Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ο κ. Αγγελής μιλάει για το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας




   Στη Λυγιά, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας, συναντήσαμε τις προάλλες τον κ. Θανάση Αγγελή, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με τη δραστηριότητα του ομίλου, το δυναμικό του και όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουν οκτώ χρόνια τώρα, με αγάπη και μεράκι για το άθλημα και τους μικρούς αθλητές.

Μ.Β.: Κύριε Αγγελή, θα μας πείτε λίγα λόγια για το πώς στήθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας? 
Θ.Α.: Ο Ναυτικός Όμιλος ιδρύθηκε το 2002 χάρη στο μεράκι πέντε ανθρώπων, που τυχαία βρεθήκαμε ένα βράδυ, και μας κακοφαινόταν που η Λευκάδα, ενώ περιβάλλεται πανταχόθεν από θάλασσα, δεν είχε ένα ναυτικό όμιλο. Μία διέξοδο στη θάλασσα για τα παιδιά. Τότε, λοιπόν, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε. Υπήρχε από παλιά ναυτικός όμιλος, ο οποίος ήταν ανενεργός. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση, μα δεν τα καταφέραμε. Οπότε, συγκεντρωθήκαμε είκοσι τέσσερα άτομα, που είμαστε και τα ιδρυτικά μέλη, φτιάξαμε καταστατικό και προχωρήσαμε ιδίοις εξόδοις, με δικά μας μέσα, να αγοράσουμε τα πρώτα πέντε σκαφάκια. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, τα πέντε αυτά σκάφη μας κόστισαν περίπου πέντε εκατομμύρια δραχμές τότε. Αγοράσαμε και ένα φουσκωτό σκάφος. Τα χρήματα αυτά τα συγκεντρώσαμε μεταξύ μας. Να τονίσω ότι δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια από κάποιο φορέα δημόσιο, τοπικό ή άλλον. Από το 2002 έως σήμερα, έχουμε λάβει μόνο από τη Νομαρχία δύο χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα οκτώ χρόνια είναι τα μόνα χρήματα που έχουμε λάβει. Ούτε από τη Γενική Γραμματεία, ούτε από κανέναν άλλο φορέα λάβαμε χρηματοδότηση. Έχουμε, εν τω μεταξύ,  φτιάξει ένα στόλο από σκάφη, μία περιουσία για τον όμιλο ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ. Κι όλα αυτά δημιουργήθηκαν από έναν όμιλο αυτοχρηματοδοτούμενο. Με άλλα λόγια, έχουμε καταφέρει αυτό που ήταν δύσκολο να γίνει. Γεγονός που έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Το αρνητικό είναι ότι κάνουμε μεγάλο αγώνα για να συγκεντρώσουμε χρήματα για να τροφοδοτούμε τον όμιλο. Το θετικό είναι ότι δεν αισθανόμαστε ότι εξαρτόμαστε και ότι αν δεν λάβουμε χρήματα από κάποιον φορέα θα κλείσουμε. Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια έχτισε μία ιστορία. Έχει καταφέρει να συμμετέχει σε αγώνες πανελληνίων πρωταθλημάτων με παιδιά ηλικίας από επτά έως δεκατεσσάρων ετών.
  
Μ.Β.: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα? 
Θ.Α.: Τα παιδιά που έρχονται να ασχοληθούν ξεκινούν από το μηδέν. Μπορεί να ξεκινήσουν από την ηλικία των επτά έως δεκατεσσάρων ετών. Πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν κολύμπι. Αυτό το ελέγχουμε. Και κάτι ακόμη: πρέπει να έχει διάθεση το παιδί, μα να έχει διάθεση και ο γονιός. Χωρίς τη διάθεση του γονιού δεν γίνεται τίποτα. Όσο και να θέλει το παιδί, αν δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί και ο γονιός δεν γίνεται τίποτα. Διότι θα χρειαστεί να μπει σε κάποια έξοδα: να αγοράσει εξοπλισμό, στολές, κάποια πράγματα που χρειάζονται. Εμείς προσφέρουμε αφιλοκερδώς τα σκάφη. Εμείς πληρώνουμε και τον προπονητή κι αν κάποιος γονιός θέλει, μπορεί να συνεισφέρει.

Μ.Β.: Πόσοι προπονητές απασχολούνται αυτή τη στιγμή στον όμιλο?
Θ.Α.: Έχουμε δύο προπονητές. Ο ένας ξεκίνησε από παιδάκι και συνεχίζει και, από σύμπτωση, μας ήρθε και ένας προπονητής παγκοσμίου φήμης, ουκρανικής καταγωγής, ο Yuri Tokovoi. Ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα του 2004. Ολυμπιονίκης σε πάρα πολλές Ολυμπιάδες, όπως και η σύζυγός του, η οποία έχει πάρει έξι Ολυμπιάδες και άλλα τόσα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο ίδιος ήταν προσωπικός προπονητής του Αιμίλιου Παπαθανασίου του Ολυμπιονίκη μας.

Μ.Β.: Και πώς και βρέθηκε στη Λευκάδα?
Θ.Α.: Την αγάπησε. Ήρθε στη Λευκάδα για δουλειές και έμεινε. Και η αγάπη του για τη θάλασσα και το άθλημα τον έφερε κοντά μας. Χαρήκαμε πολύ, όταν μάθαμε ότι είναι στη Λευκάδα, οπότε ήρθαμε άμεσα σε επαφή.

Μ.Β.: Και με ποια ομάδα ασχολείται συγκεκριμένα?
Θ.Α.: Ασχολείται μόνο με την αγωνιστική ομάδα του ομίλου μας. Σε συνεργασία και με τον άλλο προπονητή. Διότι και του Αποστόλη του Τσιώχου η συμβολή είναι σημαντική, γιατί κατάφερε ο όμιλος να ξεκινήσει μία πορεία. Δεν υπάρχουν προπονητές στην περιοχή να ασχολούνται με το άθλημα. Εμείς, το καλοκαίρι, επειδή έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις ο κ. Τσιώχος, αναγκαζόμαστε και φέρνουμε προπονητή από την Αθήνα για δύο μήνες για να αναλάβει τα αρχάρια παιδάκια. Και από το Σεπτέμβριο θα συνεχίσει ο κ. Τσιώχος.

Μ.Β.: Η προσέλευση έχετε παρατηρήσει να αυξάνεται με τα χρόνια? Φέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους με μεγαλύτερη ευκολία από ότι παλιότερα?
Θ.Α.:  Η προσέλευση στην αρχή ήταν μικρή, υπήρξε ένας σχετικός ενθουσιασμός, μόνο που τότε δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή. Ήταν λίγα τα σκάφη και δεν επαρκούσαν. Τώρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε φτάσει να έχουμε δεκατέσσερα σκάφη, από τα πέντε που ξεκινήσαμε. Ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος, εμείς, όμως, δεν το βάζουμε κάτω. Όχι μόνο εγώ. Όλοι μας. Έχουμε, πραγματικά, αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους αθλητές. Τα νιώθω όλα τους σαν παιδιά μου.

Μ.Β.: Αναφέρατε ότι ο Ναυτικός Όμιλος συμμετέχει σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Είχατε κάποιες διακρίσεις που μπορούμε να αναφέρουμε?
Θ.Α.: Πρώτη φορά πέρυσι λάβαμε μέρος σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από τα τριακόσια άτομα, πλασαριστήκαμε στα διακόσια πενήντα. Ήταν η πρώτη μας συμμετοχή, οπότε μπορούμε να πούμε ότι κάναμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Πέρυσι που πήγαμε στο πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος, όπου συμμετείχαν εξήντα άτομα, εμείς ήμασταν στην τέταρτη, πέμπτη, έβδομη και ένατη θέση. Κι επειδή, πήραμε καλές θέσεις και στο περιφερειακό πρωτάθλημα, η Ομοσπονδία αναγνώρισε την προσπάθειά μας εντάσσοντας δύο από τους αθλητές μας στο πρόγραμμά της, αναλαμβάνοντας τα έξοδά διαμονής και μετάβασης τους για τους επερχόμενους αγώνες. Ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τις ηλικίες έως και έντεκα ετών, που έγινε στην Αταλάντη, στη Σκάλα. Αυτή την εβδομάδα συμμετέχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των μεγαλύτερων ηλικιών, μέχρι δεκατεσσάρων ετών, που γίνεται στην Ιτέα της Φωκίδας.   

Μ.Β.: Για το καλοκαίρι τι προβλέπεται? Θα συνεχιστούν τα μαθήματα?
Θ.Α.: Ήδη ξεκινήσαμε μία καμπάνια ενημέρωσης από τα σχολεία. Από 1η Ιουλίου ξεκινάνε νέα τμήματα αρχαρίων. Για πρώτη φορά θα έρθουν σε επαφή με το άθλημα Με ένα άθλημα που κάνει πολύ καλό στην ψυχολογία του παιδιού. Σε άλλα αθλήματα, αν κάποιος δεν έχει την προσδοκώμενη απόδοση, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ευθύνη του προπονητή. Εδώ, το παιδί έχει το σκάφος μόνο του, το τιμόνι, τα πανιά και τον αέρα. Κάθε λάθος χειρισμός είναι δικός του. Όπως και η επιτυχία. Οπότε το παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Από εκεί και πέρα εξυψώνεται το παιδί, αποκτά τον καλώς εννοούμενο εγωισμό, νιώθει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αποκτά αυτοπεποίθηση. Αποκτά, με άλλα λόγια, εφόδια ζωής. Και το κυριότερο, η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα καθαρό. Δεν έχει ακουστεί ποτέ περιστατικό ντόπινγκ. Επιπλέον, η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα, που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Χρειάζεται να διαθέτει την απλή μυϊκή δύναμη ενός απλού παιδιού. Το πιο σημαντικό είναι το μυαλό. Η αντίληψη. Η οποία ακονίζεται ακόμη περισσότερο στο συγκεκριμένο άθλημα. Ήδη τα παιδιά του ομίλου μας έχουν κάνει τρομακτικά άλματα προόδου.

Μ.Β.: Πόσοι είναι οι αθλητές που συνιστούν το δυναμικό του ομίλου?
Θ.Α.: Έχουμε συνολικά δέκα αθλητές. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι όλοι εδώ, γιατί έχουμε κάποιες απώλειες, λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Προτεραιότητα είναι η μόρφωση. Πρέπει τα παιδιά, πρωτίστως, να είναι συνεπή στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Εδώ τα παιδιά έρχονται για να χαρούν, να ξεκουραστούν, να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα, τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και να έρθουν σε επαφή με τη φύση.

   Ας τους ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία στους αγώνες που θα συμμετάσχουν. Ούριος να είναι ο άνεμος που θα φυσάει τα πανιά τους.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου