Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πορεία Διαμαρτυρίας για το Πυρηνελαιουργείο




   Την Κυριακή, στις 13 Μαρτίου, "οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι Νοτίου Λευκάδας"- όπως υπέγραψαν στο σχετικό φυλλάδιο- συναντήθηκαν στη γέφυρα του Πόντε, στην παραλία της Λευκάδας, για να πραγματοποιήσουν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για το Πυρηνελαιουργείο που βρίσκεται στη Νότια Λευκάδα, στον κάμπο της Βασιλικής. Ξεκινώντας από τον Πόντε, κινήθηκαν μέχρι και την πλατεία του Αγίου Μηνά, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Όχι στον καρκίνο στη Βασιλική», «Όχι άλλα ψέματα», «Πειραματόζωα Απολλωνίων», «Πρώτα η υγεία, μετά το κέρδος», και μοιράζοντας- σε όσους πολίτες συναντούσαν- το φυλλάδιο με τίτλο το κυρίαρχο αίτημά τους: «Να κλείσει το Πυρηνελαιουργείο της Νότιας Λευκάδας». Ενδεικτικά, αναφέρουμε το ακριβές περιεχόμενο του φυλλαδίου, ως ακολούθως:
  
   «Οι κάτοικοι της Νότιας Λευκάδας είμαστε ήδη στην 13η μέρα κινητοποιήσεων ενάντια στη λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου που βρίσκεται στη Νότια Λευκάδα, στον κάμπο της Βασιλικής – Αγίου Πέτρου. Η άδεια λειτουργίας δόθηκε στις 13-12-2010 (με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους του 1994!) από τον απερχόμενο νομάρχη Λευκάδας, μετά από 3,5 χρόνια νομικών αγώνων, και παρά τη σκληρή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας. Βρισκόμαστε σε εικοσιτετράωρες βάρδιες έξω από την πύλη του εργοστασίου για να προστατέψουμε τα βασικά δικαιώματα μας στην υγεία και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης λειτουργίας του εργοστασίου, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων και των υδάτινων αποβλήτων, που είναι άκρως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα και τοξικά, ήταν πολύ υψηλότερες των επιτρεπόμενων ορίων.
   Το Πυρηνελαιουργείο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το νηπιαγωγείο Βασιλικής και από την παραλία Πόντης – Βασιλικής, που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης για wind surf και δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Έχει οριοθετηθεί δε εντός γεωργικής περιοχής υψηλής παραγωγικότητας».
   Στον επίλογο του φυλλαδίου, «οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι Νοτίου Λευκάδας» ζητούν: «την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας με παρέμβαση των Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειάρχη, Βουλευτή και όλων των αρμόδιων αρχών». 

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου