Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Μια έκθεση σε περιοδεία






   Από την Ολλανδία στην Ελλάδα, από την Αθήνα στη Ρόδο, τώρα στη Λευκάδα και τελικά στα Τρίκαλα. Περιοδεύουσα Έκθεση! Η Ολλανδή ζωγράφος Nancy Kroon θα είναι κοντά μας- συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»- έως τις 24 του μήνα.
   Εμπνεόμενη από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, η καλλιτέχνης δημιούργησε μία σειρά από πίνακες, υπό το γενικότερο τίτλο «ANTHROPOMORPHOS», ήτοι «ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΟΣ», αναπαριστώντας ανθρώπινες μορφές που εκπέμπουν πρωτόγονα συναισθήματα – όπως είναι η αγάπη και η μοναξιά- , καθώς και την τραγικότητα της ζωής. Νόρμες που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο, κραδαίνοντας την ανάγκη του ατόμου να αγαπηθεί, να απομονωθεί, να υπάρξει. Με όποιο τρόπο. Για όποιο λόγο.
   Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες με γυμνά κορμιά, δοσμένα έτσι ώστε να παραμένουν αινιγματικά. Η ζωγράφος, επηρεασμένη από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους με τη διττή διάσταση, θέλει τα έργα της να παραλείπουν, να αποκρύπτουν, να προκαλούν τη φαντασία του θεατή. Και στ΄ αλήθεια το καταφέρνει. Η τεχνοτροπία καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιεί συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.
   Η Nancy Kroon δηλώνει ευτυχής που εκθέτει τη δουλειά της στην  Ελλάδα, για το λόγο ότι η Αρχαία Ελλάδα είναι η πηγή της έμπνευσής της. Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική αιτία που επιλέχθηκε από το Ολλανδικό Ινστιτούτο των Αθηνών, από όπου πρωτοξεκίνησε η έκθεση.
   Προτείνω να πάμε στην έκθεση. Και να παρατηρήσουμε τους πίνακες έναν έναν ξεχωριστά. Τα ονόματά τους? «Αμαζόνα», «Μελαγχολία», «Ίκαρος», «Πάλη», «Νεαρός Άνδρας» … Κάθε πίνακας και μια ιστορία. Μια πλημμύρα συναισθημάτων. Αφεθείτε να αισθανθείτε.
 
Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου