Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ισολογισμού το Ανάγνωσμα

20η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας

   
   Τη Δευτέρα στις 6 Ιουνίου, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την έγκριση του συνόλου της απογραφής και της αποτύπωσης αυτής, με τη συνδρομή των επεξηγήσεων και παρατηρήσεων του ορκωτού λογιστή κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, υπεύθυνου για τη σύνταξη του ισολογισμού του προηγούμενου έτους.
   Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Ελευθέριος Αραβανής ο οποίος εστίασε την προσοχή του στο σκέλος των εσόδων και την είσπραξη των οφειλών- διαδικασία στην οποία πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα ο Δήμος προτού παρέλθει ο χρόνος παραγραφής τους-, όπως και στο αναπτυξιακό σκέλος που πρέπει να χαραχθεί και να εφαρμοσθεί. Για καινοτομία της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος αναφερόμενος στην καθιέρωση έκδοσης της δημοτικής ενημερότητας, η οποία πιστοποιεί ότι ο πολίτης δεν οφείλει στο Δήμο, οπότε μπορεί να έχει περαιτέρω συναλλαγές με το Δήμο, όπως είναι η συμμετοχή του σε κάποιον πλειστηριασμό ή δημοπρασία. Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του Καλλικρατικού πλέον Δήμου, μας ενημέρωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη, με αξία εκτιμήσεως τα τριάντα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι τα τριάντα ένα εξ αυτών αντιστοιχούν στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Απολλωνίων, γεγονός που αποκαλύπτει ότι δεν έχει γίνει σωστή καταγραφή και εκτίμηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας.            

Ο Ορκωτός Λογιστής

   Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η αποτίμηση της περιουσίας έγινε με επιφύλαξη, ενώ αναφέρθηκε και στις μετοχές που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο υπό τη μορφή κληροδοτήματος, προτείνοντας συνάμα τη διερεύνηση των αντίστοιχων μερισμάτων. Σε σχέση με τα έσοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης, δήλωσε ότι έγινε μία συντηρητική πρόβλεψη, καθότι δεν εκδόθηκαν λογαριασμοί για το έτος 2010. Για τις οφειλές που είναι εντός εισπράξιμου χρόνου, είπε ότι ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια ευρώ και ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να εισπραχθούν. Σε ερώτηση του κ. Βεργίνη σχετικά με το ποσοστό αντικειμενικότητας της εκτίμησης του συνόλου της απογραφής- αν δηλαδή είναι υποεκτιμημένος ή υπερεκτιμημένος ο ισολογισμός-, ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε στο συντηρητικό χαρακτήρα της γραμμής που ακολουθήθηκε.    

Οι Τέως Δήμαρχοι
  
   Το «παρών» έδωσαν τόσο η απερχόμενη Δήμαρχος Καρυάς κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα, όσο και ο πρώην Δήμαρχος Σφακιωτών κ. Γιώργος Κούρτης. Η κ. Ρεκατσίνα μίλησε για υποτίμηση της αξίας των ακινήτων της Καρυάς που περιελήφθησαν στον ισολογισμό, είπε ότι έπρεπε να είχε ερωτηθεί σχετικά κατά τη διαδικασία συγκρότησης του ισολογισμού, και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του νέου Δήμου για περαιτέρω διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις. Αναφορικά με τα εσωτερικά του πρώην Δήμου Καρυάς, όπως αυτά παρεδόθησαν στη νέα Δημοτική Αρχή, ο Αντιδήμαρχος κ. Αραβανής δήλωσε ότι ήταν «βαθιά νοικοκυρεμένα», ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τους άλλους Δήμους.          

Ο Δήμαρχος

   Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος κ. Αραβανής, μίλησε για λάθη των απερχόμενων δημοτικών αρχών ως προς την είσπραξη λογαριασμών και τελών, λέγοντας ότι «ήταν τα πάντα παρατημένα». Τόνισε ότι «από εδώ και πέρα ξεκινά η πραγματική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου», προτείνοντας τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής, είπε ότι ο Δήμος πρέπει να φτιάξει μητρώο επαγγελματιών ώστε να περιορίσει τα διαφυγόντα δημοτικά έσοδα, υπογράμμισε ότι πρέπει να συλλέξουν τις οφειλές που δεν έχουν εισπραχθεί και να ξαναδούν το σχέδιο πόλης προκειμένου να κάνουν έργα υποδομής.   

Η Αντιπολίτευση

   Ο κ. Βεργίνης διατύπωσε την απορία «γιατί κατά τη διαδικασία της απογραφής δεν ενημερώθηκαν και δεν ερωτήθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι», και δήλωσε – απευθυνόμενος στον κ. Παπαδόπουλο- ότι «φοβούμαι ότι ο βαθμός επισφάλειας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μας είπατε» και ότι «πρέπει να περιμένετε σοβαρές αποκλίσεις».
   Ο κ. Δρακονταειδής, αφού δήλωσε ότι «η οργάνωση του Δήμου θα εξαρτηθεί από τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο», πρότεινε γι’ ακόμη μια φορά τον εξορθολογισμό των εξόδων μέσω της σύστασης και λειτουργίας ηλεκτρονικής αποθήκης.     

Πάσης φύσεως διαμαρτυρίες

-          Έντονη ήταν, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η δυσφορία του Δημάρχου σε σχέση με την κατάσταση που παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Είναι σαφές ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή καλείται να συμμαζέψει και να νοικοκυρέψει διαφορετικές δομές, που- από τα συμφραζόμενα- συμπεραίνουμε ότι είχαν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων. Χαρακτηριστικό της καταστάσεως ήταν το παράδειγμα ενός μηχανήματος που ανήκε στο Δήμο και του οποίου η τύχη αγνοούνταν, μέχρι που τελικά βρέθηκε «σε ξένη χώρα», κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου. Πριν καλά καλά αναρωτηθούμε σε ποια χώρα, ο κ. Βασίλειος Γεωργάκης έσπευσε να μας ενημερώσει: «Στην Αλβανία!». Τελικά, όταν αποφασίζει να μιλήσει ο κ. Γεωργάκης, κάνει πραγματικά τη διαφορά…
-          Τις φωνές τους ένωσαν οι κ.κ. Κονιδάρης, Δρακονταειδής και Βεργίνης εναντίον της Προέδρου κας Μακρυγιώργου και συγκεκριμένα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το ρόλο της, οπότε και το σύνολο της διαδικασίας. Εκρηκτικές ήταν οι διαμαρτυρίες των δύο πρώτων, ήπια του κ. Βεργίνη η οποία συνοψίστηκε στη φράση: «Διαμαρτύρομαι, γιατί η Πρόεδρος ταυτίζεται εντόνως με ορισμένους!». Παρότι η Πρόεδρος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, αποδεικνύεται ότι το θυμικό και η μεροληπτική της διάθεση επικρατούν όλων, εις βάρος του τελικού αποτελέσματος.
-          Μετά την ολοκλήρωση της μονοθεματικής 20ης συνεδρίασης και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ακολούθησε η έναρξη της 21ης, με ανακοινώσεις και ερωτήσεις, ως είθισται. Το λόγο πήρε η κ. Σάντα-Μακρή απευθυνόμενη στα ΜΜΕ και αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τον περιορισμένο έως ανύπαρκτο ρόλο ορισμένων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφικής παράταξης. Είπε σχετικά ότι όσοι δεν μιλούν, το κάνουν από ευγένεια, ώστε να παραχωρήσουν χρόνο στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Φρόνιμο και συνετό θα ήταν να μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών του νησιού. Είναι προφανές, δια γυμνού οφθαλμού, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να προσφέρει με τον ουσιαστικό λόγο και την αποτελεσματική εργασία του, βάσει του συνόλου των ικανοτήτων του.
Από την άλλη μεριά- κι αντίθετα με ό,τι έχει επικρατήσει-, ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει και συνάμα να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, βάσει του συνόλου των ικανοτήτων του.

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου