Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Θανάσης Πάτρας: Οι "Νηστικοί Πράκτορες" στη Λευκάδα


   Το σαββατοκύριακο, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, η πρωινή εκπομπή μαγειρικής «Νηστικοί Πράκτορες» του «Star Channel», ήρθε στη Λευκάδα. Ο συμπαρουσιαστής της εκπομπής κ. Θανάσης Πάτρας, αποχωρίστηκε το στούντιο και τη συνεργάτιδά του κ. Ντίνα Νικολάου, και μας επισκέφθηκε για να ανακαλύψει τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, να προβάλλει τις ομορφιές του νησιού και να πάρει μία γεύση, μία μυρωδιά λευκαδίτικης φιλοξενίας.
   Αν και το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο, κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο, και κάπου εκεί, μεταξύ γυρισμάτων και λοιπών υποχρεώσεων, καταφέραμε να τα πούμε.

- Μ.Β.: Καλώς ήλθατε στη Λευκάδα. Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε? 
- Θ.Π.: Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στη Λευκάδα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’αυτό. Είχα έρθει το 2001 αλλά τώρα που ξαναεπισκέπτομαι το νησί ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τη νέα μορφή που έχει αποκτήσει η πόλη με τη δημιουργία της μαρίνας και την επέκταση της. Δεν έχω καταφέρει να έρθω ακόμη για διακοπές, αλλά νομίζω ότι φέτος θα γίνει και αυτό .Είναι πολύ όμορφο νησί και συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού χωρίς το μειονέκτημα της πρόσβασης, όταν π.χ. έχει κακοκαιρία. Θέλω να πιστεύω ότι με την περάτωση της Εγνατίας αλλά και με την επερχόμενη δημιουργία της Ιόνιας Οδού θα γνωρίσει μεγάλες δόξες, γιατί πραγματικά συνδυάζει τα πάντα.

- Μ.Β.: Ποιες περιοχές του νησιού θα επισκεφθείτε και τι καλά θα μαγειρέψετε? 
- Θ.Π.: Κάναμε γυρίσματα στην πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού, που είναι πολύ γραφική ,έχει πολύ ιδιαίτερο χρώμα και πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Φτιάξαμε παραδοσιακές συνταγές στο «Πάει Καιρός» και εξαιρετικό ριζότο σουπιάς με τη Φρύνη στο «Μώλο». Μετά πήγαμε στα Σύβοτα όπου μαγειρέψαμε την πιο ωραία ψαρόσουπα που έχω φάει ποτέ μου μαζί με την γλυκύτατη κυρία Σπυριδούλα. Έπειτα κατεβήκαμε νότια περάσαμε την Βασιλική με τα σμαραγδένια νερά της και κάναμε μια στάση στον Άγιο Πέτρο για κόκορα κρασάτο Πήγαμε στην πανέμορφη και γραφικότατη Καρυά για λαδόπιτα και φακές -πεντανόστιμα και τα δυο- και στη Νικιάνα για ριζόπιτα με την κυρία Όλγα. Θέλω πάντως να επισημάνω και να τονίσω την γλυκύτητα και την ευγένεια όλων των ανθρώπων που συνάντησα και να τους ευχαριστήσω που μας βοήθησαν για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

- Μ.Β.: Με την κ. Ντίνα Νικολάου- διακεκριμένη σεφ με διεθνή καριέρα- συνεργάζεστε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Είναι μία συνεργασία που έχει δέσει?
- Θ.Π.: Περνάμε πολύ όμορφα με την Ντίνα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η προσπάθεια μας έχει αγαπηθεί από τον κόσμο.

- Μ.Β.: Στα πλαίσια της εκπομπής, ταξιδεύετε ανά την Ελλάδα, ανακαλύπτοντας και μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές από τον κάθε τόπο. Υπάρχει κάποιο μέρος, κάποια συνταγή συγκεκριμένη που αγαπήσατε λιγάκι παραπάνω?
- Θ.Π.: Έχω επισκεφθεί σχεδόν κάθε μέρος της Ελλάδας .Δεν μπορώ να διακρίνω κανένα μέρος και καμία συνταγή για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με πολλές όμορφες γωνιές και μια ανεξάντλητη κουζίνα, αλλά και ήθη και έθιμα που δίνουν μια ξεχωριστή μοναδικότητα σε κάθε περιοχή.

- Μ.Β.: Τη φετινή χρονιά, στο τηλεοπτικό τοπίο κυριάρχησαν οι εκπομπές μαγειρικής, γνωρίσαμε νέους μάγειρες, μάθαμε καινούργια συστατικά και γεύσεις. Θα λέγαμε ότι το φαγητό και η μαγειρική αποθεώθηκαν, σε μία εποχή που ο κόσμος έχει αρχίσει να λέει το ψωμί ψωμάκι. Πώς σχολιάζετε την αντίφαση αυτή μεταξύ τηλεοπτικής και ουσιαστικής πραγματικότητας?
- Θ.Π.: Η τηλεοπτική πραγματικότητα δε συμβαδίζει πάντα με τον ρεαλισμό .Θεωρώ τη συγκεκριμένη συγκυρία εντελώς τυχαία διότι τα συγκεκριμένα πρότζεκτ με θέμα τη μαγειρική - και δεν μιλάω για τις χρηστικές εκπομπές μαγειρικής που υπάρχουν σχεδόν από τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης – παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού και δεδομένα θα εμφανιζόταν και στην ελληνική τηλεόραση.

- Μ.Β.: Ποια είναι τα επόμενα προσωπικά σας σχέδια? Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος εκπομπής που θα θέλατε να παρουσιάσετε μελλοντικά?
- Θ.Π.: Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια ειδικά σε τόσο ρευστές εποχές. Εξάλλου μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ότι όταν κάνεις σχέδια ο Θεός όχι απλώς γελάει αλλά ξεκαρδίζεται. Μ’ ενδιαφέρει να κάνω πράγματα τα οποία μου αρέσουν και με βελτιώνουν ως επαγγελματία .Αν μελλοντικά μου αρέσει κάτι πολύ και πληρούνται οι προϋποθέσεις θα το κάνω.

- Μ.Β.: Και κάτι τελευταίο. Γνωρίζετε πότε θα προβληθεί η εκπομπή, όπου θα παρουσιασθούν οι λευκαδίτικες συνταγές?
- Θ.Π.: Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου θα έχετε αρχίσει να βλέπετε κάποια βίντεο από τα γυρίσματα .Δεν θα εξαντληθεί το αφιέρωμα στη Λευκάδα σε μια εκπομπή .Θα προβάλλουμε περίπου οκτώ βίντεο συνολικά ,ένα σε κάθε εκπομπή.

- Μ.Β.: Χάρηκα πολύ που τα είπαμε. Ελπίζω να σας ξαναδούμε στη Λευκάδα.
- Θ.Π.: Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τα καταφέρω να περάσω κάποιες μέρες των καλοκαιρινών διακοπών στο όμορφο νησί σας.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου