Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Απολογισμός & νέα σχέδια για τη "Νίκη" Λευκάδας



   Συναντήσαμε τον κ. Μάξιμο Μάλφα, γενικό γραμματέα του αθλητικού Σωματείου "Νίκη" Λευκάδας, και κάναμε μαζί του μία αναλυτική συζήτηση τόσο για την περσινή σεζόν, όσο και γι’ αυτήν που έρχεται.

Μ.Β.: Καλησπέρα, κ. Μάλφα. Ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.
Μ.Μ: Καταρχήν, μιλάμε για τρεις διαφορετικές αγωνιστικές ομάδες, γιατί το Σωματείο έχει τη γυναικεία ομάδα, το τμήμα νεανίδων, το τμήμα κορασίδων, αλλά και τις μικρές ακαδημίες. Μιλώντας για τη μεγάλη ομάδα, νομίζω ήταν μια χρονιά η οποία ήταν δύσκολη. Ήταν πρόκληση και για εμάς, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και για τον προπονητή και τις ίδιες τις παίκτριες, γιατί ήταν μία καινούργια κατηγορία δύσκολη. Το πόσο δύσκολη είναι φάνηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δύσκολοι οι αγώνες, δυσκολευόμασταν ακόμα και να κερδίσουμε ομάδες που ήταν κατώτερες από εμάς. Βέβαια, κάναμε και κάποιες σπουδαίες νίκες. Κερδίσαμε, δηλαδή, ομάδες που πήγαιναν για πρωτάθλημα. Γενικότερα, ο πρώτος γύρος ήταν άσχημος, δηλαδή, κατώτερος των προσδοκιών, ενώ ο δεύτερος γύρος ήταν πολύ καλός. Αν είχαμε πάει ανάλογα στον πρώτο γύρο θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι και, ουσιαστικά, κερδίσαμε την παραμονή μας στην κατηγορία στον τελευταίο αγώνα, όπου και κερδίσαμε εκτός έδρας. Γενικώς, λοιπόν, θα έλεγα ότι ο απολογισμός είναι συγκρατημένα θετικός.

Μ.Β.: Ο στόχος, δηλαδή, της προηγούμενης χρονιάς θα μπορούσαμε να πούμε ότι επετεύχθη?
Μ.Μ: Ναι. Δηλαδή, ο στόχος μας ήταν καταρχήν η ομάδα να μείνει στην κατηγορία, που τελικά το καταφέραμε. Βέβαια, στόχος μας ήταν παράλληλα να ενισχύσουμε τα μικρότερα τμήματα και εκεί μπορούμε να πούμε ότι είχαμε επιτυχία. Συγκεντρώσαμε περισσότερα κοριτσάκια στις ακαδημίες. Ήταν, περίπου, σαράντα πέντε  με πενήντα κοριτσάκια πέρυσι και είχαμε και πλήρεις ομάδες κορασίδων και νεανίδων, οπότε συνολικά όλα τα μέλη μας ήταν περίπου εκατό άτομα.

Μ.Β.: Για την προσεχή σεζόν, ποια είναι τα σχέδια του Σωματείου σε σχέση με το προπονητικό team?
Μ.Μ: Ο κ. Θωμάς Ζαβιτσάνος είναι μαζί μας τα τελευταία πέντε χρόνια και κλείσαμε και για φέτος. Ο κ. Θωμάς Ζαβιτσάνος και ο κ. Νίκος Δουβίτσας, ο οποίος ήταν προπονητής των μικρών ομάδων, παραμένουν. Αυτή η δομή θα διατηρηθεί. Ο κ. Ζαβιτσάνος ήταν προπονητής της γυναικείας ομάδας και είχε και την εποπτεία όλων των τμημάτων, σε τεχνικό επίπεδο. Φέτος, θα προστεθεί ακόμα ένας προπονητής που θα βοηθάει τα τμήματα υποδομής και τα άλλα αγωνιστικά τμήματα, κορασίδων και νεανίδων.

Μ.Β.: Έχετε καταλήξει σε κάποιον συγκεκριμένο? Έχει κλείσει η συμφωνία?
Μ.Μ: Ναι, έχουμε σχεδόν συμφωνήσει. Απλά δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο.

Μ.Β.: Όσον αφορά στο θέμα των μεταγραφών, έχετε κάνει κάποιες κινήσεις? Τι να περιμένουμε?
Μ.Μ: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ομάδα στην περσινή της μορφή. Έχουμε, ήδη, συζητήσει με όλες τις παίκτριες τόσο με τις ντόπιες, όσο και με τις μεταγραφές μας. Θέλουμε, λοιπόν, να διατηρηθεί η ομάδα ως είχε και αν είναι δυνατόν να ενισχυθεί. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ότι έχουμε συμφωνήσει προφορικά με μία παίκτρια, την Βίκυ Φλέγγα. Είναι 29 ετών και είναι μεταγραφή από τον Άρη Θεσσαλονίκης, όπου ήταν και αρχηγός. Αγωνίζεται στη θέση 2 και έχει ύψος 1.70. Σταθήκαμε τυχεροί στη συγκεκριμένη μεταγραφή, γιατί η αθλήτρια μετατέθηκε από την υπηρεσία της στη Λευκάδα.

Μ.Β.: Δεν θεωρείτε ότι είναι λίγο δύσκολο να διατηρηθεί η περσινή δομή της ομάδας? Κάποιες από τις αθλήτριες είχαν τραυματισμούς. Και ίσως υπάρχουν και κάποιες που δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Μ.Μ: Στην ομάδα έχουμε παίκτριες που συνιστούν ένα περίεργο μείγμα. Στις γυναικείες ομάδες συμβαίνουν αυτά. Δηλαδή, έχουμε και μανάδες με πολλά παιδιά, μαθήτριες, ερασιτέχνες, έχουμε και επαγγελματίες. Είμαστε ένα μείγμα και γι’ αυτό ίσως οι ισορροπίες μερικές φορές είναι λίγο δύσκολες να διατηρηθούν. Από την άλλη πλευρά, οι παίκτριες είχαν όρεξη και πάθος να παίξουν στην Α2 κατηγορία, αξιοποιώντας την ευκαιρία αυτή, οπότε τα προβλήματα- όποια υπήρχαν- δεν έφτασαν σ’ εμάς. Ίσως να το έβλεπαν και σαν μία ευκαιρία μοναδική, που τους δόθηκε μέσω της ομάδας, να κάνουν κάτι που θα το θυμούνται μια ζωή. Έτσι κατάφερναν να βρίσκουν λύσεις σε τυχόν άλλα προβλήματα. Στη μέση της χρονιάς είχαμε ταυτόχρονους τραυματισμούς, οι οποίοι όμως ξεπεράστηκαν και η χρονιά ολοκληρώθηκε χωρίς τραυματισμούς, με εξαίρεση τον προτελευταίο αγώνα που τραυματίστηκε η βασική μας playmaker- Ρέα Ντόκου. Ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι, οπότε να ξεκινήσει προετοιμασία κανονικά.

Μ.Β.: Σήμερα, που όλοι λίγο πολύ γκρινιάζουν για τα οικονομικά, εσείς ως Σωματείο σε τι κατάσταση βρίσκεστε?
Μ.Μ: Εμείς κάναμε μία προσπάθεια πέρυσι και ανοιχτήκαμε προς τον κόσμο, γιατί ήταν πρώτη φορά που μία ομάδα από τη Λευκάδα παίζει στην Α2 εθνική κατηγορία- σε οποιοδήποτε σπορ- και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά. Μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε τόσα χρήματα ώστε να κλείσει η χρονιά σε σχέση με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα πολύ μικρό έλλειμμα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί άμεσα με το που θα λάβουμε τα χρήματα που μας οφείλονται για τα οδοιπορικά μας, για τα οποία δεν έχουμε λάβει έως τώρα ούτε μία δόση.    
  
Μ.Β.: Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται η οργάνωση κάποιων εκδηλώσεων από πλευράς του Σωματείου, προκειμένου για τη συγκέντρωση χρημάτων?
Μ.Μ: Μία λαχειοφόρος αγορά που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και θα κληρώσουμε ταξίδια υπερατλαντικά. Πρόκειται να κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις, εντός του καλοκαιριού, γιατί από ότι φαίνεται η χρονιά που έρχεται προαναγγέλλεται δύσκολη για όλους μας οικονομικά. Κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε συγκρατημένοι.

Μ.Β.: Σχετικά με τα τμήματα υποδομής, πρόκειται να δημιουργηθεί κάποια νέα ομάδα και σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνεστε?
Μ.Μ: Από πέντε ετών μπορεί κάποιος να φέρει το παιδί του. Έχει δημιουργηθεί από πέρυσι ένα ειδικό τμήμα junior για αυτές τις ηλικίες, νήπιων και πρώτης δημοτικού. Αυτό είναι επανάσταση να συμμετέχουν τα κορίτσια σε αυτές τις ηλικίες σε ένα ομαδικό άθλημα μπάλας. Μία πραγματική καινοτομία που απευθύνεται στις πολύ μικρές ηλικίες.

Μ.Β.: Θα υπάρξει τροφοδότηση της γυναικείας ομάδας από τις μικρότερες ομάδες του Σωματείου?
Μ.Μ: Κάθε χρόνο προωθούνται κάποιες αθλήτριες από τα τμήματα κορασίδων και νεανίδων στη γυναικεία ομάδα. Φέτος, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ότι θα ενισχυθεί το τμήμα κορασίδων από μικρότερες ηλικίες. Ουσιαστικά, το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι, οπότε και ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το τμήμα των κορασίδων, κυρίως από κορίτσια ηλικίας δεκατριών ετών. Αυτές έχουν ήδη κερδίσει ένα χρόνο εμπειρίας και φέτος θα προστεθούν και άλλα κορίτσια. Στις ακαδημίες, πέρα από το junior, υπάρχουν και δύο ακόμη τμήματα, δύο διαφορετικά επίπεδα: ακαδημία 1 και ακαδημία 2, μετά πάμε στις κορασίδες, έπειτα στην ομάδα των νεανίδων και τελικά στη γυναικεία ομάδα.  

Μ.Β.: Τη χρονιά που έρχεται, πώς προβλέπετε ότι θα διαμορφωθεί το επίπεδο της Α2 εθνικής κατηγορίας?
Μ.Μ: Φέτος, η Α2 εθνική κατηγορία θα έχει δώδεκα ομάδες, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν δεκατέσσερις. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστές οι δέκα, εκ των οποίων η μόνη επαρχιακή ομάδα είμαστε εμείς. Οι υπόλοιπες εννέα είναι αθηναϊκές. Περιμένουμε να μάθουμε τις άλλες δύο που θα προκύψουν από τη διαδικασία του μπαράζ. Τη χρονιά αυτή, λοιπόν, η κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής: πολλές ομάδες ισοδύναμες, μία εκ των οποίων θα είμαστε κι εμείς. Δηλαδή, δεν φαίνεται να ξεχωρίζει μέχρι στιγμής κάποια ομάδα, σε αντίθεση με ότι επικράτησε πέρυσι. Φέτος, φαίνεται ότι θα κινηθούμε όλοι στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, το πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο γιατί θα υπάρχουν δώδεκα ομάδες- και όχι δεκατέσσερις- οπότε οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι υψηλοί. Πρέπει να στοχεύουμε σε υψηλές θέσεις για να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας.

Μ.Β.: Ποιοι είναι οι στόχοι του Σωματείου για τη νέα χρονιά?
Μ.Μ: Να παραμείνουμε στην Α2 εθνική κατηγορία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε την ομάδα σε ένα επίπεδο υψηλό, να παίζει σε μία εθνική κατηγορία, που θα αποτελέσει βιτρίνα και κίνητρο για τα κορίτσια τα δικά μας να συνεχίσουν το μπάσκετ, να προπονούνται καλύτερα, ώστε κάποια στιγμή η ομάδα να αποτελείται από όσο το δυνατόν περισσότερες Λευκαδίτισσες. Ουσιαστικά, θέλουμε να διατηρηθούμε στην κατηγορία και για να παίζουμε σε πολλούς αγώνες και να έχουμε παραστάσεις.

   Στη συζήτησή μας παραβρέθηκε και ο κ. Ηλίας Λάζαρης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, ο οποίος συνηγόρησε στο γεγονός ότι στόχος του Σωματείου είναι να βγάζει παίκτριες από τα σπλάχνα του, επενδύοντας με τον τρόπο αυτό στο δυναμικό της Λευκάδας, που μέχρι στιγμής έχει δώσει πολύ καλά δείγματα, αξιοποιώντας τα ταλέντα του τόπου.
   Εμείς από τη μεριά μας, ελπίζουμε η "Νίκη" Λευκάδας να πετύχει τους στόχους της, και να μας χαρίσει συγκινήσεις με την επιτυχημένη αγωνιστική πορεία και τις διακρίσεις της.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου