Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο κ. Βασίλης Θερμός στα "Ν.τ.Λ." - Μέρος Α'


   Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί την 55η περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και τη 48η του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας. Εμείς, προκειμένου να σας ενημερώσουμε σε σχέση με τα πολιτιστικά καθέκαστα του τόπου, μιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Θερμό, Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Μία συνέντευξη με αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μία συνέντευξη γεμάτη ειδήσεις.

- Μ.Β.: Κύριε Θερμέ, καλημέρα σας. Από πότε ασχολείστε με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και γενικότερα με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου;
- Β.Θ.: Με τα πολιτιστικά δρώμενα άρχισα να ασχολούμαι από τη στιγμή που διορίστηκα στη Λευκάδα. Ήταν 20 Ιουλίου του 1963. Τα πρώτα χρόνια ήμουν χορευτής του Ορφέα. Συμμετείχα, όμως, και στη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Να εξυπηρετήσουμε τα συγκροτήματα, να καθαρίσουμε την κεντρική πλατεία, όπου γινόταν τότε το Φεστιβάλ, και ό,τι άλλο χρειαζόταν η τότε οργανωτική επιτροπή. Στη συνέχεια, ασχολήθηκα ως πρόεδρος του Ορφέα, που έμεινα περί τα δέκα χρόνια, και από της ιδρύσεως του Πνευματικού Κέντρου- ιδρύθηκε συγκεκριμένα το 1978 από τον αείμνηστο τότε Δήμαρχο τον Αποστόλη Φατούρο- συμμετέχω ανελλιπώς στη διοίκησή του. Και προσφέρω τις υπηρεσίες μου, με όποιον τρόπο μπορώ.  

- Μ.Β.: Με βάση αυτή σας τη μακρόχρονη εμπειρία, πώς κρίνετε το επίπεδο των φετινών Γιορτών Λόγου και Τέχνης, στο σύνολό τους, σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών;
- Β.Θ.: Κοιτάξτε: άλλα αυτά που θέλουμε και άλλα αυτά που μπορούμε. Αυτά που θέλουμε δεν είναι. Και δεν είναι, γιατί τα πάντα εξαρτώνται από το χρήμα. Δεν έπρεπε να μπαίνει σε αυτή τη βάση ο πολιτισμός. Και στη δική μου σκέψη, δεν έχει καμία σχέση ο πολιτισμός με το χρήμα. Δυστυχώς, όμως, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, χωρίς χρήμα δεν γίνεται τίποτα. Και θέλω να πω κάτι και ας με συγχωρήσουν οι πολιτικοί άρχοντες, από όποιον χώρο και αν προέρχονται: αυτή η κομματικοποίηση των πάντων βλάπτει τα πάντα. Ακόμα και τους ίδιους. Και θα έπρεπε στα θέματα που αφορούν στη Λευκάδα να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Να είναι όλοι ενωμένοι. Έτσι, μόνο, θα τους εκτιμήσει ο λαός. Και έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα έχει διδάξει πολιτισμό. Αυτό το παραδέχονται οι ξένοι εκτός από τους ίδιους τους Λευκαδίτες. Το 1955, μετά τον καταστροφικό σεισμό και όλες του τις συνέπειες, η Λευκάδα άρχισε δειλά δειλά να οργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμού, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε και το Φεστιβάλ Αθηνών, ένας εκ των πρωτεργατών του οποίου ήταν Λευκαδίτης, υπεύθυνος τότε για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Η Λευκάδα, λοιπόν, έχει γράψει ιστορία στον πολιτισμό. Εμείς προσπαθούμε, δεδομένης της δυσκολίας των συνθηκών, να τη συντηρήσουμε. Αν και να πούμε ότι πολιτισμός είναι και η καθημερινότητα. Και εδώ δεν τα πάμε καθόλου καλά. Πολιτισμός δεν είναι μόνο να φέρουμε την Κάλλας, να φέρουμε την Μπάλτσα, να φέρουμε την οποιαδήποτε προσωπικότητα στη Λευκάδα, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε τα χρήματα. Πολιτισμός είναι και η καθημερινότητα. Να είναι, δηλαδή, το καθετί σωστά βαλμένο. Να υπάρχουν κάδοι να πετάμε τα σκουπίδια μας, να συμπεριφερόμαστε σωστά στους τουρίστες μας. Να γίνουν σεμινάρια για τον τουρισμό, να μάθει ο κόσμος πώς να συμπεριφέρεται. Αυτό το μέρος είναι Παράδεισος. Να μην το κάνουμε Κόλαση. Παράδεισος και Κόλαση δεν πάνε μαζί. 

- Μ.Β.: Οπότε, ως έχει το πράγμα, τι μάς προτείνετε να παρακολουθήσουμε εφέτος;
- Β.Θ.: Βασικά, θα σας πω πως διαμορφώθηκε το φετινό πρόγραμμα. Φέτος, δεν είχαμε τη χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών. Οπότε βρεθήκαμε στο δίλημμα: να κάνουμε γιορτές ή όχι; Το να μην κάναμε θα ήταν η εύκολη λύση. Επικράτησε, όμως, η άποψη ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να βοηθήσουμε και με αυτόν τον τρόπο. Γιατί, οι Γιορτές βοηθάνε τον Λευκαδίτη και οικονομικά. Ό,τι χρήματα διαθέτει η Νομαρχία, ο Δήμος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα επιστρέφουν στην τοπική οικονομία και στους Λευκαδίτες. Να τονίσουμε δε, ότι σε όλο αυτό το πρόγραμμα του καλοκαιριού δεν αμείβεται κανένας από όσους συμμετέχουν. Όλοι, ακόμα και τα μεγάλα θέατρα που θα έρθουν, βασίζονται μόνο στις εισπράξεις τους. Για παράδειγμα, είναι μεγάλη τύχη που έρχεται η Κρατική Ορχήστρα, αποτελούμενη από ογδόντα έξι άτομα, για να παρευρεθεί στην επέτειο για τα εκατόν εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Λευκάδας και την έναρξη του Φεστιβάλ Φολκλόρ, χωρίς αμοιβή. Ούτε ο μαέστρος, ούτε ο σολίστ, κανείς δεν θα πληρωθεί. Και γι’ αυτό θα ήθελα να το υποστηρίξουμε όλοι μας και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο. Πιστεύω να μας βοηθήσουν και η Νομαρχία και ο Δήμος. Από την Περιφέρεια λάβαμε κάποια χρήματα- λιγότερα, βέβαια, από τις άλλες χρονιές- τα οποία θα καλύψουν τη δαπάνη της έκδοσης των εντύπων. Λιγότερα χρήματα, λιγότερα έντυπα. Μα είμαστε ευχαριστημένοι. Φέτος, θα εκδοθεί και πολυτελές λεύκωμα για τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης, που θα πραγματοποιηθούν στις εννέα Αυγούστου.

- Μ.Β.: Μιας και μιλάμε για τα έντυπα, δεν θεωρείτε ότι έχει ήδη καθυστερήσει πολύ η κυκλοφορία τους; Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί και δοθεί στην κυκλοφορία από το μήνα Μάη, προκειμένου να γίνει και μία έγκαιρη διαφημιστική προβολή και μέσω των αθηναϊκών μέσων. Άλλα Φεστιβάλ, που δεν έχουν την ιστορία του δικού μας, παίζουν στα διάφορα μέσα από την Άνοιξη κιόλας.
- Β.Θ.: Το συνοπτικό πρόγραμμα έχει ήδη κυκλοφορήσει, εδώ και μία εβδομάδα, και βρίσκεται ήδη παντού. Το αναλυτικό το περιμένουμε. Δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις. Όσον αφορά στη διαφήμιση, που αναφέρατε, δεν την επιδιώξαμε. Δύο φορές που κάναμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση- συγκεκριμένα μέσω της ΕΡΤ- και ξοδέψαμε και κάποια χρήματα, δεν μείναμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας του διαφημιστικού βίντεο, με αμφίβολα αποτελέσματα.  

- Μ.Β.: Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ μετράει σαράντα οκτώ χρόνια. Είναι πλέον ένας θεσμός. Ακόμα και οι θεσμοί, όμως, χρήζουν ανανεώσεως. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, ώστε να πνεύσει αέρας ανανέωσης στο Φολκλορικό Φεστιβάλ;
- Β.Θ.: Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Για να αλλάξει ριζικά το Φεστιβάλ θα χρειαστούν πολλά πράγματα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές για τις οποίες προσπαθούμε χρόνια τώρα. Συγκεκριμένα, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας για το Τ.Ε.Ι. , όπου θα μπορούμε να φιλοξενούμε υπό άριστες συνθήκες τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Μέχρι στιγμής, είναι ευχής έργον που μας παραχωρούνται τα σχολεία για το σκοπό αυτό. 

- Μ.Β.: Δηλαδή, ισχύει ακόμα το ίδιο καθεστώς; Οι χορευτές φιλοξενούνται στα σχολικά συγκροτήματα;
- Β.Θ.: Χωρίς τα σχολεία, δεν θα γινόταν Φεστιβάλ. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να είναι οι συνθήκες φιλοξενίας όσο το δυνατόν καλύτερες. Είναι αλήθεια ότι την πρώτη ημέρα δυσαρεστούνται λιγάκι, αλλά όταν έρχεται η ώρα να φύγουν είναι όλοι κατενθουσιασμένοι. Με το σύνολο της φιλοξενίας. Σχεδόν κλαίνε φεύγοντας. Να αναφέρουμε ότι όλοι είναι ενήμεροι από την αρχή για το μέρος που θα καταλύσουν.

- Μ.Β.: Άλλη κίνηση ανανέωσης προβλέπεται να γίνει;
- Β.Θ.: Αυτό προβλέπω ότι θα γίνει το 2012, και θα ακουστεί τώρα, για πρώτη φορά. Με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει και οι εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι., που προανέφερα, καθώς και το Θέατρο της Λευκάδας. Θα αγωνιστώ και προσωπικά. Θα το πολεμήσω και ως Λευκαδίτης. Και σύμφωνα και με τις υποσχέσεις του Βουλευτή Λευκάδος κ. Μαργέλη, σε σχέση με το Θέατρο, θα το πετύχουμε. Για να επανέλθω, όμως, στο θέμα, το 2012- οπότε και το Φολκλορικό Φεστιβάλ κλείνει πενήντα χρόνια- θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον του φολκλόρ». Θα συμμετάσχουν παρατηρητές από τον Ο.Η.Ε., από την UNESCO και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στους ομιλητές- πέρα από δέκα επώνυμους Λευκαδίτες καθηγητές που ασχολούνται με το φολκλόρ- θα είναι και είκοσι διευθυντές από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Τα δε πρακτικά του συνεδρίου θα μεταφραστούν σε επτά γλώσσες και θα πάνε σε όλα τα υπουργεία πολιτισμού ανά τον κόσμο, μέσω των πρεσβειών τους. Επιπλέον, έχω εξασφαλίσει και τηλεοπτική αναμετάδοση του συνεδρίου και σε εκείνες τις χώρες που θα λάβουν μέρος. Ακόμη, το συνέδριο θα έχει και διαγωνιστικό κομμάτι, γι’ αυτό και θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Τα βραβεία θα δοθούν από την UNESCO. Καλύτερου χορευτή, καλύτερου συγκροτήματος, καλύτερης τοπικής ενδυμασίας. Και θα συμμετάσχουν τα είκοσι καλύτερα συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Σκεφθείτε τι θα γίνει στη Λευκάδα. Επίσημοι προσκεκλημένοι στο συνέδριο, εκτός από τις συνήθεις αρχές, θα είναι οι ζώντες χορευτές του πρώτου Φεστιβάλ Φολκλόρ του 1962. Χόρεψαν τότε, συνολικά, εκατόν σαράντα οκτώ άτομα, μα ζούνε μόνο τριάντα επτά.    
   
   Πολλά τα πολιτιστικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Θερμός. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του, θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Αναμείνατε, λοιπόν, έως τις 16 του Ιούλη.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου