Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Έφη Παπαθεοδώρου: Η "Θεοπούλα" σύντομα κοντά μας!



   Μεταξύ των θεατών της θεατρικής παράστασης «Οι Ζωγραφιές του Λευκάδιου Χέρν», που ανέβηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Κηποθέατρο, ξεχώρισα την κυρία Έφη Παπαθεοδώρου, ηθοποιό, γνωστή στο ευρύ κοινό από το ρόλο της «Θεοπούλας», της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Στο Παρά 5». 
   Μου δόθηκε, λοιπόν, η ευκαιρία να συναντηθούμε και να τα πούμε. Για να μάθουμε τους δεσμούς της με τη Λευκάδα, τα μελλοντικά της σχέδια, καθώς και για ποιον λόγο θα μας ξαναέλθει στα τέλη του μήνα.

- Μ.Β.: Κυρία Παπαθεοδώρου, καλησπέρα σας. Καλώς μας Ήλθατε. Ήταν ευχάριστη έκπληξη να σας συναντήσουμε εδώ, ανάμεσά μας.
- Ε.Π.: Καλησπέρα. Χαιρετίζω τους αγαπημένους Λευκαδίτες. Είστε ένας λαός πολύ αγαπητός, με παράδοση στις τέχνες και τον πολιτισμό. Προσωπικά, έχω δεσμούς εδώ πολλά χρόνια, από παιδί σχεδόν. Έχω βαφτίσει και την Μαργαρίτα τη Σάντα, οπότε – ειδικά τα τελευταία χρόνια- έρχομαι σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Φέτος, τύχαμε στην εποχή που γίνονται οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Παρακολουθήσαμε, μάλιστα, και αυτή την καταπληκτική παράσταση «Οι Ζωγραφιές του Λευκάδιου Χέρν», πρωτοβουλίας και έμπνευσης του κ. Γιάννη Φαλκώνη, που μας συγκίνησε με την αγνότητα, τη γνησιότητα και όλα αυτά τα ωραία πράγματα που μας έμαθε. Λυπάμαι, βέβαια, που ήταν λίγος ο κόσμος. Δεν ξέρω, γιατί συνέβηκε αυτό.

- Μ.Β.: Ας ελπίσουμε ότι θα ανέβει πάλι, και σύντομα, η συγκεκριμένη παράσταση, προκειμένου να καταφέρουν να τη δουν όλοι όσοι την έχασαν. Γιατί πραγματικά αξίζει. Εσείς; Μας ετοιμάζετε κάτι άμεσα;
- Ε.Π.: Στις 30 Ιουλίου θα ξαναέρθω στη Λευκάδα, και συγκεκριμένα στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», για να παρουσιάσω και να διαβάσω αποσπάσματα από το βιβλίο «Τοπία της Φύσης και του Μύθου, Περίπατος στη Λίμνη Τριχωνίδα», το οποίο έχω προλογίσει κιόλας. Συγγραφείς του είναι η αδελφή μου Ειρήνη Παπαθεοδώρου, Διδάκτωρ γλωσσολογίας σε Πανεπιστήμια Καναδά, Ελβετίας και Γαλλίας, και ο σύζυγός της Horst Schroder, μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των Βρυξελλών. Πρόκειται για μία δουλειά που διήρκησε συνολικά είκοσι πέντε χρόνια. Φωτογράφιζαν και μελετούσαν τα λουλούδια και τα έντομα της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας, όλα αυτά τα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη έχουν ήδη εκλείψει. Με τη δική μου την παρότρυνση, αποφάσισαν, λοιπόν, να προχωρήσουν στην έκδοση των όσων είχαν συλλέξει. Να επισημάνουμε ότι η κάθε φωτογραφία του βιβλίου συνδυάζεται με κάποιο αποσπασματικό κείμενο από έργα ποιητών και λογοτεχνών, ιδέα που είχε ο κ. Schroder. Το βιβλίο είναι ακόμα πολύ φρέσκο και θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά εδώ στη Λευκάδα, στο Κηποθέατρο, στις 30 του μήνα. Θα έχει και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Να έρθουν να ακούσουν όλα αυτά τα αποσπάσματα, που συνδέονται με τις φωτογραφίες, και μοιάζουν με παραμυθάκια αναφερόμενα σε κάθε λουλούδι, σε κάθε έντομο. Μπορούμε να πούμε και τραγούδια για τον βάτραχο, τα νούφαρα, τις κότες, τις αλεπούδες. Θα είναι κάτι «νόστιμο», ταιριαστό στον τόπο σας.

- Μ.Β.: Θα είμαστε εκεί. Προς ενημέρωση του κοινού που σας παρακολουθεί και σας ακολουθεί στις διάφορες δουλειές σας, πού θα βρίσκεσθε- τηλεοπτικά και θεατρικά- φέτος το χειμώνα;
- Ε.Π.: Όλο αυτό το διάστημα, κάναμε γυρίσματα για μία σειρά του ANT1 που ονομάζεται «Ελεύθερος και Ωραίος». Το σενάριο το έγραψε ο κ. Πάνος Αμαραντίδης και παίζουν πολλοί, εξαιρετικοί ηθοποιοί. Πιθανώς, θα το προβάλλει ο ANT1 το χειμώνα. Όσον αφορά στα θεατρικά μου σχέδια, θα είμαι στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν το χειμώνα, με ένα έργο που λέγεται «Το Αρχαιότερο Επάγγελμα». Θα συμμετέχει και η Μάρω η Κοντού και πολλές, άλλες, σπουδαίες συναδέλφισσες. Κάπως ώριμες όλες μας. Σαν ώριμα φρούτα. Είναι, πραγματικά, πολύ αστείο. Θα υποδυόμαστε τις πόρνες, σε μεγάλη ηλικία, που έχουν μεγάλους σε ηλικία εραστές. Στο τέλος, βέβαια, μία μία εξαφανίζονται. Είναι η φθορά του χρόνου, της αγάπης, του σώματος. Επιπλέον, έχω τη σκέψη για ένα παιδικό, θεατρικό έργο που έχω γράψει, να έρθουμε να το παρουσιάσουμε κι εδώ.   

- Μ.Β.: Το συγκεκριμένο έργο έχει ξαναπαιχθεί;
- Ε.Π.: Ναι, βέβαια. Μόνο που δεν έχει εκδοθεί. Έχει παιχθεί επανειλημμένα. Έχει τίτλο «Αστράλ, ένα φεγγαρόπουλο στη Γη» και είναι και διανθισμένο με μουσική. Σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύ ωραίο του χρόνου να το φέρω και εδώ. Να το παρουσιάσουμε και ως θεατρικό παιχνίδι και να συνεργαστούμε με τα παιδάκια που θα έλθουν να μας δουν.

   Παρόντες στην κουβέντα μας, ήταν και οι συγγραφείς του βιβλίου, η κ. Ειρήνη Παπαθεοδώρου και ο κ. Horst Schroder. Η πρώτη μας ανέφερε, μάλιστα, ότι το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αίολος» και ότι το lay out- τη γραφική δουλειά- του βιβλίου έχει κάνει ο Λευκαδίτης Βασίλης Φίλιππας. Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Schroder μας μίλησε για το βιβλίο τους γεμάτος ενθουσιασμό, περιγράφοντάς μας χαρακτηριστικά παραδείγματα φωτογραφιών και των λογοτεχνικών ή ποιητικών αποσπασμάτων που τα συνοδεύουν, από τον Όμηρο μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη.

   Κατάφερα να ρίξω μία κλεφτή ματιά στο βιβλίο και εντυπωσιάσθηκα από την ομορφιά των ζωηρόχρωμων σελίδων του. Επιπλέον, διέκρινα ότι οι συγγραφείς τρέφουν μεγάλη αγάπη για το εικοσιπεντάχρονο, πνευματικό τους παιδί. Ανυπομονώ, λοιπόν, να βρεθώ στις 30 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο, κατά τις εννέα και μισή το βράδυ, ώστε να γίνω κι εγώ με τη σειρά μου κοινωνός της αγάπης αυτής για την ποιητική διάσταση της φύσης.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου