Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ανοιχτή Σύσκεψη & 19η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για το Νοσοκομείο Λευκάδας




   Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την κατάθεση των προτάσεων του κ. Λιαρόπουλου- συμβούλου του Υπουργού Υγείας- για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων, έφεραν τα πάνω κάτω σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα, διατυπώθηκε η πρόταση το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, μία πρόταση που ουσιαστικά συνιστά υποβάθμιση της υπάρχουσας δομής.
   Το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου αποτελεί πληγή για το νησί εδώ και πολλά χρόνια. Ελλείψεις κι ανεπάρκειες σε ανθρώπινο δυναμικό, μηχανήματα και λοιπές υποδομές ταλανίζουν το Νοσοκομείο, στο οποίο έχουν εργαστεί κατά καιρούς πολλοί τοπικοί παράγοντες, που σήμερα κατέχουν άλλα πόστα. Προφανώς, όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, δίχως, όμως, να καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά, κι ας επικαλούνται το αντίθετο, κι ας ερίζουν για τις ξεχωριστές διοικητικές κι οργανωτικές τους ικανότητες.
   Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, πριν από ένα μήνα περίπου, οι δηλώσεις του Βουλευτή Λευκάδας κ. Μαργέλη για τη δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου εντός του καλοκαιριού, μας καθησύχασαν και μας αναπτέρωσαν τις ελπίδες. Στις διαβεβαιώσεις του Βουλευτή προστέθηκε η επιβεβαίωση του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, οπότε θεωρήσαμε ότι το θέμα του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας είχε δρομολογηθεί οριστικά και αμετάκλητα.
   Οι εξελίξεις, όμως, διέψευσαν την πεποίθησή μας αυτή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία νέα σειρά συζητήσεων σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι τελικά και πραγματικά για το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Ανοιχτή Σύσκεψη – Συζήτηση 

   Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας οργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα, στις 28 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ανοιχτή σύσκεψη – συζήτηση με θέμα: "Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο του Νοσοκομείου και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου". Στο κάλεσμα τους για ανοιχτό διάλογο, ανταποκρίθηκαν αρκετοί φορείς και πολίτες του νησιού.
  
Γιατροί & Εργαζόμενοι

   Τη συζήτηση άνοιξε η κ. Σταύρακα, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ώστε να πιστοποιήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Νοσοκομείου στο νησί. Ακολούθως, εξέθεσε τη σημερινή κατάσταση των προβληματικών εγκαταστάσεων, των υπόγειων εργαστηρίων, της επικινδυνότητας του κτηρίου μετά το σεισμό του 2003 και της ανάγκης για αντισεισμική του θωράκιση. Αναφέρθηκε ακόμα στην ελλειμματική στελέχωση του Νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ότι οι εφημερίες καλύπτονται με αυτοθυσία των γιατρών. Κατέληξε λέγοντας ότι οι διοικήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα από το Νοσοκομείο ήταν ανίκανες κι ότι ασκούσαν μόνο εξουσία. Συνοψίζοντας τις διεκδικήσεις της σύσκεψης είπε ότι πρέπει να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα, με αρχικούς στόχους την ενίσχυση του Νοσοκομείου με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιπλέον προσωπικό και ιατρικές ειδικότητες.
   Το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κ. Κούρτης, λέγοντας ότι «το Νοσοκομείο λειτουργεί με το φιλότιμό μας». Ο κ. Κούρτης ανέφερε ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού- ένεκα της τουριστικής κίνησης- τετραπλασιάζεται, και μίλησε με νούμερα και αριθμούς ώστε να αποδείξει τη σημασία της ύπαρξης του Νοσοκομείου. Και ο πρόεδρος των εργαζομένων χαρακτήρισε το κτήριο τριτοκοσμικό, επικίνδυνο κι ανεπαρκές, και τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία επισκευή μετά το σεισμό, παρά τη σχετική μελέτη του Καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας κ. Καρύδη.

Ο Βουλευτής

   Ο Βουλευτής κ. Μαργέλης υποστήριξε ότι είναι κοινή παραδοχή η ανάγκη νέου Νοσοκομείου στο νησί, μας πληροφόρησε ότι υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός ανάμεσα στη Λευκάδα, το Άκτιο και την Πρέβεζα σε σχέση με την κατασκευή νέου Νοσοκομείου, ενώ επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογραφεί η έγκριση της δαπάνης για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας από τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο. Ο κ. Μαργέλης επέμεινε ότι η υπογραφή αυτή είναι το βασικό μας πλεονέκτημα έναντι των άλλων διεκδικητών.

Ο Δήμαρχος

   Ο Δήμαρχος κ. Αραβανής επισήμανε ότι θα τεθεί προς ψήφιση η κατάργηση της πρότασης Λιαρόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμφώνησε ότι οι γύρω περιοχές- όπως και η Περιφέρεια- δεν θέλουν να γίνει Νοσοκομείο στη Λευκάδα, ενώ έκανε νύξη για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και επεμβάσεων, και για καθηγητές που «κομματιάζουν» τις κλινικές για τη δική τους πελατεία.

Η Διοικήτρια

   Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μεσσήνη υποστήριξε ότι το Νοσοκομείο έχει παρελθόν, έχει παρόν κι ότι πρέπει να έχει και μέλλον, και διεμήνυσε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία». Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο κ. Καραγιάννης, χειρουργός στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ο οποίος υπογράμμισε τη στενότητα οικονομικών πόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα την επέμβαση χολής, μετά το πέρας της οποίας κι εντός δύο ημερών δίνει εξιτήριο στον ασθενή, προκειμένου να μην επιβαρύνει το Νοσοκομείο με επιπλέον έξοδα. Η δήλωσή του αυτή εξόργισε τη Διοικήτρια η οποία απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι καθιερωμένη παγκοσμίως, ενώ δεν δίστασε να εξαπολύσει κατηγορίες και να αφήσει υπονοούμενα εναντίον του κ. Καραγιάννη για το υψηλό κόστος των εγχειρητικών επεμβάσεων που διενεργεί.

Αντιπαραθέσεις

   Όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σολδάτος, πρώην Βουλευτής Λευκάδας, θέλησε να ανακαλέσει στη μνήμη μας τα λόγια της κ. Μεσσήνη σε σχέση με το έργο του Νοσοκομείου, όποτε αναπαρήγαγε τη δήλωση της, λέγοντας «όταν η Διοικήτρια ανέλαβε τα καθήκοντα της, το έργο ήταν ώριμο». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι δεν υποτιμά τις προσπάθειες των ντόπιων παραγόντων. Από την άλλη, πρότεινε την επικαιροποίηση των τιμών της μελέτης του κ. Καρύδη περί αντισεισμικής θωράκισης του κτηρίου, την εφαρμογή τμηματικής κατασκευής του Νοσοκομείου βάσει σχεδιασμού, την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου εν όψει καλοκαιριού, και την επανακοστολόγηση της μελέτης από αδελφές τεχνικές υπηρεσίες. Τέλος, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των εργαζομένων για οποιαδήποτε συμμετοχή.
   Στη συνέχεια, ο κ. Μαργέλης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν διατυπωθεί και να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις. Στο σημείο αυτό, έδειξε ότι έχασε την ψυχραιμία του, μιας και μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στο υπονοούμενο του κ. Σολδάτου περί ώριμου έργου. Άρχισε, λοιπόν, να μιλά με συγκεκριμένες ημερομηνίες, κάνοντας μία μίνι αναδρομή, για να αποδείξει την προσωπική του συμμετοχή στο σύνολο του έργου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανέφερε και μία λέξη-κλειδί από πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Σολδάτος, γεγονός που πυροδότησε την άμεση αντίδραση του τελευταίου.

Αντιδράσεις

   Σχολιάζοντας τις προαναφερόμενες συμπεριφορές, ο κ. Κούρτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, είπε: «Με λυπεί που μπήκαν στη μέση κομματικά και πολιτικά κριτήρια». Ο κ. Δρακονταειδής συμπλήρωσε: «Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες της Λευκάδας για το πόσα έργα έγιναν την τάδε ή τη δείνα περίοδο. Αυτοί οι κύριοι, δεν λένε να καταλάβουν». Τέλος, η κ. Σκαφίδα, ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο Λευκάδας, υποστήριξε: «Ήταν ατυχής η επιλογή των ομιλητών. Δόθηκε προβάδισμα σε εκείνους που φέρουν διαχρονικά τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Καλώ τον κ. Μαργέλη και την κ. Μεσσήνη να έρθουν σε μία εφημερία για να εξηγήσουν στους ασθενείς γιατί δεν έχουμε καρδιολόγο και αξονικό τομογράφο».
   Με το κλείσιμο της σύσκεψης, κι ενώ είχε ήδη αποχωρήσει η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, άρχισε η συλλογή υπογραφών για τη σύσταση της Επιτροπής Αγώνα, με τους ακόλουθους στόχους:
- Απόσυρση των προτάσεων του κ. Λιαρόπουλου που προβλέπουν τη μετατροπή του Νοσοκομείου Λευκάδας σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
- Άμεση έναρξη των εργασιών του καινούριου Νοσοκομείου.
- Στελέχωση του παλιού Νοσοκομείου με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
- Αντισεισμική θωράκιση.

19η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

   Η 19η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 30 Μαΐου, είχε ως πρώτο και κεντρικό θέμα το ζήτημα του Νοσοκομείου. Πέρα από την καθιερωμένη σύνθεση του συμβουλίου, στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Μαργέλης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Σταύρακα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Κούρτης και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που δεν δίστασαν να υψώσουν τη φωνή τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
   Ηχηρή ήταν η απουσία της Διοικήτριας του Νοσοκομείου κ. Μεσσήνη.
   Αν και πολλές από τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν ακουστεί το Σάββατο στην ανοιχτή σύσκεψη, υπήρξαν στοιχεία και δηλώσεις που διαφοροποιήθηκαν, δημιουργώντας ερωτηματικά κι αμφιβολίες, τα οποία, όμως, είμαι βέβαιη ότι θα απαντηθούν συν τω χρόνω. Παραθέτω τα σημεία εκείνα που μου έκαναν εντύπωση- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ως εξής:
- Η κ. Σταύρακα, ενώ είχε μιλήσει για ανίκανες διοικήσεις, αυτή τη φορά το συγκεκριμενοποίησε, λέγοντας: «… στο Νοσοκομείο υπάρχει μία ανίκανη διοίκηση…», αποδίδοντας ουσιαστικά τη συνολική ευθύνη των εξελίξεων στη Διοικήτρια.
- Ο κ. Καρβούνης υποστήριξε ότι «η έκθεση Καρύδη- που έχει γίνει πλέον σημαία- δεν λέει πουθενά ότι είναι επικίνδυνο το Νοσοκομείο».
- Η κ. Σταύρακα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και προκειμένου να προκαλέσει τον κ. Ανδρέα Αραβανή- αντιπρόεδρο του Νοσοκομείου Λευκάδας- να εκφράσει την άποψή του, είπε: «Ξυπνήστε τον!». Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου: «Κι εμένα με παραξενεύει πώς εσείς, ένας ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός, που συνταγογραφείτε απέξω, είστε εδώ, αλλά δεν σας το είπα τόση ώρα. Επειδή προσβάλλετε, γι’ αυτό σας το λέω. Ενδιαφέρεστε για τη δημόσια υγεία και το Νοσοκομείο. Αυτό με εκπλήσσει, με ξενίζει και με χαροποιεί ιδιαίτερα». Σε σχέση με το προαναφερθέν συμβάν, η κ. Σταύρακα εξέδωσε επιστολή, τη μεθεπόμενη της συνεδρίασης, κατά την οποία αποκαλύπτει ότι ο Δήμαρχος δεν επιθυμούσε την παρουσία και εισήγηση του Ιατρικού Συλλόγου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Κι ένα ευτράπελο: Ο κ. Καρτάνος της πλειοψηφικής παράταξης διατύπωσε την άποψη ότι όλα αυτά που γίνονται και λέγονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο, ακούγονται προς τα έξω μέσω του διαδικτύου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση. Λες και πρότεινε- μ’ έναν ιδιότυπο τρόπο- ένα είδος κουκουλώματος. Όπως ορισμένες «καλονοικοκυρές» που όταν σκουπίζουν, βάζουν τη σκόνη κάτω από το χαλί…

   Όταν τελικά ήρθε η σειρά του κ. Μαργέλη, είπε ότι προφανώς θα υπάρξει συρρίκνωση και συγχώνευση δυνάμεων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Όσο για τη «μελέτη Καρύδη», δήλωσε ότι «είναι μία ανεφάρμοστη μελέτη, γιατί διαφορετικά θα είχε αξιοποιηθεί έως τώρα». Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ποντάροντας στο «χαρτί» της υπογραφής Λοβέρδου και έγκρισης της δαπάνης για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.

   Το επιμύθιο είναι ότι τελικά ο Δήμος Λευκάδας δεν υιοθέτησε επακριβώς το ψήφισμά του Ιατρικού Συλλόγου και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, απόφαση η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και γέννησε ερωτήματα πολλά.

   Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε η υπόθεση του Νοσοκομείου θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση που θα ληφθεί, θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του νησιού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
   Αντικατοπτρίζοντας τις απαιτήσεις των καιρών, οι εξελίξεις πρόκειται να σταθούν αποκαλυπτικά απέναντι σε προσωπεία διπλά, εκλεκτικές συγγένειες, φρούδες ελπίδες και πειραγμένες κοντσίνες…

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου