Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Θα λειτουργήσει, τελικά, ο Δημοτικός Κινηματογράφος?


   Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα η «Εβδομάδα Γαλλικού Σινεμά», η οποία οργανώθηκε από την «ARTηρία», σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, χαρίζοντας μας πέντε ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου. Ως σινεφίλ και λάτρης της γαλλικής κουλτούρας, παρακολούθησα κι εγώ μία από αυτές. Καταφθάνοντας στην «ARTηρία», διαπίστωσα ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, οπότε άμεσα συμπέρανα ότι υπάρχει μία σημαντική μερίδα πληθυσμού, που διαμένει μόνιμα στο νησί και αγαπά τον κινηματογράφο. Αμέσως, αναρωτήθηκα τι θα γίνει, τη φετινή σεζόν, με το Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων». Θα λειτουργήσει τελικά; Ή το νησί θα μείνει δίχως αίθουσα κινηματογραφική, παρόλο το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου για το σινεμά;
   Μία από τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, απευθύνθηκα στον αρμόδιο του Δήμου Λευκάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Κόγκα.        

- Μ.Β.: Κύριε Κόγκα, ήθελα να μας ενημερώσετε για τα σχέδια που αφορούν στη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου, για την τρέχουσα σεζόν.
- Σ.Κ.: Καταρχήν, να σας πω ότι ο κινηματογράφος είναι χειμερινός. Λειτουργεί ουσιαστικά από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη. Έπειτα, διακόπτει και ξεκινά πάλι την επόμενη χρονιά. Στον κινηματογράφο απασχολούνται τρεις εργαζόμενοι: ένας μηχανικός, ένας ταμίας και ένας υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου, οι οποίοι προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με σύμβαση έργου. Για να γίνουν οι προσλήψεις, ζητάμε πρώτα την άδεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Βάσει της τυπικής διαδικασίας, παίρνουμε πρώτα την άδεια της Περιφέρειας και στη συνέχεια κάνουμε τις προσλήψεις, που ισχύουν για το διάστημα αυτό που σας προανέφερα ότι λειτουργεί ο κινηματογράφος. Φέτος, όταν κάναμε αίτηση στην Περιφέρεια για να μας δώσει την άδεια για να γίνουν οι συμβάσεις, μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, γιατί είναι προεκλογική περίοδος και ότι πρέπει επιπλέον να προσκομίσουμε και μία βεβαίωση του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι δεν συνιστούν εξαρτημένη εργασία και δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τόσα χρόνια, αυτή η βεβαίωση δεν μας είχε ζητηθεί ποτέ ξανά. Στείλαμε, λοιπόν, στον ΑΣΕΠ το φάκελο με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να μας χορηγηθεί η βεβαίωση που χρειαζόμαστε, και από τότε περιμένουμε. Κατά πληροφορίες, όμως, είναι χρονοβόρα η όλη διαδικασία, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συμβάσεις, είμαστε αναγκασμένοι να μην λειτουργούμε τον κινηματογράφο.

- Μ.Β.: Οπότε, μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τι προβλέπεται να γίνει?
- Σ.Κ.: Η περίοδος των εκλογών τελειώνει ουσιαστικά το Δεκέμβρη. Ελπίζουμε, μήπως, κατ’ εξαίρεση, μας στείλουν τη βεβαίωση νωρίτερα. Ανάλογα με το πότε θα μας τη στείλουν, θα λειτουργήσει κι ο κινηματογράφος.

- Μ.Β.: Είμαστε υποχρεωμένοι, δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβρη τουλάχιστον να τον ξεχάσουμε τον κινηματογράφο?
- Σ.Κ.: Δυστυχώς, μέχρι το Δεκέμβρη, είμαστε υποχρεωμένοι να τον ξεχάσουμε. Υπάρχει, βέβαια, μία πιθανότητα να επιτραπεί στον Μουσικοφιλολογικό όμιλο «Ορφέα», στον οποίο παραχωρούμε την αίθουσα μία φορά την εβδομάδα και προβάλλει ένα έργο, να τον λειτουργήσει. Θα γίνει, λοιπόν, η πρόταση στον «Ορφέα», χωρίς ο Δήμος να έχει κάποια οικονομική απαίτηση από τον όμιλο, να αναλάβει τη λειτουργία του κι εκεί που έφερνε μία ταινία την εβδομάδα, να φέρνει δύο.  

- Μ.Β.: Πότε θα αποφασισθεί αυτό?
- Σ.Κ.: Τη Δευτέρα, στις 25 Οκτωβρίου, θα συναντηθώ με την υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης του «Ορφέα», κ. Τούλα Σκληρού, για να συζητήσουμε αν μπορεί να λειτουργήσει ο κινηματογράφος σε αυτή τη βάση. Βέβαια, πρέπει να αναλάβουν την περιποίηση και τη φύλαξη του χώρου, και να συνεννοηθούν και με τον μηχανικό. Οπότε, κάπως έτσι, εκεί που λειτουργούσε τρεις ημέρες, να καταφέρουμε να λειτουργεί τουλάχιστον δύο. Να ενημερωθεί και ο κόσμος, κι όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει κάποια ταινία να γνωρίζει.   

- Μ.Β.: Είναι κρίμα να μείνει η Λευκάδα χωρίς κινηματογράφο.
- Σ.Κ.: Ασφαλώς και είναι κρίμα. Εδώ κάναμε τόσον κόπο για να τον στήσουμε και να τον λειτουργήσουμε. Και θεωρώ ότι είναι γενική εντύπωση ότι η πορεία του έως τώρα είναι επιτυχημένη.  

- Μ.Β.: Πάντως, είναι πολλοί οι Λευκαδίτες και οι Λευκαδίτισσες που περιμένουν πότε θα ξαναλειτουργήσει.
- Σ.Κ.: Το γνωρίζω. Μας το έχουν μεταφέρει ως αίτημα και το αφουγκραζόμαστε διαρκώς. Δεν πρέπει να μείνει κλειστός ο κινηματογράφος. Ούτε για μία σεζόν.

   Από τη μεριά μου, θα φροντίσω να μάθω τα νεότερα τα σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου στη Λευκάδα, και να σας ενημερώσω άμεσα. Εύχομαι να βρεθεί μία λύση και να λειτουργήσει ο «Απόλλωνας», όσο το δυνατόν συντομότερα.  Για όμορφες κινηματογραφικές βραδιές με ταινίες μαγικές! Γιατί ο κινηματογράφος… είναι μαγεία!

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου