Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκάδιου Χέρν": Μία Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με Διεθνή Εμβέλεια



   Από τις 15 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, πραγματοποιεί έκθεση σύγχρονης τέχνης, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λευκάδας (Δημαρχείο). Η έκθεση ονομάζεται το «Ανοιχτό Μυαλό του Λευκάδιου Χέρν» και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Περιλαμβάνει τα έργα τριάντα διεθνών εικαστικών- από την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και φυσικά την Ελλάδα- οι οποίοι μελέτησαν την προσωπικότητα του Λευκάδιου και την απέδωσαν στα δημιουργήματά τους, καλύπτοντας όλες τις μορφές της τέχνης: ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, καθώς και είδη από το νατουραλισμό έως την εννοιολογική τέχνη.

   Η ιδέα για το αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χέρν προήλθε από τον ευεργέτη του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών κ. Τάκη Ευσταθίου, ο οποίος έχει δωρίσει πολλά ιαπωνικά έργα τέχνης και χειροποίητα αντικείμενα στη συλλογή τέχνης του Κολεγίου. Με αφορμή, λοιπόν, τη διπλή επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του Λευκάδιου Χέρν (1850-1904) και των 120 ετών από την άφιξή του στην Ιαπωνία, ανατέθηκε από το Κολέγιο σε 48 εικαστικούς ανά τον κόσμο η δημιουργία ενός έργου αντιπροσωπευτικού του συνόλου της ύπαρξης και της δραστηριότητας του Λευκάδιου Χέρν. Τα έργα, λοιπόν, αυτά δόθηκαν στο Κολέγιο το οποίο τα εξέθεσε  στις εγκαταστάσεις του από τις 13 Οκτωβρίου του 2009 έως τις 30 Ιουνίου 2010. Από τις 48 αυτές δημιουργίες, οι τριάντα έφτασαν στη Λευκάδα, μεταξύ αυτών και το έργο ενός συντοπίτη μας, του κ. Σωτήρη Θεριανού.

   Είχα την τύχη να επισκεφθώ την έκθεση την ημέρα των εγκαινίων της και να συναντήσω τον κ. Μεγακλή Ρογκάκο, επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης και συνεργάτη του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, ο οποίος με βοήθησε να αναγνώσω τα έργα, μεταφέροντάς μου την αρχική σύλληψη των εικαστικών, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε σχέση με τον Λευκάδιο Χέρν. Κάθε δημιουργία και μια διαφορετική έκφραση της πολύπλευρης προσωπικότητας του Λευκάδιου.

   Σε ερώτησή μου γιατί η συγκεκριμένη έκθεση ονομάστηκε «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκάδιου Χέρν», ο κ. Ρογκάκος μου απήντησε ότι ο Λευκάδιος Χέρν ήταν το μεγαλύτερο παράδειγμα ανοιχτού μυαλού, ένα παράδειγμα προς μίμηση, αποδεικνύοντάς το με το σύνολο του βίου του. Αγκάλιασε με το έργο του τη Θρησκεία, την Τέχνη, τη Διαφορετικότητα, την Πολυπολιτισμικότητα. Ένα αδέσμευτο πνεύμα που διακήρυττε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και το μυστήριο για έναν άνθρωπο είναι να συνδυάσει πετυχημένα τα όνειρά του με την καθημερινότητα της ζωής. Μία ευαίσθητη φύση που γεφύρωσε με το έργο του συμπληρωματικούς πολιτισμούς, σεβόμενος τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και λατρεύοντας τον πολιτισμό της Ιαπωνίας, της χώρας που τον αγκάλιασε και τον ανέδειξε σε εθνικό της συγγραφέα. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι στις 27 Ιουνίου 2010 η αντίστοιχη έκθεση άνοιξε στο Μουσείο Μνήμης Λευκάδιου Χέρν, στη Ματσούε της Ιαπωνίας.

   Καταπληκτική η έκθεση. Κι όλα όσα έμαθα για τον Λευκάδιο Χέρν. Είναι ενδιαφέρον να την επισκεφθούμε για να διαπιστώσουμε τις διαφορετικές συλλήψεις και αντιλήψεις, τριάντα διαφορετικών εικαστικών, από κάθε μεριά της γης, για την ίδια προσωπικότητα, τον Λευκάδιο Χέρν. Μία σημαντική λεπτομέρεια της έκθεσης είναι ότι ο Λευκάδιος Χέρν εμφανίζεται σε όλα τα έργα είτε με το αριστερό του προφίλ, είτε χαμηλοβλεπών. Μόνο έτσι έχει φωτογραφηθεί, στην προσπάθειά του να κρύψει το αριστερό του μάτι, του οποίου την όραση απώλεσε στην ηλικία των δεκαέξι ετών εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε.   

   Προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Μεγακλή Ρογκάκο που μου μετέδωσε τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό του για τον Λευκάδιο Χέρν και είχε την υπομονή να δούμε όλα τα έργα, συστήνοντάς μου το καθένα ξεχωριστά.

   Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να τη χάσει κανείς. Είναι από τις σπάνιες ευκαιρίες που μας δίνονται να δούμε στον τόπο μας μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, διεθνούς εικαστικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας, για μία τόσο σπουδαία προσωπικότητα. Να αποτίνουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον Λευκάδιο Χέρν που έκανε γνωστή την ύπαρξη και το όνομα της Λευκάδας στα πέρατα του κόσμου.
 
Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου