Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μία Ξεχωριστή Σύμπραξη Δυνάμεων Υπέρ Των Ζώων


   
    Την Πέμπτη το απόγευμα, στις 28 Απριλίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: "Ενημέρωση σχετικά με τα αδέσποτα ζώα του Δήμου και ευθύνες φορέων". Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας  (L.A.W.S.) συνδιοργάνωσε την ημερίδα με το Δήμο Λευκάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ζώων. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις προθέσεις και τις επιδιώξεις του Σωματείου και του Δήμου σε σχέση με την προστασία των ανυπεράσπιστων μικρών μας φίλων.
   Η έναρξη της ημερίδας έγινε με τρόπο εντυπωσιακό, και συγκεκριμένα με την προβολή φωτογραφιών όλων εκείνων των ζώων- οικόσιτων και άγριων- που διασώθηκαν από το Σωματείο και στη συνέχεια είτε δόθηκαν για υιοθεσία, είτε επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Συγκινητικές εικόνες πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας, ενώ την ίδια στιγμή αντιληφθήκαμε το ακριβές μέγεθος της σπουδαίας δουλειάς του Σωματείου.

Οι θέσεις του Δήμου

   Έπειτα, ακολούθησε ο λόγος του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Πεντεσπίτη, υπεύθυνου του Δήμου για τα αδέσποτα, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πρόθεση του Δήμου να συνδράμει στο έργο του Σωματείου. Βάσει, άλλωστε, και της σχετικής νομοθεσίας, οι δημοτικές αρχές της χώρας ορίζονται ως ο φορέας που ευθύνεται για τα αδέσποτα ζώα κάθε τόπου. Μία από τις πρώτες δράσεις του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η διανομή φυλλαδίων, μέσα στο καλοκαίρι, μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, προκειμένου όλοι οι πολίτες της Λευκάδας να ενημερωθούν σχετικά. 
 
Οι θέσεις & οι στόχοι του Σωματείου

   Την ημερίδα συντόνισε η πρόεδρος του Σωματείου κ. Αλίκη Μακρυγιώργου, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία και το έργο του Σωματείου. Στη συνέχεια, μας μετέφερε την υπόσχεση του Δημάρχου, κ. Αραβανή, ότι θα υποστηρίξει τη δράση του “LAWS”.
   Ελπιδοφόρα ήταν και η ανακοίνωση της, σύμφωνα με την οποία το Σωματείο προσανατολίζεται στην ίδρυση του πρώτου σταθμού πρώτων βοηθειών ζώων και πουλιών στη Δυτική Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των τραυματισμένων ζώων, που μέχρι τώρα στέλνονται για περίθαλψη στην Αθήνα. Αυτό το σχέδιο, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει μία μεγάλη επιτυχία του Σωματείου. Να πούμε ότι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις από την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την πρόθεση τους να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια τους. Τόσο το νησί της Λευκάδας, όσο και οι γύρω περιοχές, διαθέτουν μία πλούσια πανίδα, γεγονός που καθιστά αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου περίθαλψης ζώων και πουλιών στην περιοχή μας.
   Μία άλλη σημαντική πληροφορία που μας έδωσε η κ. Μακρυγιώργου ήταν ότι προβλέπεται να απαγορευτούν δια του νόμου τα τσίρκο με ζώα, οπότε και ευχήθηκε να μην περάσει ποτέ ξανά τσίρκο από τη γέφυρα της Λευκάδας.

«Η Εγκατάλειψη»

   Ανάμεσα στις ομιλίες προβάλλονταν διάφορα βίντεο. Ένα από αυτά- το πιο συγκινητικό κατά τη γνώμη μου- είχε ως πρωταγωνιστή ένα σκυλάκι το οποίο εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια των ανθρώπων που το είχε αρχικά υιοθετήσει. Το μήνυμα του συγκεκριμένου σποτ ήταν: «Η εγκατάλειψη προκαλεί τον ίδιο πόνο σε όλα τα ζωντανά». Ας μην κάνουμε, λοιπόν, στα ζώα, ότι δεν θα θέλαμε να συμβεί και σε εμάς τους ίδιους. Να υπογραμμίσω δε ότι το βίντεο αυτό ήταν τουρκικής παραγωγής και παραχωρήθηκε στις ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις από ένα αντίστοιχο τουρκικό σωματείο.

Φιλοζωική Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» & Δήμος Ηρακλείου

   Στην ημερίδα έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα- δηλώνοντας τη συμπαράσταση και τη διάθεση της για συνεργασία- η κ. Χουστουλάκη, πρόεδρος της φιλοζωικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ζωφόρος" από το Ηράκλειο της Κρήτης. Παράλληλα με την ομιλία της κ. Χουστουλάκη παρακολουθήσαμε και εικόνες από το καταφύγιο αδέσποτων ζώων Δήμου Ηρακλείου, το οποίο θεωρείται πρότυπο στο είδος του. Μάλιστα, η πρόεδρος της οργάνωσης μας εξήγησε ότι το προσωπικό ενός τέτοιου καταφυγίου για ζώα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που διαθέτουν φιλότιμο κι επαγγελματισμό, και κυρίως που αγαπάνε τη δουλειά τους και τα ζώα. Επιπλέον, η κ. Χουστουλάκη συνέδεσε τη ζωοφιλία με την ηθική, τον πολιτισμό και την οικονομία- όπως η τελευταία επηρεάζεται από τον τουρισμό- και μας ανακοίνωσε την πρόθεση της οργάνωσης για τη δημιουργία βιβλίου με θέμα τη ζωοφιλία και τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, προκειμένου για την ευαισθητοποίηση των παιδιών που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας. Επιπροσθέτως, τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει η οργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου. Μακάρι κι εμείς, εδώ στη Λευκάδα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Οι κτηνίατροι

   Δυναμικό "παρών" στην ημερίδα έδωσαν και οι κτηνίατροι της πόλης μας. Η κ. Κωνσταντίνα Παπαχρήστου και ο κ. Αλέκος Υφαντής, μάλιστα, - ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας- πέρα από τις ομιλίες τους, απάντησαν και στις ερωτήσεις του κοινού.
   Η κ. Παπαχρήστου τόνισε τη μεγάλη σημασία των στειρώσεων, εξηγώντας μας ότι δεν πρόκειται για μία σκληρή πράξη ενάντια στη φύση του ζώου- στην οποία οι άνθρωποι έχουν παρέμβει προ πολλού-, αλλά συμβάλλει σημαντικά στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, με ό,τι επιπτώσεις αυτός επιφέρει. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η ταυτοποίηση και η καταγραφή τους. Μας ενημέρωσε δε ότι η ηλεκτρονική σήμανση είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα και ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και καταγραφής ενός ζώου.
   Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Αλέκος Υφαντής, αναφερόμενος στη δημόσια υγεία και τα νοσήματα εκείνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως είναι η λύσσα, η λεπτοσπείρωση, ο εχινόκοκκος και η λεισμανίαση. Ο κ. Υφαντής ανέλυσε κάθε νόσημα ξεχωριστά και ολοκλήρωσε λέγοντας μας ότι με τη συνεργασία όλων είναι δυνατό να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων από τα ζώα στον άνθρωπο. Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του μας είπε και λίγα πράγματα για την επιθετικότητα των ζώων.        
   Τέλος, ο κτηνίατρος Νίκος Αραβανής τεκμηρίωσε την ανάγκη εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης των ζώων, συμπληρώνοντας ότι μία κοινωνία που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη δεν πρέπει να έχει αδέσποτα στους δρόμους της.

Επίλογος

   Ολοκληρώνοντας την ημερίδα, η κ. Αλίκη Μακρυγιώργου ανέγνωσε το μήνυμα που απέστειλε η κ. Ευγενία Ματαράγκα, υπεύθυνη εκστρατειών του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.), η οποία επικέντρωσε την προσοχή της στην επιμόρφωση των παιδιών με γνώμονα τη μετάδοση του μηνύματος της φιλοζωίας.
   Για το τέλος, η κ. Μακρυγιώργου μας επιφύλασσε ακόμη μία έκπληξη λέγοντας μας ότι: «Στο πλευρό του Δήμου Λευκάδας έχουν εκφράσει την επιθυμία να βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, δια στόματος Αντιδημάρχου κου Μπολάκη, και ο Καλλικρατικός Δήμος Βούλας-Γλυφάδας-Βουλιαγμένης, μέσω της υπευθύνου από εικοσαετίας για τα αδέσποτα, κας Τίνας Κασιδόκωστα».
   Μακάρι ο Δήμος Λευκάδας, αξιοποιώντας τις προτάσεις αυτές για συνεργασία και την εμπειρία των εν λόγω φορέων, κι έχοντας πάντα στο πλευρό του το δραστήριο και δυναμικό Σωματείο Ζωόφιλων του νησιού, να πρωτοπορήσει, οπότε να γίνει και η Λευκάδα πρότυπο ως προς την αντιμετώπισή της στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Μία τέτοια δραστηριότητα θα αναδείξει το πολιτισμένο προφίλ του Δήμου Λευκάδας και είναι βέβαιο ότι θα τονώσει και την τουριστική κίνηση του νησιού, μιας και τα καλά νέα μαθαίνονται γρήγορα και παντού. Γνωρίζετε ότι αρκετοί ζωόφιλοι τουρίστες έχουν αποκλείσει κάποια συγκεκριμένα νησιά από τις προτιμήσεις τους, εξαιτίας περιστατικών κακοποίησης ζώων που έχουν παρατηρηθεί σε αυτά? Γιατί, λοιπόν, να μην αποτελέσει η Λευκάδα πόλο έλξης για τη συγκεκριμένη μερίδα τουριστών?  
   Όσο για την ημερίδα να πούμε ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένη και δομημένη, μιας και κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκειά της.
   Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο κοινό τους έργο. Είθε αυτή η σύμπραξη δυνάμεων ανάμεσα στο Δήμο Λευκάδας και το Σωματείο Ζωόφιλων να ευοδωθεί με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όπως ακριβώς αξίζει στους μικρούς μας φίλους τα ζώα, που μόνο αγάπη και χαρά έχουν να μας χαρίσουν. Κι όλοι εμείς, με τη σειρά μας, οφείλουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα, οπότε και να βοηθήσουμε!

Ματίνα Βεντούρα / matina@nealefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου