Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Εν Βρασμώ...

22η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας


   
   Οι επιστημονικές μελέτες και έρευνες συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αντιδράσεις των ανθρώπων οξύνονται- υπό την έννοια ότι η παρόρμηση κορυφώνεται-, ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης των ψυχοσωματικών ανθρώπινων λειτουργιών και των υψηλών θερμοκρασιών.
   Προσωπικά, ήλπιζα ότι με τον ερχομό του καλοκαιριού, οι τόνοι θα χαμήλωναν και θα επικρατούσε η εξευγενισμένη πλευρά όλων- και αναφέρομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας-, μιας και έχει παρέλθει ήδη ένα εξάμηνο από την ημέρα συγκρότησης του. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο η λειτουργία του θα έπρεπε να έχει ισορροπήσει, βασισμένη στις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και με γνώμονα κοινό την ανάπτυξη του τόπου. Όπως λέει, όμως, κι η παροιμία η σοφή: «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει.»…
   Τη Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη κάτι διαφορετικό. Για να είμαι ακριβής, συνέβη κάτι υπερβολικό. Μα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.         

Το περιστατικό «Μικρώνη»

   Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη συνήθη διαδικασία των ανακοινώσεων και των ερωτήσεων. Μετά από μία ώρα από την έναρξη της, το λόγο πήρε ο κ. Μικρώνης, ρωτώντας: «Ειπώθηκαν εδώ δύο ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια πόλης. Κύριε Δήμαρχε, κύριε αρμόδιε Αντιδήμαρχε, τα σχέδια πόλης έχουμε πει ότι πρέπει να έρθουν εδώ, να αποτελέσουν θέμα συζήτησης. Το έχουμε πει, το έχουμε ξανασυζητήσει. Υπάρχουν ευθύνες που καθυστερεί. Τις ευθύνες τις έχουν αυτοί που διοικούν κατά καιρούς την Πολεοδομία. Τώρα τη διοικεί η Δημοτική Αρχή, προηγουμένως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και λοιπά, και λοιπά. Αυτοί που διοικούν έχουν τις ευθύνες. Το ζήτημα είναι, όμως, θα έρθει εδώ σαν θέμα όλο το σχέδιο της Λευκάδας? Θα πρέπει να έρθουν όλα τα σχέδια. Είναι τεράστιο το θέμα. Το υποβαθμίζουμε συνεχώς κι αναγκαζόμαστε να ρωτάμε και να ξαναρωτάμε. Και καλά κάνουν οι συνάδελφοι και ρωτάνε, αλλά το υποβαθμίζουμε συνεχώς με το να παίρνετε το λόγο κ. Δήμαρχε και να δίνετε μία ξερή απάντηση. Εγώ, λοιπόν, δεν θέλω μία ξερή απάντηση, θέλω να το φέρετε σαν θέμα άμεσα».
   Ακολούθησε η απάντηση του Δημάρχου: «Θα σας απαντήσω. Και δεν ήθελα να δώσω αυτή την απάντηση, αλλά με προκαλείτε. Έχουμε πει στην Υπηρεσία να έρθουν τα σχέδια εδώ πέρα. Η Υπηρεσία έχει κάνει ένα ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη, εγώ έδωσα και γραπτή εντολή. Αλλά αυτό που ζητάτε και το οποίο συζητούσαμε και το πρωί, η Υπηρεσία δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι νόμιμο. Μου το ζητούσατε και ως Νομάρχη και το ζητούσατε και το πρωί. Δεν είναι νόμιμο!».
   Άμεση ήταν η ερώτηση του κ. Μικρώνη: «Ποιο?». Και ο Δήμαρχος απάντησε: «Η ιδιοκτησία Μπογδάνη. Δεν είναι νόμιμη!».
   Στο σημείο εκείνο, ο κ. Μικρώνης εξερράγη! Φωνάζοντας «Σας παρακαλώ, κ. Δήμαρχε», «Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά», «Είστε εντελώς απαράδεκτος»- και άλλα που δεν μπορώ να σας τα μεταφέρω-, αναποδογύρισε το τραπέζι που βρισκόταν εμπρός του και ό,τι άλλο βρέθηκε στο διάβα του. Τόσο ο κ. Δρακονταειδής, όσο και ο κ. Βεργίνης έσπευσαν να κατευνάσουν την αντίδραση του κ. Μικρώνη, ενώ ο Δήμαρχος φώναζε επίμονα «Έτσι είναι!», «Ακριβώς έτσι είναι!».
   Ακολούθησαν τα σχόλια ορισμένων δημοτικών συμβούλων περί ντροπής και αίσχους, όταν ο κ. Μικρώνης επέστρεψε στην αίθουσα, λέγοντας: «Από Αντινομάρχης υποσχεθήκατε. Γίνατε Νομάρχης, μηδέν. Γίνατε Δήμαρχος, τίποτα!», ενώ ο Δήμαρχος αντέτεινε: «Αντιστεκόμαστε να ξεπουλήσουμε τα οικόπεδα! Αντιστεκόμαστε!».
   Τελικά, ο κ. Μικρώνης αποχώρησε από την αίθουσα με καταληκτικά λόγια τα εξής: «Να κάνετε τα νόμιμα. Τον ρωτάω για τα σχέδια της Λευκάδας και μου κάνει επίθεση προσωπική! Η προσωπική επίθεση είναι η καλύτερη λύση σας. Λυπάμαι πολύ για την κατάντια!».
      
 Η παρέμβαση

   Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μικρώνη, το λόγο πήρε ο κ. Δρακονταειδής: «Έχετε μία τακτική, την οποία δεν με νοιάζει αν θα το παραδεχτείτε ότι την ασκείτε ως τακτική. Αλλά νομίζω ότι το έχουν καταλάβει οι δημοτικοί σύμβουλοι, και οι δικοί σας. Ποια είναι αυτή? Όταν θέλετε ένα ζήτημα να το απαντήσετε έξω από την ουσία του, συνηθίζετε με έναν τρόπο να πετάτε λάσπη. Αυτό δεν έγινε μόνο σήμερα. Έχει γίνει πολλές φορές. Το κάνατε πριν από μισή ώρα ακριβώς στον κ. Στραγαλινό. Εάν θεωρείτε ότι με τέτοιες στάσεις βοηθάτε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, η άποψη σας είναι σεβαστή, αλλά να ξέρετε ότι δεν τη βοηθάτε. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, ή να το σταματήσετε αυτό το πανηγύρι, διότι πολλές φορές μπορεί αυτό να σας ικανοποιεί και να σας δίνει μία προσωπική ηθική ικανοποίηση, να ξέρετε όμως ότι δεν λύνει τα προβλήματα. Δεν μπορεί, λοιπόν, όταν τίθεται από συμβούλους να κουβεντιαστεί το σχέδιο πόλης μ’ ένα συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, να απαντάτε εσείς σ’ εμένα για παράδειγμα ή σε κάποιον άλλο σύμβουλο, τι έκανε πριν από δώδεκα χρόνια. Εγώ σας ζητώ να ζητήσετε συγγνώμη. Και δεν είναι κακό να ζητάει κάποιος συγγνώμη, όταν έχει κάνει λάθος. Νομίζω ότι με αυτό που είπατε τορπιλίσατε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζητήστε συγγνώμη. Είναι αντρίκιο να το κάνετε. Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε».
   Η απάντηση του Δημάρχου ήταν: «Πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη. Να ζητήσω από τον κ. Στραγαλινό ή από τον κ. Βεργίνη, ναι. Για το συγκεκριμένο θέμα και για τα οικόπεδα δεν ζητάω συγγνώμη! Τελεία και παύλα! Και συγγνώμη για τον τόνο της φωνής μου. Γιατί μας καρικώνουν να μας εξαπατήσουν οι επιτήδειοι- δεν αναφέρομαι στον κ. Μικρώνη- για οικόπεδα. Να πρέπει να διαβάζουμε συμβόλαια και να κόψουμε- λες κι είναι τόπι ύφασμα- να μοιράζουμε από δω κι από κει. Και το όνομα που ανέφερα πριν στο συνάδελφο τον κ. Μικρώνη, είναι όνομα που αναφέρθηκε το πρωί στο γραφείο μου. Δεν είναι πριν από δώδεκα χρόνια. Και δεύτερον, εγώ το ξαναδηλώνω: δεν δηλώνω συγγνώμη γι’ αυτό, γιατί είναι η πραγματικότητα την οποία έχουν ζήσει οι συμπολίτες μας σε σχέση με αυτό που λέγεται σχέδιο πόλης και τους επιτήδειους και πού πήγαν τα οικόπεδά τους. Αυτό που έχουμε τραβήξει με τα οικόπεδα του σχεδίου πόλης και των σχεδίων πόλης, να μην το συναντήσετε ποτέ στη ζωή σας! Και γι’ αυτό δεν ζητάω συγγνώμη!».
   Στην ανταπάντησή του ο κ. Δρακονταειδής είπε: «Εγώ προσπάθησα να δώσω μία ευκαιρία να εκτονωθεί η κατάσταση, παρότι η συμπεριφορά σας ήταν απαράδεκτη. Ύστερα από αυτό που κάνατε και την απάντηση που δώσατε, νομίζω ότι ό,τι και να πει κάποιος εναντίον σας θα έχει δίκιο. Πιστέψτε με! Και θα το δείτε σύντομα! Και να σας θυμίσω επίσης ότι εσείς ήσασταν που πριν από ενάμιση χρόνο φέρνατε εδώ οικόπεδα να γίνουν δωρεάν κι επίσης είχατε δεσμευθεί σ’ εκείνο το συμβούλιο ότι σε μία εβδομάδα θα φέρνατε και τα στοιχεία. Πέρασε ενάμιση χρόνος κι ακόμα τα περιμένουμε!».         
     
Η Δήλωση του κ. Μικρώνη
  
   Την επόμενη ημέρα, επικοινώνησα με τον κ. Μικρώνη, προκειμένου να λάβω από μέρους του ένα επίσημο σχόλιο, σε σχέση με το όλο περιστατικό. Η επίσημη δήλωση του κ. Μικρώνη- δημοτικού συμβούλου και επαγγελματία πολιτικού μηχανικού-, είναι η ακόλουθη:
   «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20/06/2011 τέθηκε από την Δημοτική κίνηση “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” στην οποία ανήκω ,το θέμα της στασιμότητας των σχεδίων πόλης. Ο συνάδελφος κ. Κονιδάρης αναφέρθηκε στο σχέδιο πόλης Νυδριού, ο συνάδελφος κ. Μπρατζουκάκης στο θέμα παραλείψεων του σχεδίου πόλης της Βασιλικής και εγώ γενικεύοντας το θέμα των σχεδίων σε όλο το νομό υποστήριξα ότι πρέπει να αποτελέσει ζήτημα ξεχωριστής συνεδρίασης, όπως κατά καιρούς έχουν ζητήσει και άλλοι συνάδελφοι της παράταξης μου αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Τα σχέδια πόλης πολλές φορές δεσμεύουν ιδιοκτησίες εξ’ ολοκλήρου για δεκαετίες εμποδίζοντας την συνολική ανάπτυξη του τόπου αφού δεν ανοίγονται δρόμοι και δεν γίνονται σωστά έργα υποδομών αποχέτευσης-ύδρευσης.
 Η απάντηση του Δημάρχου ήταν μία επίθεση που σκοπό είχε αφ’ ενός μεν να με μειώσει προσωπικά και επαγγελματικά, αφ’ ετέρου δε να υπεκφύγει αποποιούμενος των ευθυνών του στο πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες στο τόπο μας.
Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση, δεν δέχομαι όμως ουδεμία μείωση της προσωπικότητας μου ή αμφισβήτησης της επαγγελματικής μου υπόστασης και ηθικής.
Παραδέχομαι ότι η αντίδραση μου ήταν υπερβολική, για αυτόν το λόγο ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου, τους οποίους όμως καλώ να μην επιτρέπουν την σπίλωση συναδέλφων από οποιονδήποτε και αν επιχειρείται.
Η λάσπη από όποιον και αν προέρχεται είναι μία μέθοδος άκρως αντιδημοκρατική, καταδικαστέα και πολιτικά απαράδεκτη».

Η Δήλωση του  Δήμαρχου

   Όπως επικοινώνησα με τον κ. Μικρώνη, έτσι μίλησα τηλεφωνικά και με τον κ. Αραβανή, προκειμένου να καταγραφεί η επίσημη θέση και των δύο πλευρών. Ο Δήμαρχος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τη λειτουργία μας ως δημόσια πρόσωπα και ως ιδιώτες».

Δημοτικό Σχολείο Καρυωτών

   Για να επανέλθουμε, όμως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το ενδιαφέρον μονοπώλησε και το θέμα των Καρυωτών, ήτοι η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης του πρώην Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Ένα θέμα που αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές, μιας και η αίθουσα γέμισε από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι, όμως, ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, διεκδικώντας το οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου για διαφορετική χρήση και αξιοποίηση. Από τη μία μεριά, ήταν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυωτών κ. Ιωάννης Γεωργάκης- ο οποίος κατέθεσε και εκατόν εβδομήντα δύο υπογραφές συγχωριανών του-, ζητώντας το εν λόγω κτήριο να παραχωρηθεί στην τοπική κοινότητα, για τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όχι μόνο της κοινότητας, αλλά και άλλων πολιτιστικών φορέων, καθώς και της Ενορίας.
   Από την άλλη μεριά, η Ενορία, εκπροσωπούμενη από τον Ιερέα της, πατέρα Νεκτάριο Μάλφα, ζήτησε απλά να «φιλοξενηθεί» στο κτήριο, το οποίο, όμως, ζήτησε να επιπλώσει για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.
   Το περίεργο είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα βραχυκύκλωσε τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για τον τρόπο διαχείρισής του. Προσέξτε: δεν διαφώνησαν για την απόφαση που θα λάβουν, αλλά για τον τρόπο μέσω του οποίου θα τη λάβουν, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί έως τώρα για κανένα άλλο θέμα. Τελικά, η απόφαση έμεινε μετέωρη, ώστε να μεσολαβήσουν συζητήσεις συμφιλιωτικές και να βρεθεί η χρυσή τομή.

Δια ταύτα
   
   Ήθελα να επισημάνω, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Πρόεδρος κ. Νίκη (Λίνα) Μακρυγιώργου διατήρησε την ψυχραιμία της και κράτησε ίσες αποστάσεις, παρά τις πολλές και διαφορετικές συμπληγάδες που εμφανίστηκαν.
   Επιπλέον, να διευκρινίσω ότι μετέφερα λεγόμενα κι απόψεις αναλλοίωτες κι ατόφιες, προκειμένου όσοι διαβάζετε, παρακολουθείτε και παρατηρείτε, να αντιληφθείτε γεγονότα, χαρακτήρες και διασυνδέσεις. Του παρελθόντος, του παρόντος και- ποιος ξέρει?- ίσως και του μέλλοντος…
   Την 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε επανάληψη, προσεχώς, μέσα από την ιστοσελίδα των «Νέων της Λευκάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.nealefkadas.gr
   Θα κλείσω με την ευχή να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει η διαφάνεια.
   Κι όποιος μιλά, να μιλά με τα χαρτιά του ανοιχτά…

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου