Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Η Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών



   
   Ηχηρά ήταν τα μηνύματα που απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, από το Μεγανήσι, όπου βρέθηκε το Σάββατο, στις 7 Μαΐου, κατά την ομιλία του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Esperides Resort”.
   Αρχικά, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της αλλαγής στη νοοτροπία των πολιτών, των πολιτικών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, δεδομένων των πρωτοφανών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην τριπλή πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, μέρος της οποίας είναι τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Στις δυσκολίες αυτές προστίθενται και οι διεθνείς αγορές που είναι καχύποπτες απέναντι μας, καθώς και η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, μπροστά στις νέες αυτές συνθήκες, δυσκολεύεται να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις.
   Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το έλλειμμα, γυρίζοντας σελίδα κι αφήνοντας πίσω της το παρελθόν, και παράλληλα να επιμείνει στις μεγάλες αλλαγές.
   Αυστηρός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός απέναντι σε όλους εκείνους που δημιουργούν και διασπείρουν σενάρια καταστροφολογίας, λέγοντας ότι η σεναριολογία αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας και ότι κάποιοι θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο για λόγους κερδοσκοπικούς- διαδίδοντας φήμες για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ-, ενώ τόνισε ότι κανένα τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει. Είπε συγκεκριμένα: «Καλώ όλους, και εντός και εκτός Ελλάδας, να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της. Η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της». Πρόσθεσε ακόμη ότι η σεναριολογία και η κακοφωνία δεν θα πάψουν, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις, γιατί οι αλλαγές στη χώρα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα και δυναμικά.
   Στο ίδιο πνεύμα, επέμεινε: «Αντί να υφαίνουν ιστορίες γι’ αγρίους, ας καταλάβουν ότι είμαστε σε μία διαδικασία που σώζουμε τη χώρα». Σχετικά με τη διαδικασία αυτή ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε: «Θα φτάσουμε στο στόχο μας. Θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας». 
   Αναφορικά με το Συνέδριο, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε τόπου, και υποστήριξε ότι το Μεγανήσι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο τουριστικού προορισμού, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και την εφαρμογή των κατάλληλων αναπτυξιακών πολιτικών. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην πράσινη ανάπτυξη- με ό,τι αυτή συνεπάγεται και αφορά-, ενώ ανήγγειλε και μία σειρά αποφάσεων της κυβερνητικής, νησιωτικής πολιτικής σχετικά με τη φορολογία, την ανεργία και την ίδρυση δομών, προκειμένου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα μικρά νησιά.
   Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Λευκάδα και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου τον περίμεναν η διοίκηση και οι φορείς του τόπου.

Η Συνάντηση με τους Τοπικούς Φορείς στη Λευκάδα

   Μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, τον Πρωθυπουργό περίμεναν, πέρα από την τοπική εξουσία, και οι διαδηλωτές του Π.Α.Μ.Ε., φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας πανό. Εκεί ήταν και τα Μ.Α.Τ. που προσπάθησαν να περιορίσουν τη δράση τους ακόμα και με τη χρήση χημικών. Υπήρξαν δε και μικροτραυματισμοί διαδηλωτών, καθώς κι ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Αυτά, βέβαια, διαδραματίστηκαν στο χώρο πίσω από τα οχήματα των Μ.Α.Τ., τα οποία έκρυβαν επιμελώς τη θέα προς τον Πρωθυπουργό.
   Στη συνάντηση του με τους φορείς της Λευκάδας, ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ιεράρχηση προτεραιοτήτων με βάση τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη, εστιάζοντας πάντα στην πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, αναφέρθηκε και πάλι στις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες «έχουν όμως αποτέλεσμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους φορείς του Δήμου Λευκάδας ζήτησε τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους, ενώ όσον αφορά στον τουριστικό τομέα είπε ότι τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν αρχίσει να φαίνονται. Προέτρεψε δε κάθε νησί να αναδείξει τη δική του παράδοση.
   Έπειτα, το λόγο πήρε ο Βουλευτής Λευκάδας, κ. Μαργέλης, η ομιλία του οποίου βασίστηκε στην ιδέα της ανάπτυξης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας.
   Την όλη διαδικασία συντόνισε ο Δήμαρχος, κ. Αραβανής, ο οποίος χαρακτήρισε το διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών με τους φορείς της Λευκάδας- εξήντα τρεις στο σύνολο- ως πρωτόγνωρη διαδικασία.
   Ακολούθως, τα αιτήματα και τα υπομνήματά τους υπέβαλλαν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων, σε σχέση με σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχοι κλάδοι και τομείς, όπως είναι η αποχέτευση, το πυρηνελαιουργείο, η αυτοτέλεια του Πνευματικού Κέντρου, τα αδέσποτα ζώα του νησιού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
   Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν με τρόπο τυπικό, ως όφειλαν, βάσει της περίστασης. Η μόνη που χρησιμοποίησε λόγο ευγενικό μεν, σκληρό δε, ήταν η κ. Αλίκη Μακρυγιώργου, πρόεδρος του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας, περιγράφοντας γλαφυρά την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Τα αιτήματα της κ. Μακρυγιώργου αντιμετώπισε με μεγάλο ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην τελική του ομιλία, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαπαιδαγώγηση σχετικά με τη φύση και τα ζώα και ότι η σχέση μας με τα ζώα μπορεί να μας επηρεάσει θετικά και στις μεταξύ μας σχέσεις.
   Ανάμεσα στους φορείς βρέθηκε και ο κ. Θανάσης Καββαδάς, ως πρόεδρος του αθλητικού ομίλου «Δόξα Λευκάδας», ο οποίος είπε ότι η πολιτεία χρειάζεται να φροντίσει τόσο για τη συντήρηση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και για την παροχή επιδοτήσεων προς τα αθλητικά σωματεία της περιφέρειας. Ο κ. Καββαδάς μίλησε και εξ ονόματος των ομάδων του «Τηλυκράτη» και της «Νίκης», φανερώνοντας την αγάπη που τρέφει για τον αθλητισμό, καθώς και την αλληλέγγυα διάθεσή του.
   Στη συνέχεια, τα κυβερνητικά στελέχη που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό, ανάλογα με την αρμοδιότητα και τον τομέα ευθύνης τους, έδωσαν απαντήσεις στους φορείς, τις απορίες και τα προβλήματά τους.
   Λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διαδικασία πολύ χρήσιμη και είπε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων για να δρομολογηθούν τα προβλήματα και να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ο επίλογος της συνάντησης γράφτηκε με την εξής δήλωση του Πρωθυπουργού: «Αυτή η κυβέρνηση ήρθε να φέρει μεγάλες αλλαγές. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Είμαστε αισιόδοξοι. Καλή μας συνέχεια».

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου