Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ο κ. Βασίλης Θερμός στα "Ν.τ.Λ." - Μέρος Β'


   Στο προηγούμενο φύλλο φιλοξενήθηκε το πρώτο μέρος της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας συνέντευξης του κ. Βασίλειου Θερμού, Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ακολουθεί το υπόλοιπο μέρος της συζήτησής μας. Είχαμε μείνει στο σημείο εκείνο όπου ο κ. Θερμός μας ανέφερε τις λεπτομέρειες σε σχέση με το Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2012 στη Λευκάδα, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Φολκλόρ», με τη συμμετοχή παρατηρητών από τον Ο.Η.Ε., την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας.

- Μ.Β.: Και πότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο Συνέδριο; Στα τέλη Αυγούστου, ως είθισται να γίνεται το Φεστιβάλ;
- Β.Θ.: Δεν θα γίνει τέλος Αυγούστου, που γίνεται κάθε χρόνο. Θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Γιατί στις δεκαπέντε Αυγούστου ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο και δεν θέλουμε να συμπέσουν. Και τον Αύγουστο θα ακολουθήσουν οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Παράλληλα με το συνέδριο, θα στηθούν και είκοσι περίπτερα στην παραλία, ένα για την κάθε χώρα που θα συμμετέχει, και η οποία θα φέρει διαφημιστικό υλικό και θα το επανδρώσει κατάλληλα. Θέλω να σας μιλήσω και για άλλο ένα όνειρο που έχω. Να γίνει Μέγαρο Τέχνης το σημερινό Δημαρχείο

- Μ.Β.: Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον όραμα. Μιλήστε μας σχετικά.  
- Β.Θ.: Ο νέος Δήμος θα περιλαμβάνει όλη τη Λευκάδα. Οπότε, το σημερινό κτίριο που βρίσκεται το Δημαρχείο, δεν θα επαρκεί για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών και των τμημάτων του νέου Δήμου. Λογικά, θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο που χτίζεται με σκοπό να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Εγώ προτάσεις κάνω. Οι καινούριοι άρχοντες θα λάβουν τις αποφάσεις. Εδώ, λοιπόν, στο σημερινό κτίριο του Δημαρχείου θα γίνει Δημοτική Πινακοθήκη, της οποίας τα εγκαίνια επίκεινται στις εννέα Αυγούστου. Είναι, ήδη, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Να γίνει το Μουσείο του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ, καθώς και Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν συνέδρια με συμμετοχή μέχρι και εξακοσίων ατόμων. Να παραμείνει το Πνευματικό Κέντρο ως έχει. Επιπλέον, να δημιουργηθούν το Διεθνές Μουσείο Παραδοσιακών Στολών- μαζεύω ήδη στολές από όλο τον κόσμο- και το Διεθνές Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων. Θα μπορεί κάποιος να δει παραδοσιακά όργανα από όλο τον κόσμο και να μάθει την ιστορία τους. Προτείνω, λοιπόν, να γίνει ένα Μέγαρο Τέχνης, που θα περιλαμβάνει όλα όσα σας προανέφερα.

- Μ.Β.: Το εύχομαι. Όσον αφορά στο Θέατρο της Λευκάδας, πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμο; 
- Β.Θ.: Περιμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών. Έγιναν πολλά λάθη έως τώρα. Λάθη χειρισμών. Πέρα από όποια λάθη, το μέλημά μας τώρα πρέπει να είναι πότε θα ολοκληρωθεί το Θέατρο. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα, λοιπόν. Ελπίζω σε έναν μήνα, περίπου, να έχουν λυθεί όλα όσα εκκρεμούν. Είναι πολύ θετικό ότι ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Μαργέλης έχει, ήδη, κάνει πολλές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.  

- Μ.Β.: Σε πρόσφατη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο κ. Ηλίας Λογοθέτης, μου εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει και να ασχοληθεί με το Θέατρο της Λευκάδας. Τι έχετε να πείτε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση;
- Β.Θ.: Μακάρι. Έχω προτείνει, μάλιστα, επανειλημμένα στον Ηλία να φέρουμε στη Λευκάδα και το έργο που ανεβάζει, με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία χρόνια: «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», του Βιζυηνού. Θέλει, πράγματι, όταν ολοκληρωθεί το θέατρο να έρθει να διδάξει, να ασχοληθεί με το θεατρικό εργαστήρι της Λευκάδας και να βοηθήσει να ανεβάζουμε έργα. Του έχω αναθέσει, επίσης, να οργανώσει το ανέβασμα της «Σίβυλλας» του Άγγελου Σικελιανού, που θα παρουσιασθεί στα πλαίσια των εγκαινίων του Μουσείου του Άγγελου Σικελιανού, οπότε και θα πραγματοποιηθεί τριήμερος εορτασμός.

- Μ.Β.: Αλήθεια, τι ακριβώς συμβαίνει με το σπίτι του Σικελιανού; Γνωρίζουμε ότι, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου και ότι υπήρχαν σχέδια να ονομασθεί «Μουσείο Επιφανών Λευκαδίων».  
- Β.Θ.: Η Εθνική Τράπεζα πέρα από την αγορά, θα μας δώσει και τα χρήματα για τη δημιουργία του Μουσείου, το οποίο θα ανήκει στο Δήμο Λευκάδας. Και μαζί με το σπίτι του Σικελιανού, θα ανακατασκευασθεί και το Κηποθέατρο. Θα ανακαινισθεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Θα γίνουν αποδυτήρια, νέα σκηνή. Θα πάρει νέα όψη. Περιμένουμε τη δημοπράτηση του έργου, για να μπουν σε εφαρμογή τα σχετικά σχέδια. Όσον αφορά στην ονομασία του, η τελική απόφαση ορίζει να ονομασθεί «Μουσείο Άγγελου Σικελιανού». Να. Δείτε ένα προσχέδιο. Καθώς θα ανεβαίνει τα σκαλιά ο επισκέπτης, θα ακούει τη φωνή του Άγγελου Σικελιανού να απαγγέλλει τα ποιήματά του. 

- Μ.Β.: Και ας πάμε στην τρέχουσα καθημερινότητα του νησιού και στο επίπεδο του πολιτισμού αυτής. Λογικά, κάθε καλοκαίρι η Λευκάδα θα έπρεπε να φοράει τα καλά της για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της, που έρχονται να ξεκουραστούν και να περάσουν όμορφα, αφήνοντάς μας τον πολύτιμο οβολό τους. Κι εγώ το μόνο που παρατηρώ γύρω, τριγύρω είναι σκουπίδια, έργα οδοποιίας σε εξέλιξη- καταμεσής του καλοκαιριού- και χάος κυκλοφοριακό. Και η τουριστική κίνηση δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Ποια είναι η γνώμη σας;
- Β.Θ.: Είμαστε απαράδεκτοι. Οι πάντες. Φταίμε όλοι. Αυτός ο τόπος που ζούμε είναι παράδεισος. Και  θέλουμε να τον κάνουμε κόλαση.  Έχω προτείνει, χρόνια τώρα, σε όλους όσους έχουν περάσει κατά καιρούς από την εξουσία, ένα απλό πράγμα. Από το σημείο όπου η ταμπέλα καλωσορίζει τον κόσμο στο νησί, να φυτευτούν άνθη και δέντρα. Όλοι μου έλεγαν πολύ ωραία ιδέα κι, όμως, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Ιδέες και λύσεις όμορφες και οικονομικές. Μετά, πρότεινα όλη η διαδρομή από τη Λευκάδα έως τη Βασιλική να είναι σε άρτια κατάσταση, εν όψει καλοκαιριού. Πολιτισμός δεν είναι να φέρουμε διεθνούς φήμης τραγουδιστές και ορχήστρες. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα μας. Μία άλλη πρόταση που έκανα, είναι από την 1η Μαΐου να γίνεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου με μία Γιορτή Λουλουδιών, με Ανθεστήρια, που δεν γίνονται πουθενά αλλού στη Δυτική Ελλάδα. Αν παρατηρήσετε, κάθε Πρωτομαγιά η Λευκάδα έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Οπότε, πρέπει να φροντίσουμε για την έναρξη της τουριστικής περιόδου πριν την Πρωτομαγιά. Να καθαρίσουμε την πόλη, να καλλωπίσουμε τα πάντα. Να έρχεται ο επισκέπτης και να λέει ήρθα σε μία πολιτισμένη πόλη, σε ένα όμορφο νησί. Γιατί, πολιτισμός είναι τα πάντα.

- Μ.Β.: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, είναι κάποια εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα και θέλετε να την αναφέρουμε;
- Β.Θ.: Στις 23 και 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, που μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας από επτά έως και εννέα ετών. Στόχος του είναι να έρθουν οι μικροί μαθητές σε επαφή με τον ψηφιακό πολιτισμό. Συγκεκριμένα, θα τους δοθεί η ευκαιρία, με τη βοήθεια των ειδικών, να δημιουργήσουν το δικό τους κινούμενο σχέδιο, που θα είναι προσανατολισμένο σε θέματα οικολογίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Όποιος γονιός ενδιαφέρεται πρέπει να επικοινωνήσει με το Πνευματικό Κέντρο για να δηλώσει συμμετοχή. Αξίζει τον κόπο. Όπως και όλες οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, καθώς και όλες όσες ακολουθούν. Μαζί με τους επισκέπτες, πρέπει κι εμείς οι ντόπιοι να τις καλοδεχτούμε δίνοντας το «παρών».     

- Μ.Β.: Κύριε Θερμέ, σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να εισακουσθείτε.
- Β.Θ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

   Η συζήτηση με τον κ. Θερμό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ενδιαφέρονται, εργάζονται και πραγματικά «πονούν» τη Λευκάδα και τον πολιτισμό της. Ας φροντίσουμε κι εμείς, ο καθένας από τη μεριά του, να αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό του τόπου μας, είτε παρακολουθώντας τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν φέτος στο νησί, είτε υιοθετώντας πολιτισμένους τρόπους και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, σεβόμενοι αλλήλους.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου