Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

3, 2, 1... Ψηφίζουμε!

   Η αντίστροφη μέτρηση όπου να' ναι τελειώνει. Ήγγικεν η ώρα των εκλογών! Η 7η Νοεμβρίου κοντοζυγώνει, χαράσσοντας την πορεία ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών "αρχόντων" της νέας καλλικρατικής εποχής. Ιδανική στιγμή για να διατυπώσω κάποιες απορίες και στοχασμούς που μου προέκυψαν, παρατηρώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των προεκλογικών διαδικασιών, όπως αυτές ορίσθηκαν από τους διεκδικούντες την ψήφο μας...
   Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε στιγμές κατακλυσμίαιας αγάπης και συμπάθειας. Μας έψαχναν όλοι να μας σφίξουν το χέρι και να μας χτυπήσουν φιλικά, υποστηριχτικά την πλάτη, γνωστοποιώντας μας συνάμα ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι με τον τάδε ή το δείνα συνδυασμό. Και όταν λέω όλοι εννοώ όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου. Κι αυτό, γιατί έχουν βάλει υποψηφιότητα άπαντες. Συμπαθείς συμπολίτες μας που καμία διάθεση δεν είχαν εκδηλώσει ουδέποτε να ασχοληθούν με τα κοινά, ξαφνικά μας γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους να δραστηριοποιηθούν στον πολιτικό στίβο. Γεγονός που θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι ο απλός πολίτης, μπουχτισμένος από την υπάρχουσα κατάσταση, είπε να ασχοληθεί μήπως και καταφέρει ν' αλλάξει κάτι. Κι όμως. Όσες περιπτώσεις υποψηφίων ρώτησα, μου απάντησαν- φαντάζομαι ειλικρινώς- ότι πιέστηκαν είτε από το κυρίαρχο πρόσωπο του εκλογικού σχήματος, είτε από κάποιον φίλο και συγγενή. Από τη μεριά μου, απορώ και ενίσταμαι. Γίνονται αυτά με το ζόρι???
   Έχω και μία ακόμη απορία, που αφορά στο σύνολο των υποψηφίων. Αντί να βάλουν τα καλά τους, τα κυριακάτικά τους, και να αρχίσουν τα πάνω κάτω και τα πέρα δώθε στα διάφορα καφέ, σκορπώντας χαιρετούρες από τραπέζι σε τραπέζι, γιατί δεν σκέφτηκαν να κάνουν κάτι ευφάνταστο και δημιουργικό, δηλώνοντας εμμέσως την όρεξη τους για δουλειά και αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο? Τι εννοώ? Το περασμένο σαββατοκύριακο, χάρη στην πρωτοβουλία ορισμένων, ευσυνείδητων πολιτών, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια που ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία της Γύρας. Μία κίνηση γεμάτη ευαισθησία κι ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και συνεπώς για τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Μακάρι ένας έστω από τους εκλογικούς συνδυασμούς να είχε οργανώσει μία κίνηση ανάλογη και να είχε δραστηριοποιήσει και όλους εμάς να τη συμμερισθούμε, δηλώνοντας συμμετοχή. Με τον τρόπο αυτό, θα τους βλέπαμε επί το έργον, να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους περί του οράματος τους να υποστηρίξουν τις ανάγκες της περιοχής, να κάνουν έργα, να δημιουργήσουν δομές και όλα αυτά τα εύηχα και πρωτότυπα που μας τάζουν σωρηδόν, τελευταίως.
   Καλούμαστε, λοιπόν, να αναδείξουμε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη ετούτη τη φορά. Ελπίζω οι επεξηγήσεις της εφορευτικής επιτροπής προς τους ψηφοφόρους να είναι σαφείς, και οι διαδικασίες καταμέτρησης των ψήφων αξιοκρατικές κι αυτοματοποιημένες, ώστε να κυλήσει ομαλά η μέρα των εκλογών, χωρίς παρεξηγήσεις, σφάλματα και αστοχίες.
   Ελπίζω, ακόμα, να ψηφίσουμε όλοι με μυαλό καθαρό και σκέψη προσανατολισμένη στο συνολικό καλό. Κι ας συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι είναι αναγκαίο να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των βαρύγδουπων λόγων και των "θα", και να αναδείξουμε ανθρώπους με διάθεση να εργασθούν, να προσφέρουν και να κτίσουν μία ειλικρινή σχέση, αλληλεγγύης και αμοιβαίας εκτίμησης, με τους συμπολίτες τους.
   Είθε, λοιπόν, να αναδειχθεί ο καλύτερος!!!
   Γιατί, ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου