Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού, κ. Τάσος Γαζής, στα "Νέα της Λευκάδας" - Μέρος Α'



    Μετά από ένα Χειμώνα βαρύ, όχι τόσο λόγω της κακοκαιρίας, όσο εξαιτίας της επιβαρυμένης μας ψυχολογίας- ως απόρροια της γενικευμένης κρίσεως-, αναμένουμε το καλοκαίρι με μεγάλη επιθυμία και χαρά. Υπό την έννοια, ότι τα καλοκαίρια εδώ στη Λευκάδα έχουν ένα χρώμα, μία ευωδιά διαφορετική. Από τη μια, οι άπειρες φυσικές ομορφιές του νησιού, από την άλλη η πολιτιστική ιστορία του τόπου, που αναβιώνει κάθε χρονιά μέσω των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, καθώς και μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, η Λευκάδα γίνεται ένας προορισμός ιδανικός. Ένας προορισμός ικανός να ικανοποιήσει πολλά ετερόκλιτα γούστα και να συγκεράσει δημιουργικά ηλικίες, ιστορίες, πολιτισμούς κι επιθυμίες.
   Το θέμα είναι ότι ένεκα της σχετικά πρόσφατης αλλαγής φρουράς στο Δήμο Λευκάδας, οπότε και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, και σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα του Καλλικρατικού σχηματισμού, οι Λευκαδίτες και οι Λευκαδίτισσες, αναρωτιούνται: τι θα γίνει το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού? Θα κυλήσουν όλα όπως τις προηγούμενες χρονιές? Κι αν γίνουν αλλαγές, ποιες θα είναι αυτές?
   Αρμόδιος για να μας απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα- μα και σ’ άλλα που θα προκύψουν στην πορεία- είναι ο κ. Τάσος Γαζής που έχει αναλάβει καθήκοντα «Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτισμού» στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Λευκάδας. Ας δούμε, λοιπόν, τι απαντήσεις έδωσε στις ερωτήσεις που του κάναμε, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμασθε για το τι μέλλει γενέσθαι στο νευραλγικό αυτόν τομέα του πολιτισμού.   
         
- Μ.Β.: Κύριε Γαζή, καλημέρα. Ξεκινώντας την κουβέντα μας, ήθελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το φετινό καρναβάλι, κρίνοντας από τη θέση στην οποία βρίσκεστε? Αν και δεν υπήρξε οικονομική υποστήριξη από το Δήμο Λευκάδας, θεωρείτε ότι πήγαν όλα καλά?    
- Τ.Γ.: Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Πάρα πολλοί, γνωστοί και φίλοι, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το φετινό καρναβάλι. Ήταν κάτι που το έκανα για πρώτη φορά. Ήταν μία εμπειρία πολύ καλή. Και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα οργανωθεί σε καλύτερη βάση. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, που στη συνέχεια ξεπεράστηκαν, με τη βοήθεια, βεβαίως, των λεγόμενων καρναβαλιστών, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων. Διαπίστωσα μια μεγάλη αγάπη του κόσμου της πόλεως της Λευκάδας, αλλά και της περιφέρειας, για το θεσμό του καρναβαλιού. Πάρα πολλοί βοήθησαν εθελοντικά, βοήθησαν αφιλοκερδώς, διότι η αρχή που δώσαμε προς τα έξω ως νέα Δημοτική Αρχή ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ή τουλάχιστον τόσα πολλά χρήματα σε σχέση και με τις δαπάνες προηγούμενων ετών, για να διαθέσουμε για το καρναβάλι. Αυτό το ενστερνίστηκε ο κόσμος και η ομάδα που ασχολήθηκε στενά με το καρναβάλι, και καταφέραμε να κάνουμε μια καλή προσπάθεια, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Ο Δήμος αν και έθεσε την αρχή που σας είπα- ότι δεν περισσεύουν χρήματα φέτος-, παρόλα αυτά το Πνευματικό Κέντρο από τα έξοδα του καρναβαλιού κάλυψε τον ήχο- γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ-, και κάλυψε- με το ποσό των δύο χιλιάδων- και την κατασκευή του άρματος του Καρνάβαλου και κάποια άλλα μικροέξοδα. Είναι μία απόφαση που πήρε ομόφωνα το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόταση δική μου, και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που προέκυψαν, καλύφθηκαν όλα από τους συμμετέχοντες. Όλα τα γκρουπ φέτος, δεν πήραν χρηματικό ποσό, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, το λεγόμενο πεντακοσάρικο, και δεν το πήραν διότι το πεντακοσάρικο του προηγούμενου έτους για παράδειγμα, ακόμη το χρωστάει το Πνευματικό Κέντρο. Δεν δώσαμε χρηματικά βραβεία, δώσαμε τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής κι ένα βραβείο και μοναδικό ως πρώτο βραβείο, όχι χρηματικό, την καρναβαλική ράβδο. Και δεν υπήρξαν άλλα έξοδα. Σαν υπεύθυνος του ενιαίου Δήμου, να πω ότι έγινε καρναβάλι και στο Νυδρί. Οι εντυπώσεις από αυτό είναι πολύ καλές, και από τα μηνύματα του κόσμου, και γενικά σαν εικόνα που εισπράξαμε. Και μπορέσαμε και ενισχύσαμε εκδηλώσεις που γινόταν κάθε χρόνο, όπως το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι στο Μαραντοχώρι και τα κούλουμα στην Καρυά. Η Βασιλική ανέστειλε τα δικά της κούλουμα, λόγω του πυρηνελαιουργείου. Σαν συμπέρασμα, ο Δήμος έδωσε χρήματα φέτος. Όχι, όμως, τόσα πολλά. Έδωσε γύρω στις επτά χιλιάδες για το καρναβάλι της πόλης, σε σχέση με τα έξοδα του περσινού καρναβαλιού, που έφτασαν γύρω στις τριάντα οκτώ χιλιάδες. 
                  
- Μ.Β.: Έχετε αναλάβει καθήκοντα «Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτισμού». Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος και οι αρμοδιότητές σας?
- Τ.Γ.: Έχω αναλάβει Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και για θέματα Τουρισμού. Στο μεν πρώτο, έχω αναλάβει την ευθύνη όλης της πολιτιστικής δραστηριότητας του ενιαίου Δήμου Λευκάδας. Είτε αυτή η δραστηριότητα εκφράζεται μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, είτε εκφράζεται περιφερειακά με τα κατά τόπους Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα που υπήρχαν στους Δήμους που συνενώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, είναι ο συντονισμός της δράσης του Δήμου σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, τουριστικής προβολής κτλ. Οφείλω δε να σας πω ότι μέχρι τώρα ο Δήμος Λευκάδας, ο πρώην Δήμος Λευκάδας, δεν ασχολούνταν καθόλου με τον Τουρισμό. Και δυστυχώς το έργο από αυτήν την άποψη δεν είναι εύκολο. Έχουμε, βέβαια, την εμπειρία- αλλά όχι την υποδομή- της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε θέματα τουριστικής προβολής. Είναι ένα κομμάτι που το γνωρίζω- και ο κ. Δήμαρχος σαν πρώην Νομάρχης το γνωρίζει- πλην, όμως, η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν μεταβιβάστηκε, βέβαια, όλη η δομή. Υπήρχε Τμήμα Τουρισμού που δεν μεταβιβάστηκε. Επίσης, κάποιες υποτυπώδεις δραστηριότητες τουριστικής μορφής που γινόταν στους πρώην Δήμους. Πρέπει, όμως, να πω ότι αυτό είναι το παράπονο μου: στον πρώην Δήμο Λευκάδας δεν βρήκα ούτε ένα γραφείο, ούτε έναν υπάλληλο που να ασχολείται με θέματα τουρισμού και τουριστικής προβολής. Επομένως, σε αυτό το κομμάτι ξεκινάμε από την αρχή. Στον πολιτισμό, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
   
- Μ.Β.: Αυτό που μας λέτε με παραξενεύει πολύ. Δεν υπήρχε, δηλαδή, στο Δήμο Λευκάδας κάποιο τμήμα συγκεκριμένο που να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την τουριστική προβολή του νησιού, με σκοπό την προσέλκυση τουριστών?
- Τ.Γ.: Είχε ανατεθεί το όλο θέμα στη δραστηριότητα της Νομαρχιακής Επιτροπής τουριστικής προβολής και στη βοήθεια που προσέφερε, σε αυτήν την επιτροπή και σε αυτήν τη δραστηριότητα, η ΤΕΔΚ. Και μεμονωμένα κάποιος από τους πρώην Δήμους είχε κάποια μορφή δραστηριότητας. Είτε με την έκδοση κάποιου διαφημιστικού, τουριστικού εντύπου, είτε με τη συμμετοχή του- υλική και ηθική- σε κάποια δραστηριότητα της Νομαρχιακής, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλο το κέντρο βάρους της τουριστικής δραστηριότητας έως σήμερα προήλθε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή τουριστικής προβολής. Αυτή δε η οργάνωση και η υποδομή- γραφείο, υπάλληλοι, έντυπο υλικό- είναι αρμοδιότητα πλέον, και περιουσία και ιδιοκτησία, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 
     
- Μ.Β.: Αυτά από μόνα τους- ο πολιτισμός και ο τουρισμός- είναι δύο πολύ μεγάλα κομμάτια, με τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις.
- Τ.Γ.: Είναι πολύ μεγάλα κομμάτια και ενδιαφέροντα. Κι ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο που μου ανέθεσε αυτήν την ευθύνη. Το αντικείμενο μπορεί να φαίνεται μικρό, αν ασχοληθείς, όμως, και το ψάξεις σε βάθος έχει πάρα πολλή δουλειά.

- Μ.Β.: Από τη μία ο πολιτισμός, από την άλλη ο τουρισμός, δεν θεωρείτε ότι το βάρος που θα πέσει στους ώμους σας, δύο τόσο απαιτητικών τομέων, είναι πολύ μεγάλο? 
- Τ.Γ.: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω αξιολόγηση αυτού που λέτε. Προφανώς, το έλαβε υπόψη του ο κ. Δήμαρχος, που μου ανέθεσε αυτούς τους δύο τομείς, και προφανώς κι εγώ ήλεγξα τις δυνάμεις μου και τις γνώσεις μου για να αποδεχθώ αυτήν την πρόταση. Βεβαίως, η αξιολόγηση της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα, θα γίνει όταν παραδώσουμε. 

- Μ.Β.: Με τα πολιτιστικά κέντρα όλων των υπόλοιπων Δήμων, όπως είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σφακιωτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Απολλωνίων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρυάς, τι πρόκειται να γίνει?
- Τ.Γ.: Υπάρχει ένα πρόβλημα που μέχρι και σήμερα που μιλάμε είναι υπαρκτό. Έπρεπε όλα αυτά τα Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων που έχουν συνενωθεί,- δύο Λαογραφικά Μουσεία που υπάρχουν, βιβλιοθήκες, ο αθλητισμός, παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»- όλα αυτά έπρεπε να συγκεντρωθούν, να συγχωνευθούν σε δύο οργανισμούς. Ο ένας είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση, η υφιστάμενη ήδη από τον πρώην Δήμο Λευκάδας ΔΕΠΟΚΑΛ, και ο άλλος ένα νέο νομικό πρόσωπο. Ή να καταργηθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση και να δημιουργηθούν δύο νέα νομικά πρόσωπα. Επειδή, όμως, αρκετά προγράμματα- ιδιαίτερα η «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάποια προγράμματα παιδικής και κοινωνικής μέριμνας- είναι ενταγμένα σε επιχορηγήσεις μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω προγραμμάτων ΕΕΤΑΑ, δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε όλα σε ένα. Μετά από πολλή σκέψη, λοιπόν, προκρίθηκε η λύση να ζητηθεί- επικαλούμενοι ένα άρθρο του Καλλικράτη- η αυτοτέλεια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, σαν ένα Πνευματικό Κέντρο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, λόγω της ιστορίας του και ιδιαίτερα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και του Διεθνούς Φεστιβάλ, αλλά και γιατί το Διεθνές Φεστιβάλ έχει καταξιώσει το Πνευματικό Κέντρο με μια ευρύτερη, διεθνή πλέον, ακτινοβολία και προβολή. Κρίναμε, λοιπόν, ότι στοιχειοθετούνται τα κριτήρια που έβαλε το Υπουργείο, μέσω του νόμου Καλλικράτη, για να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Πνευματικού Κέντρου. Και μάλιστα σήμερα που μιλάμε (18/03/2011) ο κ. Δήμαρχος έχει συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα αυτό. Έχουμε στείλει την πρόταση και περιμένουμε απόφαση Υπουργού που θα ορίζει ότι παραμένει αυτοτελές το Πνευματικό Κέντρο. Τα υπόλοιπα Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα- το κομμάτι του πολιτισμού που διαχειρίζομαι- έχουν συγχωνευθεί, για τυπικούς λόγους, σε ένα νέο νομικό πρόσωπο, που δεν έχω την αποκλειστική του ευθύνη. Είμαι κι εγώ, βέβαια, μέλος του Συμβουλίου.

- Μ.Β.: Πώς ακριβώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός?
- Τ.Γ.: Είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Έχει προταθεί για σύσταση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τις προάλλες, και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ. Η σύσταση του θεωρείται ότι ξεκινάει από τη δημοσίευση της απόφασής μας στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. Εκεί, για τυπικούς λόγους, είναι συγχωνευμένα τα πρώην Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα των πρώην Δήμων. Όπως το Πνευματικό Κέντρο Καρυάς, το Πνευματικό Κέντρο Απολλωνίων, το Πολιτιστικό Κέντρο Ελλομένου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Φωτεινός» του Δήμου Σφακιωτών, Λαογραφικά Μουσεία, βιβλιοθήκες κτλ. Αυτό, όμως, το κομμάτι, όλο το κομμάτι του πολιτισμού, θα απορροφηθεί σαν δραστηριότητα- και τυπικά, και ουσιαστικά, και διοικητικά- μέσα στους επόμενους μήνες, από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουμε, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη όλης της πολιτιστικής δραστηριότητας, έχοντας εξασφαλίσει την αυτοτέλεια του, και θα επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέσα στα όρια του Δήμου Λευκάδας. Το Πνευματικό Κέντρο, δηλαδή, του Δήμου Λευκάδας δεν θα ασχολείται μόνο με τον μέχρι σήμερα Δήμο Λευκάδας. Θα έχει μια επέκταση της δραστηριότητάς του σε όλο το Δήμο μας. Και δεν θα υπάρχει άλλο Πολιτιστικό ή Πνευματικό Κέντρο. Αυτό είναι το σχήμα στο οποίο βαδίζουμε. 
         
- Μ.Β.: Γνωρίζουμε ότι δεν έχει εκλεγεί ακόμα Διοικητικό Συμβούλιο για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Πότε προβλέπεται να εκλεγεί? Και μέχρι την εκλογή του, υπό ποία δομή λειτουργεί?
- Τ.Γ.: Έχει εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο- που είμαι κι εγώ μέλος- στο νέο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που περιλαμβάνει πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική μέριμνα και παιδικούς σταθμούς. Εγώ έχω το κομμάτι του πολιτισμού και αναμένουμε την απόφαση του Υπουργού- αν θα εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια του Πνευματικού Κέντρου-, ώστε να προχωρήσουμε στη σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Αν στο μεταξύ προκύψει κάτι έκτακτο, για παράδειγμα αν είναι απαραίτητο να γίνει μία έκτακτη δαπάνη, θα αποφασισθεί από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Διότι ο νόμος λέει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε νομικού προσώπου ή οργανισμού απέρχεται όταν συγκροτηθεί το νέο.   

   Η συζήτησή μας με τον κ. Γαζή διήρκησε αρκετά. Ήταν πολλά τα θέματα που θίξαμε. Για το λόγο αυτό, η συνέντευξη θα παρατεθεί σε δύο μέρη. Στο δεύτερο μέρος, που θα δημοσιευθεί την επόμενη Παρασκευή, 1η του Απρίλη, ο κ. Γαζής- μεταξύ άλλων- απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στις οφειλές του Πνευματικού Κέντρου στους ντόπιους επιχειρηματίες, τι θα γίνει το φετινό καλοκαίρι με τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και του Φεστιβάλ Φολκλόρ. Επίσης, απαντά σε όσους τον αντιμετωπίζουν με μία διάθεση καχυποψίας σε σχέση με την πρότερη σχέση του με το κομμάτι του πολιτισμού. Αναμείνατε, λοιπόν.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου