Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

28ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Και η τρίτη ηλικία έδωσε το "παρών"!

Οι Λευκαδίτες Δρομείς

Όλα τα Έθνη τίμησαν το Αρχαιοελληνικό Πνεύμα
   Ραντεβού με την ιστορία έδωσε πληθώρα κόσμου, στις 31 Οκτωβρίου, κάτω από το φωτεινό κι ηλιόλουστο αττικό ουρανό. Δρομείς απ’ όλο τον κόσμο, φόρεσαν τα καλά τους- στην προκειμένη περίπτωση τ’ αθλητικά τους- και συναντήθηκαν στο Μαραθώνα, όπου δόθηκε η εκκίνηση του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, κατά τον οποίο γιορτάστηκε η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
   Ήταν το 490 π.Χ. όταν, μετά τη νίκη των Αθηναίων στην εν λόγω Μάχη, ένας από τους στρατιώτες μετέφερε, τρέχοντας τη διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα, το μήνυμα της νίκης. Φτάνοντας στον προορισμό του, ξεψύχησε, αφού πρώτα ψιθύρισε «Νενικήκαμεν». Να επισημάνω, επιπρόσθετα, ότι και ο φετινός Κλασικός Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.
   Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε το 1912. Αν και ιατρός στο επάγγελμα, ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό, πετυχαίνοντας σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις με τη συμμετοχή του τόσο σε Πανελλήνιους και Βαλκανικούς Αγώνες, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση, την οποία συνέχισε και στα μετακατοχικά χρόνια, μέσω πολλών δραστηριοτήτων κι εκφράσεων, όπου παράλληλα με τις διακρίσεις στην επιστήμη του, ήταν κι ένας εκ των ιδρυτών της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη. Ως Μεγάλος Ειρηνιστής, άνθρωπος πολυπράγμων και χαρισματικός, με πνεύμα αεικίνητο και δοτικό, θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Κάθε χρονιά, λοιπόν, ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών τιμά το λαμπρό αυτόν άνθρωπο, ο βίος και τα ιδανικά του οποίου πρέπει να εμπνεύσουν όλους μας.
   Στο φετινό Μαραθώνιο η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου ήρθαν στην Αθήνα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα. Για να ακριβολογώ, 22.000 δρομείς εκδήλωσαν την επιθυμία να τρέξουν την κλασική Μαραθώνια διαδρομή. Μάλιστα, λόγω του πολυάριθμου των συμμετοχών, για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε «η εκκίνηση κατά κύματα». Δόθηκαν, δηλαδή, επτά διαδοχικές εκκινήσεις με διαφορά ολίγων λεπτών η μία από την άλλη. Φαντάζεστε τι συνωστισμός επικράτησε εκείνη την ώρα, στη γραμμή της αφετηρίας? Θα ήταν από τις λίγες φορές που κάποιος στριμώχτηκε, περιμένοντας να έρθει η σειρά του, αγόγγυστα κι αδιαμαρτύρητα.
   Η αυθεντική Μαραθώνια Διαδρομή δεν είναι απλή υπόθεση. Χαρακτηρίζεται από κομμάτια άλλοτε κατηφορικά κι άλλοτε ανηφορικά, περιλαμβάνοντας και κατηφόρες με απότομη κλίση, καθώς και έντονες και παρατεταμένες ανηφόρες. Βέβαια, όταν κάποιος έχει αποφασίσει να τρέξει σαράντα δύο ολόκληρα χιλιόμετρα, θεωρώ ότι οι ανηφόρες κι οι κατηφόρες φαντάζουν- στον αποφασισμένο του ψυχισμό- απλές λεπτομέρειες. Να επισημάνω δε, ότι αν κάποιος δεν ήθελε, για όποιο λόγο, να τρέξει ολόκληρη τη διαδρομή, υπήρχαν κι οι εναλλακτικές επιλογές των πέντε και δέκα χιλιομέτρων, καθώς κι αυτή του Δυναμικού Βαδίσματος.
   Μεταξύ των δρομέων, που ήρθαν στην Αθήνα απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δυναμικό «παρών» στη διοργάνωση έδωσαν και οι Λευκαδίτες δρομείς. Την ιστορική Μαραθώνια Διαδρομή έτρεξαν οι ακόλουθοι: Δημήτρης Σολδάτος, Ντίνος Σπηλιόπουλος, Άγγελος Βουκελάτος, Γιάννης Κ. Κατωπόδης, Γεράσιμος Βουκελάτος, Ελευθέριος Χαλκιάς, Σπύρος Χαλκιάς, Σπύρος Κολογγιός, Γιάννης Φραγκούλης, Ευγένιος Ζακυνθινός, Μιχάλης Κονιδάρης, Σπύρος Μαραγκός, και το γυναικείο πληθυσμό του νησιού εκπροσώπησε η κ. Φωτεινή Σωπηλίδου. Τη διαδρομή των δέκα χιλιομέτρων έτρεξαν οι: Keerin McLeod, Θεόδωρος Βαγενάς και Γιάννης Κουσουράκος.
   Τα σχόλια όλων τους ήταν ενθουσιώδη. Συγκεκριμένα, ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Μαραγκός μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του, λέγοντας: «Ήταν μία θαυμάσια εμπειρία. Η συμμετοχή, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Ήρθαν άνθρωποι από όλες τις ηπείρους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Βοήθησε, βέβαια, σε αυτό τόσο ο καιρός, όσο και η καλή διαφήμιση της διοργάνωσης, που έγινε από την πολιτεία. Υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός από όλους, πράγμα που βοήθησε και στη μείωση των χρόνων. Φέτος, και λόγω της επετείου και λόγω της καλής οργάνωσης, η Αθήνα δέχθηκε και τη χρυσή επιβράβευση από την IAAF, την Παγκόσμια Ομοσπονδία, οπότε έχουμε πλέον κι εμείς εδώ στην Ελλάδα έναν Μαραθώνιο Αγώνα που χαρακτηρίστηκε Χρυσός, όπως είναι αυτός της Νέας Υόρκης και άλλοι ανά τον κόσμο». Στη συνέχεια, ο έτερος μαραθωνοδρόμος Μιχάλης Κονιδάρης μας μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για την εμπειρία του: «Ήταν πραγματικά υπέροχα. Πρώτη φορά συμμετείχαμε τόσοι πολλοί δρομείς από τη Λευκάδα. Ελπίζουμε του χρόνου, να μας ακολουθήσουν κι άλλοι, τρέχοντας τον πρώτο τους μαραθώνιο», συμπληρώνοντας: «Προπονούμαστε καθημερινά στο γήπεδο της Λευκάδας, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Έχουμε τη δυνατότητα να προπονηθούμε μόνο μέχρι τις τέσσερις και μισή, το αργότερο, γιατί μετά το γήπεδο κλείνει, αφού στερείται φωτισμού». Το ίδιο παράπονο εξέφρασε και ο κ. Μαραγκός, προτείνοντας παράλληλα: «Ένας προβολέας φτάνει για όλο το στάδιο!».
   Για να επανέλθω, όμως, στο προκείμενο, που δεν είναι άλλο από το Μαραθώνιο των Αθηνών, ήθελα να αναφερθώ και στο τυπικό κομμάτι του αγώνα, σύμφωνα με το οποίο πρώτος τερμάτισε ο Ρέιμοντ Μπετ με χρόνο 2:12.40, δεύτερος  ο Τζόναθαν Κίπκοριρ με 2:14.05 και τρίτος ο Έντουιν Κιμουτάι με 2:15.21. Και οι τρεις προέρχονται από την Κένυα. Στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με χρόνο 2:31.06, ρεκόρ κλασικού μαραθωνίου.
   Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρξαν και κάποιοι δρομείς ιδιαίτεροι, όπως η κ. Μαρία Μενούνος, Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος, και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι επέλεξαν να τρέξουν τη διαδρομή των δέκα χιλιομέτρων. Η κ. Μενούνος ήρθε από την Αμερική με τους γονείς της, μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν όλοι μαζί στον 28ο Μαραθώνιο Αθηνών, και δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι επιστρέφοντας στην Αμερική θα δώσει στο γεγονός τη δημοσιότητα που του αξίζει. Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου, με στολή κι εξοπλισμό επαγγελματία δρομέα, έτρεξε την απόσταση των δέκα χιλιομέτρων και τερματίζοντας δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο», αναφερόμενος στις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που περνάει η χώρα μας την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει μηνύματα υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού και των λοιπών ολυμπιακών ιδεωδών σε όλο τον κόσμο.
   Η Μαραθώνια Διαδρομή ολοκληρώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας- το γνωστό σε όλους μας «Καλλιμάρμαρο»-, στο οποίο τερμάτισαν οι δρομείς εν μέσω επιφωνημάτων θαυμασμού και μεγάλης συγκίνησης. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο φανερώνουν το ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε στο κατάμεστο «Καλλιμάρμαρο», την Κυριακή της 31ης Οκτωβρίου, όπου συνυπήρξαν αρμονικά όλα τα έθνη κι όλες οι ηλικίες, διαδηλώνοντας το σεβασμό τους για την ιστορία της Ελλάδος και γιορτάζοντας συνάμα την αγάπη τους για το μεγαλείο του αθλητισμού.

Ματίνα Βεντούρα / matventura777@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου