Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σπάνια Επτανησιακά Βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας



  
   Στα πλαίσια των γιορτών για την 146η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν η Νομαρχία με τον «Ορφέα», η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας πραγματοποιεί- από τα τέλη Μαΐου μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού- έκθεση σπάνιων επτανησιακών βιβλίων.
   Πρόκειται για μία θεματική έκθεση υπό την έννοια ότι τα βιβλία που την συνιστούν συνδέονται με κάποιο τρόπο- άμεσο ή έμμεσο- με την περιοχή, καθώς και με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Τα βιβλία είναι οργανωμένα σε πέντε προθήκες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στον εσωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης, προσθέτοντας στη μεγαλοπρέπεια του.
   Συγκεκριμένα, η πρώτη προθήκη περιλαμβάνει βιβλία των οποίων το περιεχόμενο αναφέρεται στις πρώτες ιστορίες που γράφτηκαν για τα Επτάνησα. Η δεύτερη προθήκη περιλαμβάνει βιβλία με ιστορίες των επόμενων χρόνων από την Ένωση. Η τρίτη προθήκη αποτελείται από βιβλία που περιγράφουν την πολιτιστική και άλλη κατάσταση που επικρατούσε στα Επτάνησα. Η τέταρτη είναι αφιερωμένη στη Λευκάδα, αφού όλα τα βιβλία σχετίζονται με το νησί, πολλά από τα οποία εκδόθηκαν σε αυτό. Και τέλος, η πέμπτη προθήκη περιλαμβάνει ένα λεύκωμα Γερμανού παρατηρητή με λιθογραφίες και σχόλια για τη Λευκάδα, καθώς και την Ιονική Βιβλιογραφία που καταγράφει ό,τι είχε εκδοθεί για τα Επτάνησα από το 1500 έως το 1900.
   Τα βιβλία της έκθεσης ανήκουν στη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στην ιδιοκτησία της οποίας περιήλθαν είτε κατόπιν αγοράς, είτε μέσω δωρεών από ιδιώτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα βιβλία, όπως και πολλά άλλα ακόμη, έχουν σαρωθεί σελίδα – σελίδα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την πλήρη καταγραφή και διάσωσή τους, μα και τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε θέλει, να τα αναγνώσει, από όπου και αν βρίσκεται. Η ψηφιοποιημένη μορφή των βιβλίων θα είναι στη διάθεσή μας σύντομα, μέσω του δικτυακού τόπου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.
   Είχα πολύ καιρό να επισκεφθώ τη Βιβλιοθήκη. Ήμουν από εκείνα τα μέλη που είχαν πολύ καιρό να περάσουν την πόρτα της για να δανειστούν ένα βιβλίο. Με αφορμή την έκθεση, πήγα, λοιπόν. Και θα πηγαίνω τακτικά από εδώ και μπρος. Γιατί, πολύ απλά ξαναθυμήθηκα τη γοητεία, τη μαγεία που ασκούν όλα αυτά τα βιβλία μόνο που σε περιτριγυρίζουν. Σκέψου να τα ξεφυλλίσεις κιόλας. Σε τι κόσμους μπορούν να σε πάνε. Και τι συναισθήματα να σε γεμίσουν.
   Τώρα το καλοκαίρι προτείνω να ξεχάσουμε την τηλεόραση, που πέρα από τα φτωχά θεάματα που την κατακλύζουν, παίζει κυρίως επαναλήψεις. Ας πιούμε έναν καφέ λιγότερο, αφιερώνοντας ένα από τα καλοκαιρινά μας πρωινά διαβάζοντας οπισθόφυλλα και χαζεύοντας εξώφυλλα. Μέχρι να επιλέξουμε εκείνο το βιβλίο που θα μας κάνει την καλύτερη συντροφιά. Που το συναίσθημά του θα αντανακλά- μέσες άκρες- ό,τι ζούμε τώρα δα, μήπως και καταφέρουμε να ταυτισθούμε. Για να μετριασθεί η μοναξιά και να πεταρίσει η καρδιά.
   Τη ραστώνη των δικών μου ημερών συντροφεύει ένα βιβλίο που ήδη με έχει ταξιδέψει πολύ μακριά. Με έχει κάνει να αισθανθώ αλλόκοτη, μα συνάμα τόσο γήινη. Και με έχει μάθει και κάνα δυο λέξεις που αγνοούσα. Μήπως και βελτιώσω την επικοινωνιακή μου ικανότητα. Γιατί το βιβλίο, αυτό ακριβώς προσφέρει: επικοινωνία. Με άλλες εποχές, παράτολμους χαρακτήρες, αυθεντικά κι ενίοτε ακραία συναισθήματα, διαπιστώσεις, ρίσκα, ξεγνοιασιά και χαρά. Ας διαβάσουμε, λοιπόν!

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου