Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Βασίλης Θερμός: Κάνοντας τον Απολογισμό του φετινού, πολιτιστικού καλοκαιριού - Μέρος Ά

   Με την Τελετή Λήξης του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, έπεσε η αυλαία για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού. Ο «Αρχιτέκτονας» τους- όπως ορθότατα τον αποκάλεσε ο Δήμαρχος Λευκάδας- και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Βασίλης Θερμός, μέσω της ομιλίας του κατά την Τελετή Λήξης, κέντρισε το ενδιαφέρον όλων μας, αναφερόμενος στα καλώς και τα κακώς κείμενα, και κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για το σύνολο των εκδηλώσεων. Επιπλέον, αξιοποίησε την ευκαιρία για να αναφερθεί στις ιδέες του και το όραμά του για τα πολιτιστικά πράγματα στη Λευκάδα, απευθυνόμενος τόσο στους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες, όσο και στους επερχόμενους καλλικρατικούς άρχοντες, τους οποίους κάλεσε να δεσμευθούν για τη διαφύλαξη των μακροχρόνιων πολιτιστικών θεσμών του νησιού.
   Με τη σειρά μου, επεδίωξα να συναντήσω τον κ. Θερμό, ώστε να μάθουμε αναλυτικά, με περισσότερες λεπτομέρειες, τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 2010 στη Λευκάδα, τι πρόκειται να γίνει σε σχέση με κάποια θέματα που άπτονται του πολιτισμού και παραμένουν εκκρεμή, και ποιες είναι οι απόψεις του κ. Θερμού, ως ευαισθητοποιημένου πολίτη της Λευκάδας, όσον αφορά σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.    

- Μ.Β.: Κύριε Θερμέ, καλησπέρα. Ένα ακόμη καλοκαίρι για τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας, έφτασε στο τέλος του. Δύο θεσμοί με μεγάλη ιστορία κι εσείς ένας εκ των πρωτεργατών τους. Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά.
- Β.Θ.: Κατά βάση, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης ξεκίνησαν από το Μουσικοφιλολογικό Όμιλο «Ορφεύς», το 1952. Το αντικείμενο τους ήταν κυριολεκτικά ο Λόγος και η Τέχνη. Έχω, μάλιστα, και αντίγραφο του προγράμματος που είχαν εκδώσει τότε. Είχαν προγραμματίσει, συγκεκριμένα, να παιχθεί το θεατρικό έργο του Βαλαωρίτη ο «Φωτεινός», σε θεατρική διασκευή του Νίκου του Κατηφόρη, το οποίο θα ερχόταν να το ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο. Εξαιτίας, όμως, των αριστερών φρονημάτων του Κατηφόρη, οι τότε αρχές του τόπου δεν επέτρεψαν να γίνουν οι εκδηλώσεις, προς αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε παραιτηθεί τότε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ορφέα». Το 1953 έγιναν πάλι κάποια δειλά βήματα, τα οποία, όμως, δεν προχώρησαν. Με το σεισμό περιπλέχθηκε η κατάσταση και τελικά οι γιορτές πρωτοέγιναν το 1955. Γι΄ αυτό, φέτος, είχαμε την επέτειο των πενήντα πέντε χρόνων των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Όσον αφορά στο Φεστιβάλ Φολκλόρ, ξεκίνησε το 1962 με τη συμμετοχή τριών συγκροτημάτων. Ήταν ένα συγκρότημα από τη Σερβία, ο «Ορφέας» Λευκάδος και ένα χορευτικό από την Καλαβρία της Ιταλίας. Προσωπικά, ήρθα στη Λευκάδα το 1963, οπότε και διορίστηκα. Από τη δεύτερη χρονιά, λοιπόν, ήμουν εκεί. Τον πρώτο χρόνο ως παρατηρητής, το δεύτερο χρόνο ως χορευτής- γιατί συμμετείχα στο χορευτικό του «Ορφέα»-, και όλα τα χρόνια, από τότε έως σήμερα, συμμετέχω ανελλιπώς στο Φεστιβάλ. Τα πρώτα χρόνια, δεν είχα κάποια θέση στην οργανωτική επιτροπή, αλλά συμμετείχα με διάφορους άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, καθάριζα την πλατεία, βοηθούσαμε τα συνεργεία, τους χορευτές, τους συνοδούς τους και ό,τι άλλο προέκυπτε. Επίσημα, άρχισα να εργάζομαι και να συμμετέχω στην οργανωτική επιτροπή των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και του Φεστιβάλ Φολκλόρ, από την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκε το 1978 και πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1979. Από τότε, λοιπόν, και χωρίς διακοπή, είμαι στο Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου. Από την πρώτη Γενάρη του 1979 μέχρι και σήμερα που μιλάμε.       

- Μ.Β.: Ποια είναι η γεύση που σας άφησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια?
- Β.Θ.: Πιστεύω ότι το επίπεδο των φετινών εκδηλώσεων ήταν πολύ καλό. Σε σχέση με το Φολκλορικό Φεστιβάλ, θεωρώ ότι ήταν ακριβώς όπως έπρεπε. Δεν υπήρξε πληθώρα συγκροτημάτων και δεν έγιναν υπερβολές. Τα χορευτικά που συμμετείχαν ήταν δεκατρία στον αριθμό και ήταν όλα τους προσεγμένα και πολύ καλά. Στο σημείο αυτό, θέλω να πω ότι πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται και από τις γενικότερες, τρέχουσες συγκυρίες.

- Μ.Β.: Τι εννοείτε?
- Β.Θ.: Φέτος, συνέβησαν πολλά. Ακυρώθηκαν πολλά Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. Τα μεγάλα συγκροτήματα, τα υπερπόντια, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Χιλή και η Κούβα, για να έρθουν στην Ελλάδα, έπρεπε νωρίτερα να έχουν εξασφαλίσει και συμφωνήσει μία περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Συνδύαζαν, δηλαδή, την εμφάνιση τους στο δικό μας Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή τους και σε άλλα Φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Κι αυτό, γιατί τα έξοδα τους, τα μεταφορικά και άλλα, είναι μεγάλα. Οπότε, δεν μπορούν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο και πολυέξοδο ταξίδι, μόνο για να εμφανισθούν εδώ στη Λευκάδα. 

- Μ.Β.: Ποιος ήταν ο λόγος που ακυρώθηκαν όλα αυτά τα Φεστιβάλ?
- Β.Θ.: Ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός: η γενικευμένη οικονομική κρίση.

- Μ.Β.: Κόντρα, λοιπόν, στην παγκόσμια οικονομική κρίση, εμείς οι Λευκαδίτες, αντισταθήκαμε.
- Β.Θ.:  Υπήρχε η πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί και το δικό μας Φεστιβάλ, όπως δεν έγινε του Αγρινίου, του Αιγίου και τόσα άλλα, που τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν προσπάθειες να καθιερώσουν παρόμοιους πολιτιστικούς θεσμούς. Βέβαια, αυτές οι εκδηλώσεις δεν συγκρίνονται με το δικό μας το Φεστιβάλ Φολκλόρ. Απλά, καλούνται Φεστιβάλ. Για να καταλάβετε, το συγκρότημα του Μεξικού είχε κανονίσει να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ του Αιγίου, κι έπειτα να έρθει στη Λευκάδα. Ύστερα, όμως, από την αναπάντεχη ακύρωσή του Φεστιβάλ στο Αίγιο, αναγκαστήκαμε να τους φιλοξενήσουμε μία εβδομάδα παραπάνω.    

- Μ.Β.: Και πώς, τελικά, τα καταφέραμε και εξελίχθηκαν όλα ομαλά?
- Β.Θ.: Η απόφαση για να γίνει το Φεστιβάλ πάρθηκε ομόφωνα. Αρχικά, διατυπώθηκαν ορισμένες αντιρρήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου. Τελικά, όμως, επικράτησε η άποψη να γίνει το Φεστιβάλ, η οποία είχε την απόλυτη στήριξή μου. Κι αυτό, γιατί έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποιες προετοιμασίες για την επέτειο των πενήντα χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, που θα πραγματοποιηθεί το 2012. Έχουμε ήδη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις και έχουμε δεσμευθεί με διάφορους φορείς που θέλουμε να παραστούν, όπως είναι οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο «Το παρόν και το μέλλον του Φολκλόρ», οι Διευθυντές άλλων Φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου, ορισμένα χορευτικά συγκροτήματα που έχουμε επιλέξει να παρουσιασθούν- συγκεκριμένα τα είκοσι καλύτερα που έχουν εμφανιστεί έως τώρα στη Λευκάδα. Αν, λοιπόν, δεν γινόταν το Φεστιβάλ φέτος, θα άλλαζαν και οι ημερομηνίες εορτασμού των πενήντα χρόνων. Θα έπρεπε να εορταστούν το 2013 τα πενηντάχρονα. Επιπλέον, είχε τεθεί θέμα να μην γίνουν και οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Γενικά, να μην γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.    

- Μ.Β.: Η Λευκάδα, δηλαδή, θα παρουσίαζε μία τελείως διαφορετική εικόνα. Άοσμη και άχρωμη πολιτιστικά. Θα ήταν μία άλλη Λευκάδα.
- Β.Θ.: Οπωσδήποτε. Γιατί όλοι- ακόμα κι αυτοί που φωνάζουν και διαμαρτύρονται- περιμένουν να δουν τα πολιτιστικά δρώμενα κάθε καλοκαίρι. Ακόμα και σ’ αυτούς θα στοίχιζε, αν δεν γινόταν. Πρότεινα, λοιπόν, το εξής: να μην κάνουμε έξοδα, να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ σε αμοιβές τραγουδιστών ή άλλων συντελεστών. Να καλέσουμε μόνο όσους δέχονταν να παρουσιασθούν και να αμειφθούν αποκλειστικά και μόνο από τις εισπράξεις που θα έκαναν. Γιατί, αν δεν γινόταν οι εκδηλώσεις, η τοπική αγορά θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα. Όσα χρήματα δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση των πολιτιστικών δρώμενων, όλα κατέληξαν στην αγορά της Λευκάδας και τους ανθρώπους της. Με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούσε να αρνηθεί κανείς. Για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, οι εκδηλώσεις έπρεπε να γίνουν απαραιτήτως. Έτσι, πιστεύω ότι τονώθηκε αρκετά η αγορά της Λευκάδας.      

- Μ.Β.: Εσείς που παρακολουθήσατε όλες τις εκδηλώσεις καλωσορίζοντας όλους εμάς, πώς θα χαρακτηρίζατε την προσέλευση του κόσμου?
- Β.Θ.: Αρχικά, ένεκα της οικονομικής κρίσης, δεν ξέραμε σε τι επίπεδα θα κινούνταν φέτος ο τουρισμός. Η Λευκάδα, όμως, είχε τελικά πολύ κόσμο. Και το ευτυχές ήταν ότι παρακολούθησε τα πολιτιστικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Ίσως, ο κόσμος να ήθελε να αποφορτιστεί από τα καθημερινά του προβλήματα και τις έγνοιες βρίσκοντας διέξοδο στον πολιτισμό. 

- Μ.Β.: Οι τιμές των εισιτηρίων, γενικά, σε τι επίπεδα κινήθηκαν?
- Β.Θ.: Οι τιμές των εισιτηρίων ήταν χαμηλές, γιατί θέλαμε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι θεατές. Να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να χαρούν. Θα λέγαμε ότι το αντίτιμο ήταν συμβολικό, ώστε να αποδοθεί και ο απαραίτητος σεβασμός στα διάφορα θεάματα, τις παραστάσεις και τους συντελεστές τους. Βάσει, λοιπόν, αυτών των συνθηκών πραγματοποιήθηκαν φέτος οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» και το υπαίθριο Θέατρο Λευκάδας. Στο Κηποθέατρο φιλοξενήθηκαν και πολλές παραστάσεις σχολών και συλλόγων. Τα έξοδα των παραστάσεων αυτών, ως προς το φως και τον ήχο, καλύφθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο. Γιατί, ακόμα κι αυτές οι παραστάσεις θα δημιουργούσαν μία γενικότερη κίνηση, με οφέλη οικονομικά για την αγορά.     

- Μ.Β.: Πάντως, πέρα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, να υπογραμμίσουμε και τη σημαντική, θετική επιρροή που ασκεί ο πολιτισμός στον ψυχισμό των ανθρώπων, όπως προείπατε. Και είναι, σαφέστατα, προτιμότερο κάποιος να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση, από το να κάτσει με τις ώρες σε μία καφετέρια. Όλα χρειάζονται, βέβαια. Στις σωστές τους δόσεις, όμως.
- Β.Θ.: Ο κόσμος, μέσω του πολιτισμού, ξεχνιέται και ξεφεύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του. Η ιστορία έχει δείξει ότι τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα Φεστιβάλ παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκαν σε δύσκολες εποχές. Σε περιόδους κρίσεων. Είναι επιβεβλημένο, σε τέτοιες εποχές, να υπάρχουν αυτοί οι πολιτιστικοί θεσμοί και να προωθούνται.   

- Μ.Β.: Στην ομιλία σας, κατά την Τελετή Λήξης, αναφερθήκατε στην επιτυχημένη συνεργασία που πραγματοποιήθηκε με το «Χαμόγελο του Παιδιού», έναν Οργανισμό που δίνει το δικό του, μεγάλο αγώνα για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Τι είδους συνεργασία ήταν αυτή?
- Β.Θ.: Ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία. Τους παραχωρήσαμε χώρο στην κεντρική Πλατεία της Λευκάδας, δίπλα ακριβώς από το κιόσκι που πωλούνταν τα εισιτήρια για τις εκδηλώσεις, προκειμένου να πουλήσουν κάποια είδη, όπως τετράδια, μολύβια και άλλα, προς ενίσχυση του ταμείου και των σκοπών του Οργανισμού. Πρέπει να επισημάνω ότι το όλο εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Εδώ, στη Λευκάδα, έκαναν ρεκόρ εισπράξεων! Και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μελλοντική συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».   

   Η συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, κ. Βασίλη Θερμό, θα ολοκληρωθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας, που θα δημοσιευθεί την 1η Οκτωβρίου. Στο δεύτερο μέρος, ο κ. Θερμός, μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της Τελετής Αδελφοποίησης της Λευκάδας με την Οδησσό, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο. Γεγονός εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας, καθότι η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία. Αυτά και άλλα πολλά, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και σημαντικά, την 1η του Οκτώβρη.
 
Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου