βελτιώσουμε και να την κάνουμε καλύτερη. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουν οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης κι ελπίζω πάντα ότι μπορούν να εμπλουτιστούν και με καινούργια πράγματα. Ίσως μπορούν να γίνουν και κάποια πράγματα χωρίς πολλά χρήματα. Και υπάρχει και κόσμος που θέλει να προσφέρει εθελοντικά. Αν βοηθήσουν λιγάκι και οι επιχειρηματίες με κάποιες χορηγίες, όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα. Εξαιρετικά δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα.       

- Μ.Β.: Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς και για όλα τα ωραία και ενδιαφέροντα που μας είπατε.
- Μ.Ρ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ που δώσατε βήμα ν’ ακουστούν κάποια πράγματα, τόσο για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, όσο και για τον «Ορφέα», για το πιο ιστορικό σωματείο του τόπου μας. Να σας πω ότι και οι δύο φορείς είναι ορθάνοικτοι στον κόσμο. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να γίνονται πλατιά γνωστές οι δραστηριότητες μας. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον πολιτισμό και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σ’ αυτόν τον τόπο που ζούμε. 

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δύο Συνεδριάσεις Σε Μία, Με Κρίσιμη Θεματολογία

12η & 13η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας


   Την Τετάρτη, στις 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν η 12η και η 13η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κεντρικά, αντίστοιχα θέματα την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λευκάδας, για το τρέχον έτος. Δύο πολύ σημαντικά θέματα, που έχρηζαν εμπεριστατωμένης μελέτης και ανάλυσης, και συνεπώς απαιτητικών εισηγήσεων και συζητήσεων. Δύο θέματα που δεν έπρεπε να στριμωχτούν σε μία ημέρα, αλλά έπρεπε να συζητηθούν αυτόνομα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, προκειμένου να μην μπει το ένα στα χωράφια του άλλου, γεγονός που δεν αποφεύχθηκε. Ο χειρισμός αυτός μου έφερε στο νου την παροιμία: «δεν χωρούν δύο καρπούζια σε μία μασχάλη», αντίληψη που δεν φάνηκε να τη συμμερίζονται οι έχοντες την εξουσία. Ως φυσικό επακόλουθο της συγκεκριμένης απόφασης προέκυψε το πολύωρο της διαδικασίας, οπότε και η ψυχολογική και σωματική κόπωση των δημοτικών συμβούλων, που από ένα σημείο κι έπειτα άρχισαν να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα- περνώντας τον περισσότερο χρόνο τους εκτός αυτής-, να αλλάζουν θέσεις και να κουβεντιάζουν μεταξύ τους, σε χαμηλούς τόνους μεν, ενοχλητικά δε.
   Είναι βέβαιο ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες και οι προθεσμίες πιέζουν, αλλά η προχειρότητα δεν αποτελεί λύση. Ας ελπίσουμε ότι θα ισχύσει η δήλωση του Δημάρχου: «Θα βρούμε έναν βηματισμό σε λίγο καιρό και θα λειτουργήσουμε κάθε Δευτέρα», που δόθηκε ως απάντηση στη διαμαρτυρία του κ. Βεργίνη: «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε εδώ κάθε πέντε ημέρες».
   Και η ημέρα των συνεδριάσεων πρέπει να οριστεί συγκεκριμένα και η διάρκειά τους να αποφασιστεί οριστικά και αμετάκλητα.
   Πριν καλά καλά αρχίσουν οι εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, γίναμε μάρτυρες του ξεσπάσματος της Προέδρου, κας Νίκης (Λίνας) Μακρυγιώργου, εναντίον του τύπου. Βάσει των λεγομένων της, κάποια τοπική εφημερίδα έγραψε για την ομιλία με θέμα τη νόσο αλτσχάιμερ- της οποίας υπήρξε βασική διοργανώτρια- ανυπόστατα και ψευδή σχόλια. Από όσο γνωρίζω, η Πρόεδρος είχε δίκιο που ενοχλήθηκε. Δεν θα έπρεπε, όμως, να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, δεν θα έπρεπε να είναι αφοριστική όσον αφορά στο ρόλο των ΜΜΕ. Δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Τα γραφόμενα, τα λεγόμενα και η συνολικότερη παρουσία του καθενός καταδεικνύουν τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του.
   Κατά γενική ομολογία, η πρόεδρος ήταν αυστηρότερη αυτή τη φορά, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στην τήρηση των χρόνων των εισηγήσεων. Είναι υποχρεωτικό, όμως, να επιδείξουν μία διάθεση συνεργασίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μία διάθεση να σεβαστούν το σύνολο της διαδικασίας, τους κανόνες και την επιβολή αυτών από την πλευρά της Προέδρου. Ειδικά, ο κ. Κυριάκος Κονιδάρης, κάποια στιγμή, βγήκε εκτός ορίων, καταφέρθηκε εναντίον της Προέδρου, δημιουργώντας ένα βαρύ κλίμα στην ατμόσφαιρα. Είναι φρόνιμο οι τόνοι να διατηρούνται χαμηλοί και το εκρηκτικό μας ταμπεραμέντο να το αφήνουμε εκτός της αιθούσης.
   Κατά τη διάρκεια συζήτησης του πρώτου θέματος, που αφορούσε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λευκάδας για το 2011, διατυπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, ειδικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
   Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακονταειδής είπε ότι: «Δεν πρέπει να αραδιάζουμε έργα. Πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες», και συνέχισε λέγοντας ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να έχουν ως γνώμονα το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα του πολίτη, την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σωστότατη η τοποθέτηση υπέρ των προτεραιοτήτων. Μακάρι να ακολουθηθεί.
   Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής ανέπτυξε ένα απλό, λογικό και ουσιαστικό σκεπτικό. Είπε ότι πριν συζητηθεί και αποφασισθεί ο,τιδήποτε, πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι. Επιπλέον, παρατήρησε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται αρκετά έργα σε χωριά.
   Προφανώς, ο «Καλλικράτης» δεν θα τους ευνοήσει όλους με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό…    
   Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Κυριάκου Κονιδάρη: « Με μία πρώτη ματιά, το τεχνικό πρόγραμμα αφορά τον πρώην Δήμο Λευκάδας. Βάσει αυτού του προγράμματος, ο Καλλικράτης έχει αποτύχει».
   Κατόπιν έντονων διαφωνιών και λογομαχιών, ψηφίστηκε και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λευκάδας και ακολούθησε η 13η Συνεδρίαση με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
   Τον προϋπολογισμό μας παρουσίασαν οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου κ.κ. Πέτρος Ματαράγκας και Σπύρος Δελαπόρτας, οι οποίοι, δυστυχώς, πιάστηκαν αδιάβαστοι σε αρκετά σημεία. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι έλειπαν και κάποιες σελίδες από τον προϋπολογισμό που προσκόμισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση από τα μέλη του…
   Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, είπαν:
  • Ο κ. Βεργίνης: «Με αυτόν τον προϋπολογισμό παραβιάζεται η διαφάνεια. Πρέπει να παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία», και
  • Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής: «Οι προϋπολογισμοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σαφείς και κατατοπιστικοί. Αυτός που μας δώσατε φέτος είναι ανεδαφικός και πλασματικός».
   Ο Δήμαρχος- αναφερόμενος στις προηγούμενες Δημοτικές αρχές και διοικήσεις- απάντησε: «Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός ήταν έκθεση ιδεών».
   Αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, ότι η παρούσα Δημοτική αρχή παρέλαβε μία κατάσταση χαοτική. Από τη μία μεριά ο «Καλλικράτης» που δημιούργησε νέα προβλήματα και «επέβαλλε» τη συρραφή τεχνικών προγραμμάτων και προϋπολογισμών των παλαιότερων δήμων και κοινοτήτων, από την άλλη η ανεπάρκεια των οργανωτικών δομών και η έλλειψη καταρτισμένων επιστημόνων… Αναρωτιέμαι, ειλικρινά, προς ποια κατεύθυνση οδεύει ο Δήμος Λευκάδας και με ποιους τρόπους και ποια μέσα θα καταφέρει, όχι να ανακάμψει, αλλά να διασωθεί απλά…          
   Ολοκληρώνοντας, ήθελα να αναφέρω μία συμπεριφορά που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις τόσο σ’ εμένα προσωπικά, όσο και σε αρκετούς από τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας των «Νέων της Λευκάδας». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενιαίας συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, όταν ολοκλήρωνε τις τοποθετήσεις του, αποχωρούσε από την αίθουσα. Ακόμα κι αν οι επόμενοι ομιλητές του απηύθυναν το λόγο, ο ίδιος δεν τους άκουγε, καθότι απουσίαζε. Και δεν έγινε αυτό μια και δυο φορές… Προς αυτή την κατεύθυνση δικαιολογημένα διατύπωσε τα παραπονά του και ο κ. Βεργίνης.
   Θα περιοριστώ να πω ότι είναι απαραίτητο να σεβόμαστε, αν επιθυμούμε να μας σέβονται.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Τελικά... Μήπως είναι για καλό?

   Είμαστε σίγουροι ότι η κρίση είναι ένα γεγονός δυσάρεστο και κακό? Μήπως συνιστά βάση κι αφετηρία για επαναπροσδιορισμό? Τελικά... Μήπως είναι για καλό?
   Την τελευταία δεκαετία, ίσως και λιγάκι παραπάνω, ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους. Το πλαστικό χρήμα, τα δάνεια, τα πολυτελή αξεσουάρ, οι πολυήμερες διακοπές σ' εξωτικούς προορισμούς και οι πολυδάπανες έξοδοι, μας είχαν πάρει τα μυαλά και μας οδηγούσαν κατευθείαν σε γκρεμό.
   Λίγο πριν πέσουμε, όμως, και γκρεμοτσακιστούμε- για τα καλά και χωρίς επιστροφή- έσκασε μύτη η κρίση. Μια κρίση που χαρακτηρίστηκε κυρίως οικονομική, μιας και έχει επικρατήσει η άποψη ότι η βάση, η κινητήριος δύναμη των πάντων είναι το χρήμα. Όπως λέει και το αγγλόφωνο τραγούδι: "Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρνά!"...
   Με αυτόν το μουσικό σκοπό είχε ταυτιστεί και η πλειοψηφία, η οποία σιγομουρμουρίζοντας τον πορευόταν. Οι πιστωτικές κάρτες φούσκωναν τα πορτοφόλια, τα παρακλητικά τηλεφωνήματα των τραπεζών για την έκδοση δανείων και καρτών έδιναν κι έπαιρναν, οι "φίλοι" ανταγωνίζονταν για το ποιος θα ταξιδέψει πρώτος στο Ντουμπάι και σε ποιο ξενοδοχείο θα καταλύσει- όσο περισσότερα τα αστέρια του ξενοδοχείου, τόσο μεγαλύτερη κι η καταξίωση που θα λάμβαναν επιστρέφοντας-, οι "φίλες" επιδίδονταν σ' έναν άδηλο αγώνα απόκτησης των πιο ακριβών ρούχων κι αντικειμένων, κι όλα αυτά λάμβαναν χώρα ενώ είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση... Για τη βόμβα να σκάσει...
   Όλη αυτή η εμμονή με το χρήμα, τον υλισμό και το νεοπλουτισμό, επηρέασε για τα καλά και τις μεταξύ μας σχέσεις. Ο ένας προσπαθούσε να καταλάβει και να κατηγοριοποιήσει τον άλλον, με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο την εμφάνιση και τα υλικά του αποκτήματα. Αν δεν ακολουθούσες το κύμα αυτό της υπερκατανάλωσης και της αλόγιστης σπατάλης, κινδύνευες να θεωρηθείς γραφικός και ντεμοντέ, να αποκλειστείς από παρέες, να αμφισβητηθείς συνολικότερα, μα και ειδικότερα.
   Μπορεί αυτά που σας μεταφέρω να ακούγονται υπερβολικά, μα- πιστέψτε με- είναι γεγονότα πραγματικά!
   Ερχόμενη, λοιπόν, η κρίση ήταν απολύτως φυσιολογικό και πέρα για πέρα λογικό, όλοι εκείνοι που είχαν συνηθίσει σε αυτούς τους ρυθμούς και τις επιλογές- ζώντας εκτός των ορίων και των δυνατοτήτων τους-, να προσγειωθούν ανωμάλως και να ταρακουνηθούν συθέμελα. Ξαφνικά, διαπίστωσαν ότι ο τρόπος ζωής τους θα έπρεπε να αλλάξει. Θα έπρεπε να συμμαζευτούν και να νοικοκυρευτούν. Και όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε πόσο ζόρικο είναι το νοικοκύρεμα...
   Εν ολίγοις, και για να μην μακρηγορώ, προτείνω να δούμε την κρίση με άλλο μάτι. Με ματιά καθαρή κι απαλλαγμένη από όλα εκείνα που μας ώθησαν σε υπερβολικές κι ανούσιες συμπεριφορές, τα περασμένα χρόνια.
   Τι θέλει ο άνθρωπος για να είναι καλά? Λίγα πράγματα και ουσιαστικά! Ας βάλουμε τα δυνατά μας κι ας σκεφτούμε, ο καθένας μας ξεχωριστά- βάσει των προσωπικών του δεδομένων, αναγκών και επιθυμιών- ποια είναι αυτά, κι ας πασχίσουμε να τα αποκτήσουμε.
   Ας σταματήσουμε τη γκρίνια, τη μεμψιμοιρία και τη μοιρολατρία. Ό,τι έγινε, έγινε! Το παρελθόν πίσω δεν γυρνά. Το μέλλον, όμως, είναι μπροστά. Κι αν θέσουμε στόχους κι αναπτύξουμε ζητούμενα λογικά, με μέσα θεμιτά και με πολλή δουλειά, όλα είναι δυνατά!

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας, κ. Θανάσης Αγγελής, στο "LefkadaNews-Internet Radio"

   
   Με αφορμή το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Optimist & Laser 4.7 , που διεξάχθηκε στη Λευκάδα το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, καλέσαμε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού “LefkadaNews” και την εκπομπή «Με Θέμα & Πνεύμα… Ελεύθερο!», τον κ. Θανάση Αγγελή, Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας. Όσοι δεν καταφέρατε να μας ακούσετε, την Πέμπτη, στις 31 Μαρτίου, ημέρα της εκπομπής, έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε ένα απόσπασμα της κουβέντας μας, ακολούθως.   
         
- Μ.Β.: Κύριε Αγγελή, καλημέρα και καλώς μας ήρθατε. Το περασμένο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν εδώ στη Λευκάδα οι Περιφερειακοί Αγώνες για τους μικρούς φίλους της ιστιοπλοΐας. Μιλήστε μας σχετικά.          
- Θ.Α.: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας. Οργανώσαμε εδώ στη Λευκάδα το Περιφερειακό Πρωτάθλημα των κατηγοριών Optimist και Laser 4.7 . Η κατηγορία Optimist αφορά παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών και η κατηγορία Laser 4.7 μέχρι 18 ετών. Δεν ήταν εύκολο να έρθει αυτό το Πρωτάθλημα στη Λευκάδα, διότι ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας είναι ένας νέος όμιλος ως προς την ενεργοποίηση του στο αθλητικό κομμάτι, αν και ιδρύθηκε το 2002. Ο Όμιλος όταν ιδρύθηκε έδωσε μεγάλους αγώνες για να μπορέσει να αποκτήσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, το σχετικό εξοπλισμό και όλα όσα χρειάζονταν. Βρέθηκα στον όμιλο από αγάπη προς τη θάλασσα και τη Λευκάδα, διότι θεωρούσαμε αδιανόητο να μην υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στη Λευκάδα, σε έναν τόπο που βρέχεται από όλες τις μεριές και έχει και πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Λευκάδα δέχεται πάρα πολλούς θαλάσσιους επισκέπτες που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα- ειδικά μετά την κατασκευή της μαρίνας. Αν παρατηρήσετε κάθε φορά που έρχεται αεροπλάνο στο Άκτιο, έρχονται πολλοί επισκέπτες οι οποίοι πηγαίνουν στη μαρίνα, παίρνουν το σκάφος τους και φεύγουν. Και δεν επισκέπτονται μόνο τη Λευκάδα, αλλά και το Μεγανήσι, τον Καστό, τον Κάλαμο, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά. Όλα αυτά τα νησιά τροφοδοτούνται με σκάφη από τη Λευκάδα. Την περίοδο της ιστιοπλοϊκής δραστηριότητας, υπάρχουν στη θάλασσα τρεις χιλιάδες σκάφη. Υπολογίστε με πέντε, έξι άτομα στο κάθε σκάφος, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό που συμμετέχει και βοηθάει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους σκεφτήκαμε να ιδρύσουμε ένα Ναυτικό Όμιλο. Ο άλλος λόγος ήταν ότι ζούσαμε μέσα στη θάλασσα, κολυμβητήριο δεν υπήρχε- παρότι ζητήσαμε επανειλημμένα να γίνει-, οπότε είπαμε να φτιάξουμε το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας.          

- Μ.Β.: Και πώς ξεκινήσατε? Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και συμμετοχή?         
- Θ.Α.: Στην αρχή ξεκινήσαμε πολύ δειλά. Με σχολές ανοικτής θάλασσας, για άτομα ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε παιδικά τμήματα αρχαρίων, κάνοντας προπονήσεις μόνο τα καλοκαίρια, γιατί δεν υπήρχε προπονητής για το Χειμώνα. Υπήρχαν δυσκολίες ακόμα και από τους γονείς, οι οποίοι φοβόνταν να βάλουν τα παιδιά τους στη θάλασσα. Τους εξηγήσαμε, όμως, ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει να πνιγεί, διότι τα παιδιά που έρχονται στο Ναυτικό Όμιλο πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν κολύμπι και φοράνε υποχρεωτικά και σωσίβιο. Δεν μπαίνει παιδί σε σκάφος, αν δεν φορέσει πρώτα το σωσίβιο του. Τα μαθήματα που γίνονταν για τους αρχάριους διαρκούσαν πέντε εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων μάθαινε το παιδί να παίρνει και τούμπα με το σκάφος, να κολυμπάει και μετά να γυρίζει μόνο του το σκάφος. Γιατί αυτά τα μικρά σκαφάκια τουμπάρουν.

- Μ.Β.: Το παρατήρησα αυτό παρακολουθώντας τους Αγώνες. Μου έκανε, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι οι μικροί αθλητές το απολάμβαναν και έδειχναν απόλυτα εξοικειωμένοι.         
- Θ.Α.: Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ιστιοπλοΐα κερδίζουν περισσότερα πράγματα απ’ ότι σε άλλα αθλήματα. Καταρχήν είναι το μοναδικό άθλημα που δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία του περιστατικό ντόπινγκ. Τι να ντοπάρει ο αθλητής? Το μυαλό του? Διότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ένας αθλητής στην ιστιοπλοΐα είναι το μυαλό του. Η τακτική του αγώνα. Μπορεί να ταξιδεύουν όλοι καλά, να είναι όλοι ικανοί, αυτός, όμως, που θα διαλέξει τον καλύτερο δρόμο, θα κερδίσει. Βέβαια, υπεισέρχεται και ο παράγοντας της τύχης, διότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και ενδέχεται ενώ κάποιος να είναι πρώτος στα τρία τέταρτα της κούρσας, στο τέλος να χάσει την πρώτη θέση, λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου.   

- Μ.Β.: Ασκούν, δηλαδή, τα παιδιά, πέρα από το σώμα και το μυαλό τους.         
- Θ.Α.: Εάν ο αθλητής έχει μυαλό και κάποια σωματική διάπλαση, ανάλογα με την κατηγορία και με το άθλημα που συμμετέχει στην κατηγορία αυτή, μπορεί άνετα να συνεχίσει μπροστά. Και κάτι άλλο. Τα παιδιά κερδίζουν αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί επτά, οκτώ, εννέα ετών, βρίσκεται μέσα σε ένα σκαφάκι, με το πανάκι και το τιμόνι του. Χωρίς μηχανή. Καταλαβαίνετε ότι το παιδί αυτό νιώθει καπετάνιος. Ότι μπορεί μεθαύριο στη ζωή του ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, όπως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μέσα στη θάλασσα. Η ιστιοπλοΐα ξεκινά σαν παιχνίδι για τα παιδιά, όταν πρωτοέρχονται. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που δημιουργείται στο παιδί είναι η αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτό το παιχνίδι. Στη συνέχεια, τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα και να γίνουν αθλητές. Μην ξεχνάτε ότι για να προχωρήσει κάποιος και να φτάσει ψηλά, θέλει δουλειά. Δεν υπάρχει άθλημα χωρίς πολλή δουλειά.    

- Μ.Β.: Πόσες φορές προπονούνται τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας?        
- Θ.Α.: Το χειμώνα τα παιδιά προπονούνται Σάββατο και Κυριακή. Οι λόγοι είναι πολλοί που δεν γίνονται προπονήσεις τακτικότερα. Τα παιδιά είναι μικρά, πηγαίνουν σχολείο, έχουν μαθήματα και φροντιστήρια.

- Μ.Β.: Θα περιμένουν, όμως, πώς και πώς να έρθει το Σαββατοκύριακο.       
- Θ.Α.: Βέβαια. Όλα τα παιδιά που έχουν έρθει στην ιστιοπλοΐα την έχουν αγαπήσει και την περιμένουν με λαχτάρα. Για να κάνουμε πέντε φορές την εβδομάδα προπονήσεις, θα πρέπει να έχουμε προπονητή που θα είναι όλη την εβδομάδα εδώ. Δεν μπορούν, βέβαια, να γίνουν όλα τα σαββατοκύριακα προπονήσεις, γιατί υπάρχουν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μας το επιτρέπουν όλες τις φορές. Τότε γίνεται θεωρητικό μάθημα. Υπάρχουν δυσκολίες. Και στην επαρχία ειδικά υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, διότι το να μετακινηθούν τα παιδιά και να πάνε σε κάποιο άλλο μέρος για να προπονηθούν- το κοντινότερο σε μας είναι η Κέρκυρα- απαιτούνται χρήματα και οι εποχές μας είναι δύσκολες οικονομικά.   

- Μ.Β.: Πώς πήγαν οι έντεκα μικροί αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας στους Περιφερειακούς Αγώνες που έγιναν στο νησί?       
- Θ.Α.: Στην κατηγορία των Optimist, που είχαμε εννέα αθλητές, ήταν αξιοπρεπέστατη η εμφάνιση του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας. Στην κατηγορία των Laser, αν σκεφθείτε ότι τα παιδιά έχουν προπονηθεί μόνο έξι μήνες, και εκεί πήγαμε πολύ καλά. Όλα τα παιδιά ένιωσαν πολύ ευχαριστημένα, σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνουν για προπονήσεις. Στα μικρά τα παιδιά η Λευκάδα κατέλαβε δεύτερη και τρίτη θέση. Να πούμε ότι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Optimist που έγινε, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα πέντε πρώτα παιδιά- τρία αγόρια και δύο κορίτσια- θα απαρτίσουν την προ-εθνική ομάδα της Ελλάδος. Θα πάνε στην Αθήνα, σε κάποιο camp που θα γίνει, για να βγούνε τα δεκαπέντε παιδιά- από όλη την Ελλάδα- που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους μεγάλους Αγώνες, σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, να πω ότι πέρυσι η Ελλάδα σάρωσε στο Πανευρωπαϊκό. Ακουστήκαμε στα πέρατα του κόσμου χάρη στους μικρούς μας αθλητές. Αθλητές οι οποίοι μεγαλώνοντας θα χαρίσουν χαρά και δόξα στον τόπο μας με τη συμμετοχή τους μέχρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Μ.Β.: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας?       
- Θ.Α.: Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Λευκάδα θα ακουστεί στις πρώτες θέσεις, εφόσον παραμένει η αγάπη και το μεράκι για το άθλημα.

- Μ.Β.: Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ιστιοπλοΐα είναι ένα ακριβό άθλημα. Ισχύει?       
- Θ.Α.: Τα σκάφη, το σωσίβιο και τον προπονητή τα διαθέτει ο Ναυτικός Όμιλος. Το παιδί αγοράζει τον προσωπικό του εξοπλισμό. Τη στολή που χρειάζεται να φορά ως ιστιοπλόος. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι ότι πρέπει να αρέσει στο παιδί, μα πρέπει να αρέσει και στον γονιό, προκειμένου ν’ ασχοληθεί.    

- Μ.Β.: Πώς θα χαρακτηρίζατε το σύνολο της διοργάνωσης των Περιφερειακών Αγώνων?       
- Θ.Α.: Ήταν δύσκολο να έρθουν στη Λευκάδα οι Αγώνες. Δεν μας είχαν εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί είμαστε ένας σχετικά νέος όμιλος, όπως σας είπα. Υπήρξε αρχικά ένας σκεπτικισμός από την πλευρά της Ομοσπονδίας για το αν θα έπρεπε να μας δώσουν τους Αγώνες. Τελικά, όμως, έδωσαν όλοι συγχαρητήρια στο Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας για την άρτια οργάνωση των Αγώνων, αφού έμειναν κατευχαριστημένοι. Μάλιστα ήταν πολλοί εκείνοι που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Λευκάδα αυτό το τριήμερο και κατενθουσιάστηκαν.

- Μ.Β.: Οι τοπικοί "άρχοντες" τίμησαν τους Αγώνες με την παρουσία τους?       
- Θ.Α.: Τώρα γιατί μου ξύνεται πληγές? Ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας κάλεσε όλους σχεδόν τους τοπικούς άρχοντες. Δυστυχώς, στην τελετή λήξης των Αγώνων δεν παρευρέθηκαν. Πληροφορήθηκα, εκ των υστέρων, ότι την ώρα της απονομής, η βροχή στην πόλη της Λευκάδας ήταν καταρρακτώδης. Νομίζω ότι αρκετοί δεν ξεκίνησαν να έρθουν στην απονομή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

- Μ.Β.: Αν κάποιος γονιός ενδιαφέρεται να ασχοληθεί το παιδί του με την ιστιοπλοΐα, σε ποιον μπορεί ν’ απευθυνθεί?       
- Θ.Α.: Μαθήματα αρχαρίων θα ξεκινήσουν, αφού τελειώσουν τα σχολεία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνονται μαθήματα αρχαρίων στο Ναυτικό Όμιλο. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει να μας βρει, τις ημέρες των προπονήσεων, στις Αλυκές Αλεξάνδρου στους Καρυώτες, όπου μας έχει παραχωρηθεί κι ένα κτίριο για τα σκάφη μας.

   Είπαμε κι άλλα πολλά με τον κ. Αγγελή. Ειλικρινά, δυσκολεύτηκα να επιλέξω τι να μεταφέρω στο χαρτί. Ο κ. Αγγελής είναι αστείρευτος. Γεμάτος ενθουσιασμό και αγάπη για την ιστιοπλοΐα, το Ναυτικό Όμιλο και το νησί της Λευκάδας. Στοιχεία που καταφέρνει να τα μεταδίδει κάθε φορά που μιλά.
   Από τη μεριά μας, να τον ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή του στο στούντιο του “LefkadaNews” και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας και στους μικρούς αθλητές του.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr