Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Λίγο απ' όλα

23η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας
 

   Τη Δευτέρα, στις 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η 23η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μία συνεδρίαση που, σε γενικές γραμμές, ακολούθησε τόνους χαμηλούς, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με την προηγούμενη, η οποία χαρακτηρίστηκε από το έντονο ξέσπασμα του κ. Μικρώνη. Στη συνεδρίαση, πάντως, της 27ης Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την αλήθεια- οπότε και τη φήμη του-, ο κ. Μικρώνης πήρε το λόγο ζητώντας συγγνώμη από τους δημοτικούς συμβούλους και τους συμπολίτες του. Συνέχισε κατηγορώντας το Δήμαρχο ότι «δεν έκανε την παραμικρή αντίστοιχη κίνηση, όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης», ενώ προχώρησε αναλύοντας το ιστορικό της αμφιλεγόμενης υπόθεσης «Μπογδάνη-Κούρτη». Ολοκληρώνοντας είπε: «Η μέθοδος, «πετάμε λάσπη στο τέλος κάτι θα μείνει» και μάλιστα από την θέση του Δημάρχου, είναι άκρως επικίνδυνη».
   Η απάντηση του Δημάρχου ήταν η εξής: «Ένα πράγμα θέλω να πω. Από το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Μικρώνη αποδεικνύεται ξεκάθαρα αυτό που έχω πει. Δεν μπορεί να μπλέκει τα ιδιωτικά με τα δημόσια. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο στο τραπέζι αυτό, ασχολείσαι με τους δημότες, κι εδώ, ο ίδιος, σας ανέπτυξε μια ιστορία. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω».

Επί της διαδικασίας

   Ακολούθησε η παρατήρηση επί της διαδικασίας του κ. Μπραντζουκάκη, σύμφωνα με την οποία στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν συμφωνήσει να διακόψουν στο 11ο θέμα και να συνεχίσουν με τα υπόλοιπα την επόμενη ημέρα. Απόφαση που δεν τηρήθηκε, τελικά, μιας και η ψήφιση των θεμάτων ολοκληρώθηκε την ίδια ημέρα, τη στιγμή που ο κ. Μπραντζουκάκης είχε ήδη αποχωρήσει, μετά από σχετική ενημέρωση προς την Πρόεδρο. Η ουσία της παρατήρησης του δημοτικού συμβούλου ήταν η ακόλουθη: «Επειδή έχει ξαναγίνει αυτό, θα ήθελα από εδώ και πέρα τουλάχιστον, αυτά που λέμε να τα κάνουμε!».
   Η σταθερότητα στις αποφάσεις και η πιστή εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών είναι συνώνυμα της φερεγγυότητας και της αποδοτικότητας. Το παρεΐστικο κλίμα και οι αντίστοιχες λογικές πρέπει να μένουν έξω από την αίθουσα.

Με Υπερβάλλοντα Ζήλο

   Εκ στόματος κ. Ρόκκου, πληροφορηθήκαμε για τα θέματα που έχουν προκύψει μεταξύ Δήμου και Αστυνομίας. Ως πρώτο περιστατικό αναφέρθηκε η σύλληψη- την Τετάρτη, στις 22 Ιουνίου και ώρα δέκα και μισή πρωινή- του προέδρου της κοινότητας των Λαζαράτων κι ενός υπαλλήλου του Δήμου, κατά τη μεταφορά υλικού από το νταμάρι του Καβάλου στο δημοτικό διαμέρισμα της Κατούνας. Ο κ. Ρόκκος είπε: «Το θέμα δεν είναι ότι έγινε η σύλληψη, αλλά πώς έγινε!», εξηγώντας μας ότι συμμετείχαν δύο περιπολικά, καθένας από τους συλληφθέντες μπήκε σε διαφορετικό όχημα και ότι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες απογευματινές ώρες. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι η Αστυνομία προχώρησε και στην κατάσχεση του δημοτικού αυτοκινήτου και μηχανήματος. Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο» από τη μεριά της Αστυνομίας- έκφραση που επανέλαβε και στη συνέχεια-, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Εγώ δεν μπορώ να δικαιολογήσω ότι δέκα και μισή έγινε η σύλληψη του υπαλλήλου και έντεκα και τέταρτο πέρασε φορτηγό, φορτωμένο, από το Δήμο Σφακιωτών, από τον Αμμόκαμπο, ιδιωτικό. Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω!». Ως δεύτερο περιστατικό, ανέφερε την απροθυμία της Αστυνομίας να βοηθήσει στην καταπολέμηση και τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου, διευκρινίζοντας: «Δεν μπορεί η δημοτική αστυνομία να επέμβει στο παράνομο εμπόριο!». Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος, πρόσθεσε: «και χθες πήγαν κι «έγραψαν» συμπολίτη μας που είχε σκαλωσιές πάνω στο πεζοδρόμιο, που δεν είναι αρμοδιότητα δική τους».
   Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής, αναφερόμενος στο περιστατικό με το νταμάρι και τις συλλήψεις, έθεσε ερωτήσεις περί νομιμότητας της διαδικασίας μεταφοράς, καθότι, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ η Αστυνομία να συμπεριφέρεται απέναντι στο Δήμο μ’ έναν τέτοιο τρόπο. Και φοβάμαι μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Νερό

   Όσον αφορά στο θέμα του νερού, διατυπώθηκαν ερωτήσεις σε σχέση με την πρόοδο της διαδικασίας καταγραφής των προβλημάτων από την ΕΥΔΑΠ, ενώ εκφράστηκε και η άποψη ότι η αντιπολίτευση θα πολεμήσει προκειμένου να μην παραχωρηθεί η διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης στην εν λόγω ιδιωτική εταιρία. Το θέμα του νερού έθιξε και ο κ. Στραγαλινός, ρωτώντας για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε στο νησί και ζητώντας να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα από τις σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις. Ο Δήμαρχος τον παρέπεμψε στον κ. Καρβούνη, ο οποίος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχέδιο Λυγιάς - Καρυωτών

   Ως εκπρόσωπος των κατοίκων των Καρυωτών, έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαλακάσης, προκειμένου να θέσει προς ψήφιση να περιληφθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης το διαγραμμισμένο τμήμα, όπως ακριβώς ήταν και πριν την ακύρωση του σχεδίου το 2001, αναφερόμενος και στη σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φλογαΐτη. Το εν λόγω αίτημα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να γνωστοποιηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που επρόκειτο να επισκεφθεί την περιοχή, την Τρίτη, στις 28 Ιουνίου.

Άλλα…

- Στο θέμα το σχετικό με την κατασκευή των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας, υψώθηκαν λιγάκι οι τόνοι μεταξύ της δημοτικής αρχής, του προέδρου της κοινότητας Βουρνικών, κ. Προκόπη, καθώς και του προέδρου της κοινότητας Φτερνού, κ. Μαυροκέφαλου. Σημείο διαφωνίας ήταν η ακριβής θέση κατασκευής των σταθμών.
- Η καθαριότητα, ως αναγκαιότητα όλων των περιοχών του νησιού- από τα ορεινά χωριά μέχρι τα στενά της πόλης- απασχόλησε αρκετά τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, κι αυτή τη φορά. Ο Δήμαρχος, θέλοντας να τονίσει τις δυσκολίες, είπε ότι τα περισσότερα απορριμματοφόρα βρίσκονται στο συνεργείο για επισκευές, ενώ ο κ. Γεράσιμος Αραβανής είπε ότι θα ήθελε να ενημερωθεί για τη συνολική δαπάνη που θα διατεθεί για την καθαριότητα. Ο κ. Στραγαλινός αναφέρθηκε σε μία επιστολή που είχε απευθύνει η ΠΑΚΟΕ στο Δήμο Λευκάδας, σχετικά με την ανάληψη της συνολικής ευθύνης των σκουπιδιών, και απηύθυνε ερώτηση στο Δήμαρχο γιατί δεν την παρουσίασε προς συζήτηση και ψήφιση στους δημοτικούς συμβούλους.
Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει με αντικείμενο την καθαριότητα. Η γενική, όμως, διαπίστωση είναι ότι η Λευκάδα παραμένει αφρόντιστη και παραμελημένη, εμφανίζοντας μία εικόνα που την αδικεί.
- Ορισμένοι από τους δημοτικούς συμβούλους «ξεχωρίζουν», εξαιτίας της γραφικότητας του λόγου και των διαπιστώσεων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Καρτάνος. Με «χιουμοριστικές» εισαγωγές του τύπου: «Εγώ που είμαι από την οικογένεια Μποδοσάκη», και διαπιστώσεις όπως: «Καλαμπόκια πουλάνε όλοι οι τεμπέληδες», είναι φυσικό να τραβά την προσοχή, μα αφύσικο να πείθει.
- Γύρω στα μεσάνυχτα, το υπό συζήτηση θέμα ήταν η αναβίωση του παιχνιδιού «τ’ αμπαλί». Εισηγητής του? Ο κ. Δρακονταειδής. Αν και είμαι υπέρ της διατήρησης των παραδόσεων και της αναβίωσης των εθίμων, μέσα στο γενικότερο κλίμα του μεσοπρόθεσμου, του μνημονίου και των λοιπών δαιμονίων, σκέφθηκα: «Όλα τα’ χει η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε!». Παρατηρώντας, όμως, πώς επέδρασε η συγκεκριμένη προοπτική σε ορισμένους- οι οποίοι ανέσυραν θύμησες από το χρονοντούλαπό τους-, άλλαξα γνώμη. Ίσως, ξαναπαίζοντας, να ταξιδέψουν πίσω στην παιδική τους ηλικία, μακριά από ιδιοτέλειες, διπλωματίες, επάρσεις κι αναξιοπρεπείς υπερβολές…

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου