Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ανατρεπόμενες Ισορροπίες

24η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας

 
   
   Μετά από είκοσι και πλέον συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού δείχνει να μην έχει βρει το βηματισμό του- υπόσχεση που επαναλαμβάνει διαρκώς ο δήμαρχος, κ. Αραβανής-, όπως αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της 24ης συνεδρίασης του, τη Δευτέρα, στις 11 Ιουλίου.
   Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις επτά το απόγευμα, έχοντας συνολικά δέκα θέματα στην ημερήσια διάταξή της. Ακολουθώντας τον κανονισμό, διατυπώθηκαν αρχικά οι ανακοινώσεις και οι ερωτήσεις, από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, καθώς και οι αντίστοιχες απαντήσεις από την πλευρά του δημάρχου. Η εν λόγω διαδικασία, αν και θα έπρεπε να επέχει θέση εισαγωγής, διήρκησε τελικά μέχρι και τις δέκα και μισή το βράδυ! Το γεγονός αυτό καθεαυτό αποδεικνύει τη μη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ευθύνη που βαραίνει πρωτίστως την πρόεδρο του, κ. Νίκη (Λίνα) Μακρυγιώργου- η οποία προφανώς δεν έχει βρει τον τρόπο να επιβληθεί-, καθώς και το δήμαρχο- ο οποίος συνηθίζει να εμπλέκεται στα προεδρικά καθήκοντα, ενώ συχνά πυροδοτεί την ατμόσφαιρα, εξαπολύοντας προσωπικές και άλλες επιθέσεις. Μερίδιο της ευθύνης, βέβαια, φέρουν και όλοι εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν πειθαρχούν στον κανονισμό λειτουργίας, ένεκα της τάσης τους να αμπελοφιλοσοφούν και να μονοπωλούν τις διαδικασίες.

Επεισόδιο «Θερμού»

   Είναι γνωστό πλέον τι συνέβη στη συνέντευξη τύπου του δημάρχου, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, στις έξι Ιουλίου. Ο δήμαρχος απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, πλην της εφημερίδας «Τα Καλά Νέα» και του εκδότη της, κ. Θερμού. Παρακάμπτοντας το γεγονός αυτό, ο κ. Θερμός προσήλθε στη συνέντευξη, όπου ήρθε αντιμέτωπος με την άρνηση του δημάρχου να τον συμπεριλάβει στην όλη διαδικασία, οπότε και απομακρύνθηκε κακήν κακώς.
   Επί του συγκεκριμένου συμβάντος, τοποθετήθηκε ο κ. Βεργίνης, ο οποίος- απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους- είπε ότι «ο δήμαρχος μας στεναχωρεί κατά καιρούς», και συνέχισε ρωτώντας τον ίδιο το δήμαρχο: «Με ποια σκέψη εφαρμόζετε την αρχή του αποκλεισμού στα μέσα ενημέρωσης? Και προς τι αυτή η συμπεριφορά?». Προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Δρακονταειδής μίλησε για «έλλειμμα δημοκρατίας», ενώ ο κ. Γεράσιμος Αραβανής είπε: «Πρόκειται για πράξη η οποία ήταν λάθος και πρέπει να το παραδεχθείτε κύριε δήμαρχε».
   Από τη μεριά του, ο δήμαρχος δικαιολόγησε τη στάση του με βασικό επιχείρημα ότι η εφημερίδα που εκδίδει ο κ. Θερμός δεν είναι καταγεγραμμένη στην ΕΣΗΕΑ, και κατέληξε λέγοντας: «ήταν επιλογή μου και κρίνομαι».
   Λαμβάνοντας υπόψη τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους αυτών που κλήθηκαν στη συνέντευξη τύπου, η επιχειρηματολογία του δημάρχου περί νομιμότητας- με προεκτάσεις εγκυρότητας-, δεν καθίσταται πειστική.
   Όσο για το «έλλειμμα δημοκρατίας» που ανέφερε ο κ. Δρακονταειδής, την ύπαρξή του επιβεβαίωσε εμπράκτως η πρόεδρος, κ. Μακρυγιώργου, στερώντας από τον άμεσα εμπλεκόμενο, κ. Θερμό, τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει σχετικά. Μάλλον, ο νόμος εφαρμόζεται αυστηρά, σε επιλεκτική μόνο βάση.

Παράνομα Τραπεζοκαθίσματα

   Αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του θέρους, οι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται τα τραπεζοκαθίσματα στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, επιμένουν να αγνοούν το νόμο. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος είπε ότι θα γίνουν καταγγελίες στο Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Πόρτο Κατσίκι, όσο και στο Κάθισμα, όπου μας ενημέρωσε ότι «δεν έχουν πληρώσει και βγάζουν καθίσματα και ομπρέλες».
   Ο αντιδήμαρχος, κ. Ελευθέριος Αραβανής, πρόσθεσε ότι «συναλλασσόμαστε με το χειρότερο κομμάτι επιχειρηματιών, αυτών που ασχολούνται με αιγιαλό και παραλία», συμπληρώνοντας ότι «η εικόνα είναι απαράδεκτη» και ότι «από το Σεπτέμβρη πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες για την ισονομία».

Επιστολή Τηλυκράτη

   Στη συνεδρίαση, αποδόθηκε επιστολή από το προεδρείο της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Τηλυκράτη»- εκπροσωπούμενο από τον κ. Φίλιππα-, η οποία κοντολογίς διατύπωνε τα παράπονα της απέναντι στη δημοτική αρχή, τόσο για το γεγονός ότι δεν έδωσε το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, όσο και για την κωλυσιεργία που χαρακτηρίζει τη μελέτη ανακατασκευής του σταδίου.
   Ο κ. Φίλιππας εμφανίστηκε προκλητικός, εξαπολύοντας φράσεις τύπου: «εκεί που κάθεσαι εγώ σε πήγα», απευθυνόμενος στο δήμαρχο και τον κ. Καρτάνο. Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν ότι ο κ. Φίλιππας μιλούσε- χαμηλοφώνως- υβριστικά για το δημοτικό συμβούλιο και τα μέλη του, κι ότι επιδόθηκε ακόμη και σε άκομψες χειρονομίες.
   Τη συμπεριφορά του αυτή μιμήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καρτάνος, τον οποίο αντίκρισα η ίδια να επιδίδεται σε απαράδεκτα επαίσχυντη χειρονομία…
   Για μια ακόμη φορά, ο δήμαρχος δεν κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του κι επιτέθηκε προσωπικά στον εκπρόσωπο του «Τηλυκράτη», κάνοντας λόγο για «γυάλινα μάτια» κι άλλα ακατάληπτα.

Προεδρικός Παροξυσμός

   Και κάπου εκεί, μεταξύ υπονοούμενων και χειρονομιών, ο κ. Βεργίνης αντέδρασε στους χειρισμούς της κ. Μακρυγιώργου, καταθέτοντας μομφή κατά του προεδρείου.
   Στο σημείο εκείνο, η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, μη καταφέρνοντας- γι’ ακόμη μια φορά- να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με την απαιτούμενη πυγμή.
   Επιστρέφοντας από τη διακοπή, ο δήμαρχος έθεσε πάλι θέμα πιστής τήρησης του κανονισμού και δεσμεύτηκε από τούδε και στο εξής να απαντά στις ερωτήσεις εντός δεκαλέπτου.
   Ο κ. Βεργίνης είπε ότι η πρόεδρος κατ’ επανάληψη υψώνει τη φωνή, και ζήτησε από την κ. Μακρυγιώργου να προσπαθήσει να είναι πρόεδρος όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου και να μην κάνει επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού.
   Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Δρακονταειδής είπε στην πρόεδρο: «δυστυχώς, δεν τηρείτε στάση ισονομίας», κι επιπλέον ότι «δεν επιτρέπεται να σας υποδεικνύει δημοτικός σύμβουλος να διακόψετε τη διαδικασία», εννοώντας τον κ. Ρεκατσίνα. Ολοκλήρωσε, υπογραμμίζοντας τη συνήθεια του δημάρχου να προσβάλλει.
   Ο κ. Γεράσιμος Αραβανής τόνισε ότι «δύο φορές έφτασε το θερμόμετρο στα ύψη και την ευθύνη φέρει και τις δύο φορές ο δήμαρχος».
   Και κάπως έτσι, κατά τις δέκα και μισή το βράδυ, έληξαν οι ερωτήσεις και οι ανακοινώσεις, και ήρθε η ώρα των θεμάτων της προ-ημερησίας διάταξης, και της ημερησίας ακολούθως.
   Ανεπίδεκτοι ή μη, χαμηλού ή υψηλού επιπέδου, είναι αυτοί που διοικούν κι αποφασίζουν για τη μελλοντική εξέλιξη της Λευκάδας, την καθημερινότητα και την ποιότητα του βίου μας. Επειδή η όλη κατάσταση θυμίζει συχνά παιδότοπο, εύχομαι, ορισμένοι εξ αυτών, να ενηλικιωθούν σύντομα, προτού ανατραπούν για τα καλά ιεραρχίες, σχέσεις και ισορροπίες…

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου