Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Lefkadistas like Atenistas?

   Πριν από ένα χρόνο περίπου, δημιουργήθηκε στην Αθήνα μία ομάδα. Λίγοι άνθρωποι, με κοινούς προβληματισμούς κι ανησυχίες, συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν. Ότι θέλουν ν' αναβαθμίσουν τη ζωή τους, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, να ομορφύνουν την πόλη τους. Μία πόλη, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με μεγάλη ιστορία, που τα τελευταία χρόνια βιώνει ένα είδος παρακμής- που σε καμία περίπτωση δεν της αξίζει-, ως αποτέλεσμα κακών διαχειρίσεων κι απανωτών λανθασμένων αποφάσεων και πρακτικών...
   Μα αυτά αποτελούν παρελθόν. Γιατί αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που συναντήθηκαν, αποφάσισαν να ατενίσουν το μέλλον της πόλης, το μέλλον το δικό τους και των συμπολιτών τους, με αισιοδοξία, χαρά κι ενθουσιασμό. Ξεκινώντας από τα μικρά πράγματα και τις λεπτομέρειες, που, όμως, μπορεί να κάνουν τη διαφορά! Από τη στιγμή, λοιπόν, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έγιναν ομάδα, υπό την ονομασία "Atenistas", άρχισαν να συναντιούνται τις Κυριακές, ημέρα αργίας για τους περισσότερους, κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή και με διαφορετικό σκοπό. Να καθαρίσουν, να βάψουν, να καλλωπίσουν, να περιποιηθούν κοινόχρηστους χώρους, που υπήρχαν δίπλα τους, απεριποίητοι κι αφρόντιστοι, σαν ξεχασμένοι από Θεό κι ανθρώπους...
   Αυτή η πρωτοβουλία βρήκε άμεσα πολλούς υποστηρικτές κι ένθερμους οπαδούς. Τελικά, όλοι σκέφτονταν το ίδιο, ήθελαν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν το τολμούσαν... Κι όταν κάποιοι το τόλμησαν, οι υπόλοιποι ακολούθησαν με μεγάλη προθυμία. Προτίμησαν να στερηθούν το κυριακάτικο ραχάτι τους, τις πολύτιμες ώρες της ξεκούρασης τους, κι αντ' αυτού να φορέσουν γάντια πλαστικά, να πάρουν ανά χείρας σακούλες σκουπιδιών και να μαζέψουν τα απορρίμματα, να συναρμολογήσουν και να βάψουν ξεχαρβαλωμένα παγκάκια, να φυτέψουν άνθη, να σκορπίσουν- εν ολίγοις- τη χαρά και την ομορφιά!
   Και σιγά σιγά κι αθόρυβα, η κίνηση τους αυτή βρήκε μιμητές και σ' άλλα μέρη. Γιατί και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με συνείδηση κοινωνική, φιλανθρωπικές ευαισθησίες, περιβαλλοντικές αξίες, αγάπη για τη φύση και συνολική καλαισθησία. Ενδεικτικά, αναφέρω την πόλη των Ιωαννίνων, όπου και συστήθηκαν οι "Paguristas" (προφέρεται: "Παγουρίστας"), που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δράση παρόμοια με αυτή των "Atenistas". Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, συγκέντρωσαν ρούχα και παπούτσια- τα οποία πρόσφεραν απλοί πολίτες-, μερικά από τα οποία έδωσαν στο οικοτροφείο στο Ντουραχάνι, ενώ περισσότερα από 120 μεγάλα δέματα προωθήθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να διανεμηθούν όπου υπάρχει ανάγκη. Κι αν σας κάνει εντύπωση η ονομασία "Paguristas", για όσους προφανώς δεν γνωρίζετε, οι Γιαννιώτες είναι γνωστοί και ως Παγουράδες. Για ποιο λόγο? Είναι μία ιστορία που θα σας την πω, μια άλλη φορά.
   Το σύνολο των κοινοτήτων των πολιτών που έχουν σχηματιστεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καλείται "Elladistas" (προφέρεται: "Ελλαδίστας"). Στην Αθήνα, λοιπόν, έχουμε τους "Atenistas", στη Θεσσαλονίκη τους "ThessAlonistas", στον Πειραιά τους "PireActive", στην Πάτρα τους "Patrinistas", στο Ηράκλειο τους "Minoistas", στην Κέρκυρα τους "Kantunistas", στη Μυτιλήνη τους "Aeolistas", στα Μάλια τους "Sarpidonistas", στην Κομοτηνή τους "Komotinistas", στα Ιωάννινα τους "Paguristas".
   Γιατί να μην δημιουργηθούν και στη Λευκάδα οι "Lefkadistas"??? Κι εδώ υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Κι εδώ- όπως και παντού ανά την Ελλάδα- η κρατική πρωτοβουλία υστερεί. Άρα, υπάρχει χώρος ν' ανθίσει η ιδιωτική. Κι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες κι αρχηγιλίκια, μπορούμε πραγματικά να θαυματουργήσουμε!!!

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com 

2 σχόλια: