Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τελετή Λήξης του 48ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ Λευκάδας





   Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του 48ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ Λευκάδας, που ουσιαστικά σήμανε και το τέλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού.
   Το Ανοιχτό Θέατρο γέμισε από κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει και να τιμήσει τα χορευτικά συγκροτήματα στην τελευταία τους αυτή εμφάνιση, η οποία κορυφώθηκε με το συμβολικό Χορό της Ειρήνης και Συναδέλφωσης των Λαών, μεταδίδοντας μας το πραγματικό νόημα και πνεύμα του Φεστιβάλ.
   Συνολικά, εμφανίστηκαν στη σκηνή δεκατρία χορευτικά συγκροτήματα, οκτώ ξένα και πέντε ελληνικά, τα οποία παρουσίασαν ένα ολιγόλεπτο, αντιπροσωπευτικό της παραδόσεως τους, πρόγραμμα.
   Την αυλαία άνοιξε η «Νέα Χορωδία» Λευκάδας. Ακολούθησε η Γεωργία με το συγκρότημα «Rokva» από την Τιφλίδα. Εντυπωσιακότατες ήταν οι χορεύτριες του συγκροτήματος- με τις μελαχρινές τους πλεξούδες- που χόρεψαν σχεδόν νυχοπατώντας, νεραϊδόμορφα κι αέρινα.
   Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκε το γκρουπ «Sri Krishna Judial Sanka Badya Folk Dance Kala Kedra» από την ανατολική Ινδία και συγκεκριμένα την πόλη Berham Pur, του κόλπου της Βεγγάλης. Οι Ινδοί χόρεψαν ισορροπώντας επάνω σε καλάμια, λες και χόρευαν το «Χορό του Ζαχαροκάλαμου». Στη σκηνή, τους διαδέχθηκε το συγκρότημα του «Πήγασου» με χορούς από τη Λευκάδα.
   Έπειτα, παρακολουθήσαμε το συγκρότημα «Folklor Kurumu» από την Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους μουσικούς του συγκροτήματος ήταν κι ένα μικρό αγόρι που έπαιζε τουμπερλέκι. Επιστρέφοντας στο ελληνικό ρεπερτόριο, είδαμε το Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων, έναν από τους μεγαλύτερους χορευτικούς ομίλους της πατρίδας μας, που αριθμεί συνολικά πεντακόσιους χορευτές. Το χορευτικό των Τρικάλων είναι από τα κορυφαία στον ελλαδικό χώρο, με συνεχείς συμμετοχές τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, λαμβάνοντας άριστες κριτικές, μα και διακρίσεις σε κάθε εμφάνισή του.
   Μετά το χορευτικό των Τρικάλων, παρακολουθήσαμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Το συγκρότημα «Ballet Folklorico de Orizaba» από το Μεξικό, προερχόμενο από την περιοχή της Veracruz. Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της εκφωνήτριας της Τελετής κ. Ιωάννας Φίλιππα, τα λευκά φορέματα των χορευτριών συμβόλιζαν τα κύματα της θάλασσας, κι επιπλέον ο χορός τους είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Τα ζευγάρια ανταγωνίζονταν για το ποιος άντρας θα χτυπήσει καλύτερα τα παπούτσια του και ποια γυναίκα θα χορέψει καλύτερα με το βάζο στο κεφάλι. Ήταν ξεχωριστό το συγκρότημα των Μεξικανών, μεταδίδοντας μας την ηλιόλουστη διάθεση και το έντονο ταμπεραμέντο τους.
   Στη συνέχεια, επιστρέψαμε στα μεσογειακά μας λημέρια, παρακολουθώντας το ιταλικό συγκρότημα «Torre Sibiliana», από το Petrosino, μία πόλη στο δυτικότερο άκρο της Σικελίας. Το ιταλικό συγκρότημα διαδέχθηκε ο «Απόλλων» Καρυάς, που μας παρουσίασε χορούς από το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Λέρου. Μου άρεσαν πολύ οι κεντημένες με πούλιες φορεσιές και τα γιλέκα των χορευτών, μα κυρίως το χορευτικό τους παιχνίδισμα.
   Το συγκρότημα «El Horeya» από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εμφανίσθηκε αμέσως μετά. Οι ιαχές των χορευτριών και ο χορευτής-στρόβιλος ήταν τα σημεία εκείνα που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση. Το επόμενο γκρουπ ήταν αυτό της Ρωσίας ονόματι «Zulturgan», από τη Δημοκρατία της Καλμυκίας, που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα.
   Ακολούθησαν οι Σέρβοι με το συγκρότημα  «Talija» από το Βελιγράδι, το οποίο έκλεψε και τις εντυπώσεις, κορυφώνοντας το κέφι. Οι χορευτές και οι χορεύτριες ήταν σαν να ακροβατούσαν. Δυναμικό χορευτικό που ήταν έκδηλο πόσο αγαπάει να χορεύει.
   Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του «Ορφέα» Λευκάδας, που παρουσίασε χορούς από τη Θράκη, υπό τη συνοδεία των κρουστών του καταξιωμένου Πέτρου Κούρτη.
   Στο σημείο αυτό, ανέβηκαν στη σκηνή οι χορευτές και οι χορεύτριες όλων των συγκροτημάτων, συμμετέχοντας στο Χορό της Ειρήνης και Συναδέλφωσης των Λαών, που χορογραφήθηκε από το χορευτή κ. Νίκο Σκεπετάρη.
   Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Λευκάδας κ. Φέτση, ο οποίος ανακοίνωσε τη λήξη του Φολκλορικού Φεστιβάλ και υποστήριξε την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Έπειτα, απευθύνθηκε στο Βουλευτή Λευκάδας κ. Μαργέλη, ζητώντας του να φροντίσει για την αποπεράτωση του Θεάτρου, ώστε το Φεστιβάλ του επόμενου καλοκαιριού να πραγματοποιηθεί στους χώρους του. Απηύθυνε ευχαριστίες στον κ. Αλέξη Κωστάλα, που όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ του νησιού, καθώς και στους υπαλλήλους του Πνευματικού Κέντρου. Ειδική μνεία έκανε ο Δήμαρχος για τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Βασίλη Θερμό, αποκαλώντας τον «Αρχιτέκτονα» των γιορτών του πολιτισμού της Λευκάδας.
   Ο κ. Θερμός ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να κάνει τον απολογισμό του Φεστιβάλ, κατά τον οποίο επικεντρώθηκε στις σημαντικότερες εκδηλώσεις και συνεργασίες του καλοκαιριού, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα παράπονα του διατύπωσε για τηλεοπτικό κανάλι της περιοχής, και συγκεκριμένα για μία αναληθή ανάρτηση στο διαδικτυακό του χώρο-, καθώς και για τις περικοπές που έγιναν στη χρηματοδότηση για τον πολιτισμό. Παρακάλεσε δε τους επερχόμενους τοπικούς άρχοντες να μεριμνήσουν για τα πολιτιστικά, αναφερόμενος στο Θέατρο Λευκάδας, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, και την επιθυμία του να μετατραπεί το σημερινό κτήριο του Δημαρχείου σε Μέγαρο Πολιτισμού. Συνέχισε με ευχαριστίες προς τους τοπικούς φορείς, τους χορηγούς, τους συνοδούς των συγκροτημάτων και τους υπαλλήλους του Πνευματικού Κέντρου.
   Στην Τελετή Λήξης βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κακλαμάνης, ο Βουλευτής Λευκάδας, κ. Μαργέλης, και άλλοι φορείς και παράγοντες του τόπου.
   Με την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ Φολκλόρ γράφτηκε το τέλος των γιορτών του πολιτισμού και της τέχνης του καλοκαιριού, το οποίο ήταν πλούσιο σε θεάματα και εκδηλώσεις κάθε λογής. Ο Λόγος, η Μουσική, το Θέατρο, ο Χορός, τα Εικαστικά, η Παιδική Ψυχαγωγία, είχαν την τιμητική τους, χαρίζοντας σε όλους μας στιγμές κι αναμνήσεις αξέχαστες.
   Να είμαστε όλοι- διοργανωτές, συμμετέχοντες, καλλιτέχνες, θεατές- καλά, να συναντηθούμε και του χρόνου, εδώ στη Λευκάδα, που είναι πιστή στο ραντεβού της με τον πολιτισμό χρόνια τώρα, αποτελώντας μία σταθερή, υψηλή αξία στο πανελλήνιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου