Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ο κοσμογυρισμένος "Οδυσσεβάχ"





   Μία πολύ όμορφη βραδιά οργάνωσε η έκτη τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας. Στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», την Παρασκευή το βράδυ, ανέβασε τη θεατρική παράσταση «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ», το πρώτο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου που πρωτοπαίχτηκε το 1981 και έκτοτε μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες και ταξίδεψε ανά τον κόσμο, όπως ακριβώς κι ο ήρωάς του. Ένα έργο ντυμένο με τραγούδια γραμμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ξένια Καλογεροπούλου, που απέδειξε ότι ξέρει να μας κάνει να γελάμε όλους μας, μικρούς και μεγάλους.
   Στη σκηνή εμφανίστηκε ο παραμυθάς ο οποίος, όμως, τα «ψιλοθαλάσσωσε», σύμφωνα με το κείμενο, οπότε αποφάσισε να πει μία δική του ιστορία. Μία συρραφή κι ένα παράξενο, μα πραγματικά πολύ νόστιμο, μπουρδούκλωμα παραμυθιών και θρύλων, από την «Οδύσσεια» και τις «Χίλιες και Μία Νύχτες» μέχρι εκείνη τη χώρα τη μακρινή που μιλάνε με το «ι»! Κάπως έτσι ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία του Οδυσσεβάχ ο οποίος πασχίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθαγδάτη, περνώντας από χώρες άλλοτε μαγευτικές κι άλλοτε τρομακτικές, συναντώντας στο διάβα του πλάσματα, γλώσσες, φρούτα και τραγούδια αλλόκοτα, διαφορετικά. Κι όλα αυτά για να βρει το περίφημο «κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο», το «εισιτήριο» της επιστροφής του.
   Για προσπαθήστε να πείτε: κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, γρήγορα και με μια ανάσα. Μπορείτε? Κι όμως τα παιδιά το είπαν, το ξαναείπαν και τελικά το βρήκαν! Επί σκηνής τουλάχιστον.
   Η παράσταση χωρίστηκε σε δύο μέρη, οι χαρακτήρες ήταν οι ίδιοι μα οι ενσαρκωτές διαφορετικοί. Κι αυτό έγινε, κατά τα λεγόμενα του κ. Βεργίνη, Διευθυντή του σχολείου, για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να χαρούν και να παίξουν.
   Όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκε να το ευχαριστήθηκαν στ’ αλήθεια. Προσωπικά, χάρηκα πολύ τους μικρούς ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους ρόλους του Δρακοκύκλωπα και του Πρίγκιπα Αμαντούρ. Έδωσαν μία άλλη νότα στην τελική γεύση της παράστασης.
   Και εκεί που νομίζαμε ότι «η παράσταση έλαβε τέλος», μυστήριο απλώθηκε στο Κηποθέατρο. Ακούστηκε η αναγγελία της εύρεσης ενός ναυαγού στην παραλία του Αϊ–Γιάννη και τότε ήταν που έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή ο γνωστός, Λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς. Μαζί του ανέβηκαν στο σανίδι παλιοί του φίλοι Λευκαδίτες και όλοι μαζί τραγούδησαν καντάδες, χρωματίζοντας τη βραδιά με τις μουσικές του τόπου μας. Συνέντευξη του κ. Λογοθέτη θα φιλοξενηθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.
   Η τελευταία σκηνή του έργου γράφτηκε με τη συνύπαρξη μικρών και μεγάλων δίπλα δίπλα στο θεατρικό σανίδι, όλοι μια αγκαλιά, σε ένα όμορφο πάντρεμα γενιών.
   Τη βραδιά παρακολούθησαν ο Βουλευτής, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Λευκάδας, ενώ την προλόγισαν ο κ. Βεργίνης, Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου, και ο κ. Θερμός, υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, γονείς και δασκάλους για την πολύτιμη αυτή προσπάθειά τους, αφού το συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις για δεκαέξι συνεχείς χρονιές, και διεμήνυσε ότι αν και οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε σχέση με τα πολιτιστικά πράγματα του νησιού.
   Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε την προσπάθεια, το ενεργό ενδιαφέρον και την αγωνία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την επιτυχημένη έκβαση της βραδιάς.
   Εμένα μου άρεσε πολύ ο «Οδυσσεβάχ». Μου άρεσε που το Κηποθέατρο πλημμύρισε από παιδικές φωνές και γέλια. Που η μικρή της διπλανής καρέκλας σχεδόν μου τρύπησε το τύμπανο με το κελαρυστό της γέλιο. Αλλά, και γενικά, απολαμβάνω κάθε είδους φιλότιμη προσπάθεια που μας εξελίσσει με όποια έννοια. Αρκεί η διάθεσή μας να είναι τέτοια. Ο «Οδυσσεβάχ», λοιπόν, μου υπενθύμισε να μην σταματήσω λεπτό να γυρεύω το «κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο» μου!

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου