Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σκηνές & Στιγμές Απείρου Κάλλους...

18η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας


   Η 18η κατά σειρά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις 18 Μαΐου- ξεκίνησε με τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και τα παράπονα του κ. Βεργίνη σε σχέση με το προκαθορισμένο της ημέρας των συνεδριάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα απόδοσης των εισηγήσεων στους συμβούλους μέχρι και την ημέρα της συνεδρίασης. Δια του νόμου, το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται στις τρεις πλήρεις ημέρες, έννοια στην οποία απέδωσαν διαφορετικό περιεχόμενο τόσο ο κ. Βεργίνης, όσο και ο Δήμαρχος, κ. Αραβανής- υποστηριζόμενος πάντα από την Πρόεδρο του συμβουλίου, κ. Νίκη (Λίνα) Μακρυγιώργου. «Θα με αναγκάσετε να κάνω χρήση του νόμου», είπε ο κ. Βεργίνης. «Να προσβάλλετε τις αποφάσεις. Τελεία και παύλα», απάντησε ο Δήμαρχος. Παρά ταύτα η έντονη διαφωνία μεταξύ τους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
   Γεγονός είναι ότι όποιος επιθυμεί να φανεί αντάξιος του ρόλου του στο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να έχει μελετήσει ορθά και σε βάθος τις εισηγήσεις, ώστε να μπορεί να εκφέρει τεκμηριωμένη άποψη επί αυτών. Απαιτείται, δηλαδή, να έχει προηγηθεί ένας σεβαστός χρόνος μελέτης και προετοιμασίας. Υπό το σκεπτικό αυτό, οι συνεδριάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται βάσει προγράμματος και να μην ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, κατά την επικρατούσα τακτική. Οπότε, ορθότατα πράττει ο κ. Βεργίνης και επιμένει στα προαναφερόμενα αιτήματά του, παρά τις όποιες αντιδράσεις και αιχμές.

Τ.Ε.Ι. & Νοσοκομείο

   Το ενδιαφέρον της 18ης συνεδρίασης μονοπώλησαν οι ανακοινώσεις και οι ερωτήσεις των συμβούλων, όπως και τα θέματα της προ-ημερησίας διάταξης. Κυρίαρχο θέμα αναδείχθηκε το θέμα των Τ.Ε.Ι.- της απόφασης, δηλαδή, του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί το ένα από τα δύο τμήματα που εδρεύουν στη Λευκάδα-, καθώς και το φλέγον ζήτημα του νοσοκομείου.
   Ο κ. Δρακονταειδής, συγκεκριμένα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί μονοθεματικό συμβούλιο με θέμα την υγεία και τις τρέχουσες εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, στο οποίο θα κληθούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με το χώρο της υγείας, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την έκπληξη του που δεν συμπεριελήφθη το θέμα των Τ.Ε.Ι. στα θέματα της συνεδρίασης, παρά ετέθη στα προ-ημερησίας κατόπιν απαίτησης της παράταξής του.

Η Επιστολή

   Εντύπωση μου έκανε το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Δήμος Λευκάδας στην Υπουργό Παιδείας- και την οποία ανέγνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ίδιος ο Δήμαρχος-, δηλώνοντας την αντίθεση του στην απόφαση κατάργησης του δεύτερου τμήματος του τεχνολογικού ιδρύματος. Κι αυτό, γιατί στον πρόλογο της επιστολής ο Δήμαρχος διατύπωσε την εξής άποψη: «Πριν από χρόνια πιστεύαμε ότι η ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και όχι διασκορπισμένη σε κάθε πόλη και χωριό». Φρόνιμο θα ήταν ο κ. Αραβανής να μην εκφράζει προσωπικά του πιστεύω και πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη θέση στο λαό της Λευκάδας. Και δεν είναι λογικό να ξεκινάς μία επιστολή, κατά την οποία επιθυμείς να δηλώσεις την αντίθεσή σου σε μία απόφαση, παρέχοντας στον αποδέκτη το επιχείρημα για να σε αντικρούσει. Εν ολίγοις, όταν η επιχειρηματολογία μπάζει, το αίτημα καθίσταται ανίσχυρο. Η επιστολή έκλεισε με τη φράση: «Δεν μας πείσατε, μας εξοργίσατε», που σίγουρα δεν συνιστά επιχείρημα ικανό. Τα πυρά είναι επιβεβλημένα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι άσφαιρα.

Πλειοψηφική Παράταξη

   Όσον αφορά στο θέμα των Τ.Ε.Ι., υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφικής παράταξης που συμφώνησε με την κατάργηση του τμήματος, γεγονός εξαιρετικά πρωτότυπο σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει και ακούσει μέχρι σήμερα. Προσέξτε: απλά διαφοροποιήθηκε ως προς την τοποθέτηση του. Η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε αντικατοπτρίζοντας τη βάση των λεγομένων του. Τι εννοώ? Μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση- στην οποία αναφέρεται το παρόν άρθρο- ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφικής παράταξης περιορίζεται στο να σηκώνουν το χέρι τους, υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας, ανάλογα με την κεντρική κατεύθυνση. Ακόμα κι όταν βρίσκονται έξω από την αίθουσα κατά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, εννοείται τι θα ψηφίσουν. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, είναι λογικό να πλήττουν, οπότε και να περνούν τις περισσότερες ώρες τους έξω από την αίθουσα, μιας και δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στην όλη διαδικασία, αφού ο ρόλος τους είναι περιορισμένος έως ανύπαρκτος. Και για όποιον θεωρεί τα γραφόμενά μου υπερβολικά, αρκεί να παρακολουθήσει μία συνεδρίαση.

Καθαριότητα

   Εκπροσωπώντας τους εργαζομένους της καθαριότητας του Δήμου Λευκάδας, το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο κ. Βλάχος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό, ενώ εξέφρασε και τους φόβους του για πιθανή ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας. Η διατύπωση των ελλείψεων βρήκε σύμφωνο τον Δήμαρχο, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει- αποφασιστικά και απόλυτα- ότι ο τομέας της καθαριότητας δεν θα δοθεί σε ιδιωτικά χέρια. Μετά την ΕΥΔΑΠ και την εταιρία συμβούλων που θα αναλάβουν προτάσεις και δράσεις, θα ήταν αυτοκαταστροφικό να τριτώσει το κακό.

Κομματικές αναφορές

   Την παράσταση έκλεψε- δημιουργώντας, όμως, αρνητικές εντυπώσεις- ο κ. Στραγαλινός. Ο απότομος τρόπος και το επικριτικό ύφος του, θύμισαν πολιτικό παλαιάς κοπής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, καταφέρθηκε τόσο έντονα- σαν να εφάρμοζε κάποια μέθοδο ανάκρισης- εναντίον ενός εκ των εισηγητών, που η Πρόεδρος αναγκάστηκε να τον επαναφέρει στην τάξη, αφαιρώντας του σχεδόν το λόγο. Ο κ. Στραγαλινός συνέχισε να προκαλεί, εξαπολύοντας αιχμές, υπονοούμενα και κατηγορίες για ρουσφέτια και κομματικά τερτίπια. Καλό θα ήταν όποιος διαθέτει στοιχεία και τεκμήρια αυτού του είδους, να τα καταθέτει επίσημα. Ο χαρακτήρας των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν επιτρέπει τέτοιες αναφορές και συγκρούσεις.

Συμπεραίνοντας

   Επιμένω να σκιαγραφώ τρόπους και συμπεριφορές, γιατί όποιος έχει ασχοληθεί με διεξαγωγή τυπικών διαδικασιών, έχει μελετήσει κι ερευνήσει βασικές αρχές πολιτικής και οικονομίας, γνωρίζει ότι τα μέσα και τα εργαλεία που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ανάλογα κι αλληλένδετα με τους στόχους. Η κρίσιμη, σημερινή συγκυρία δεν σηκώνει άλλους ερασιτεχνισμούς, κομματικούς προσδιορισμούς και ιδιοτελείς σκοπιμότητες.
   Για όποιον επιθυμεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι χαρακτήρες και πεπραγμένα, να υπενθυμίσω ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα των «Νέων της Λευκάδας», στη διεύθυνση www.nealefkadas.gr
      Για το τέλος, θα σας περιγράψω μία σκηνή. Μετά τις έντεκα το βράδυ- οπότε και ξεκίνησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης- ήταν υπό συζήτηση το θέμα της πεζοδρόμησης του Νυδριού. Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας είχε φύγει από τη θέση του και είχε καθίσει στις θέσεις του ακροατηρίου, συζητώντας με κάποιους από το κοινό. Ένας από τους δημοτικούς συμβούλους εξέφρασε τη γνώμη ότι αν πεζοδρομηθεί το Νυδρί, θα ομορφύνει το μέρος και θα διευκολυνθεί η παραμονή των τουριστών, γεγονός το οποίο θα μαθευτεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί μελλοντικά και η τουριστική κίνηση. Είπε, μάλιστα, ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να έρθουν και πεντακόσιοι τουρίστες περισσότεροι. Στο σημείο αυτό, ο δημοτικός σύμβουλος που βρισκόταν μεταξύ του κοινού, είπε κοντολογίς, χαμηλόφωνα και συνωμοτικά: «Δεν με νοιάζει αν θα έρθουν πεντακόσιοι. Πενήντα μπορούν να έρθουν στα δικά μου τα δωμάτια?».
Και ο νοών νοείτω…

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου